90 yaşındaki Suzan Kızılgök'ün hedefi ise köy kurmak. 23 Nisan 2006'da ilk hasta çocuğa kapısını açan evler, 10'uncu yılını kutlamaya hazırlanırken, hayırseverlerden de destek bekliyor.

İzmir'de 10 yıl önce, hastane bahçesinde yatan babaları, koridorlarda uyuyan anneleri görünce hasta çocuk evleri açmaya karar veren 90 yaşındaki Suzan Kızılgök, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Profesörü Buket Erer Del Castello ile birlikte ilk evi, 23 Nisan 2006 yılında Bornova'da açtı. İzmir Hasta Çocuk Evleri Derneği, 10 yılda 3'ü Bornova'da, 2'si Balçova'da 5 ev kurdu.

Derneğin Koordinatörü Sevil Ozan, çocuklar ve aileleriyle görüşmeler yaparken, yönetim kurulu üyeleri Fikran Sungur ile Emine Demirağ, evin temizliği, bakımı, yaş sebze ve ekmek dışında bir evde olması gereken her şeyi hazırlayıp, dolaplara yerleştiriyor ve bunların takibini yapıyor.

Her evde iki aile kalırken, 10 yılda 500 hasta çocuk ve ailesi bu evleri kullandı. Genelde kanser hastası ve organ nakli olan çocukların kaldığı evlerde bugüne kadar en uzun 1.5 yıl, en kısa 4 ay kalındı. Kriter, çocukların 0-15 yaş aralığında olması, ailenin İzmir'de ikamet eden akrabasının bulunmaması ve ailenin dar gelirli olması. Doğalgazlı evlerde derin dondurucudan, klimaya, mikrodalga fırından elektrik süpürgesine kadar her türlü elektronik eşya mevcut.

Aileler yaş sebze ve ekmek dışında hiçbir şey alma ihtiyacı duymuyor. Her şey dernek yönetimi tarafından karşılanıyor. Çocuk hastalar için sık sık et veriliyor. Geçen yıl Kurban Bayramı'nda bağışlanan 800 kilogram eti dondurarak saklayan dernek yöneticileri, bunları çözdürerek evlere koyuyor. 5 evin aylık toplam gideri, 5- 7 bin lira arasında değişiyor. Bütçede en fazla doğalgaz ve elektrik giderleri yer alıyor. Masraflar, bağışçıların yanısıra dernek yöneticilerinin el emeği ürünlerle ikinci el kıyafet satışlarından karşılanıyor. Dernek yöneticileri, 29 Nisan- 1 Mayıs'ta yapılacak Urla Enginar Festivali'ne 600 enginarı ayıklayarak yapacakları enginarlı pilav, enginarlı salata ve enginar tatlısı ile katılacak. Satıştan elde edilecek gelir, hasta çocukların evlerine harcanacak. 23 Nisan Cumartesi günü de Şarkıcı Altay, Balçova Kaya Termal Otel'de derneğin 10'uncu yıldönümü için konser verecek. Biletlerin 200 liradan satıldığı gecenin geliri de evlere girecek.

"HERKES BİR ŞEY YAPABİLİR YETER Kİ İSTESİN"
Hasta çocukların Suzan annesi, hasta çocuk evlerinin sayısını artırmak istediğini belirterek, hayırseverlerden destek istedi. Suzan Kızılgök, şöyle konuştu:

"90 yaşıma huzurla gelmemin nedeni, hep elimi uzatmış olmam. Gençlere önerim, kalp kırmayın, sevgi dolu olun, insanlara her türlü yardımı yapın. Bu evlere Kars'tan, Şırnak'tan, Van'dan mezradan gelen var. Bazen anne Türkçe bilmiyor, aile ile iletişimimizi okulda Türkçe öğrenen çocuk sağlıyor. Bu evlerde her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Öyle ki ayrılmak istemeyenler, tedavisi bittiği halde kendi evlerine dönmek istemeyenler oluyor. Gönül ister ki her hasta çocuğa ve ailesine ev açabilelim, yardımları çoğaltabilelim. Bunun yolu daha çok paylaşmaktan geçiyor. Mobilyasını değiştirenler, nakliye ücreti ödedikleri taktirde eşyalarını alıyoruz. En çok çekyata ihtiyaç duyuyoruz. İkinci el giyilebilir durumdaki kıyafetleri kermeste satıyoruz. Eskimiş jeanlerden yastık kılıfı yapıp satıyoruz. Kurban Bayramı'nda et bağışı alıyoruz. Herkesin yapabileceği bir şey var. Yeter ki maddi yetersizlik içinde olan İzmir'e tedavi için gelen ama kalacak yer bulamayan hasta çocuklara ve ailelerine yardım etmek isteyelim."

Editör: Haber Merkezi