Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne alınan son teknoloji cihaz ile prematüre bebeklerin tedavi oldukları Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde muayeneleri yapılarak prematüre retinopatisi hastalığı teşhis edilebiliyor. Ayrıca taşınabilme özelliği olan cihaz ihtiyaç duyulan her yerde dijital görüntü alma imkânı sağlıyor.

Cihazın temin edilmesi ile iki ay önce başlayan muayeneler belli özelliklere sahip bebeklerde rutin olarak uygulanıyor. Prematüre doğan özellikle 32 haftadan önce ve 1500 gramın altında doğum ağırlığına sahip olan bebekler risk grubu olarak değerlendiriliyor. Hastalığın şiddetine göre bebek yaklaşık 50. haftaya ulaşana kadar 1-3 haftada bir düzenli olarak kontrol ediliyor. Tedavi edilmezse şaşılık, glokom, katarakt, optik atrofi gibi hayatı etkileyen birçok hastalığa neden olan prematüre retinopati hastalığının teşhisi hayati önem taşıyor. Tedavi olan bebeklerde ise rutin olarak 6 ayda bir pediatrik göz muayeneleri yapılarak sonradan oluşabilecek etkileri ortadan kaldırılıyor ve hastalığın önüne geçilebiliyor.

ROP muayenesini yapmak için özel olarak eğitim alan göz doktoru Uzm. Mustafa Kızıloğlu, "Eskiden kullanılan cihazlarda dijital kayıt yapma imkânımız yok iken yeni alınan son teknolojiye sahip bu cihazla kayıt yaparak arşiv oluşturabiliyoruz. Bu sayede görüntüler aile ile paylaşılarak farkındalık yaratabiliyor, aynı zamanda hastalığın gelişimini daha net biçimde izleyebiliyoruz. Prematüre retinopatisi için risk faktörlerini taşıyan tüm bebeklerin hayatları boyunca rutin göz muayeneleri aksatılmadan yaptırılması gerekmektedir. Çünkü bu hastalık bir ömür boyunca faklı zamanlarda ve farklı bulgularla karşımıza çıkabiliyor. Biz muayenesini yaparak prematüre retinopatisi hastalığını teşhis ettiğimiz bebeklerimizi bu hastalıkta tedavi merkezi olan İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk ediyoruz" dedi.

PREMATÜRE RETİNOPATİSİ ROP NEDİR?

Zamanında doğmuş bebeklerde göz damarlanması tam olarak oluşmuşken, prematüre doğan bebeklerde doğum haftası ne kadar küçükse damarlanma o kadar eksiktir. Bebeklerin prematüre doğmasının haricinde, çoğul gebelikler, konjenital kalp hastalıkları, sepsis, kafa içi kanamalar, kan transfüzyonu ve oksijen tedavisi göz damarlanmasını etkileyen faktörler arasındadır. Prematüre retinopatisinde tarama ve tedavi kadar önemli diğer bir unsur da olayın ailevi ve sosyal boyutudur. Prematür bebeğin ebeveynlerinin erken dönemde çocuklarında prematüre retinopatisi gelişimi olasılığından haberdar olmaları ve bunun dikkatli ve düzenli takip gerektirdiğini bilmeleri gerekir.

Editör: Haber Merkezi