Cumhuriyet'in derlemesine göre, Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamada şu ifadeler öne çıktı: 

"Bölgedeki son durumu merkeze yatırdık. Van’ı merkez alarak Bitlis, Muş, Hakkari’deki sağlık hizmetlerini detaylarıyla değerlendirdik."

DOLULUK ORANLARI

"Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 52, yoğun bakım oranı 67."

"Aldığımız kararları ve bu illerimiz hakkında önemli haberleri sizlerle paylaşacağım."

"DSÖ Ofisi İstanbul’da açıldı. İstanbul Ofisi Covid-19 başta olmak üzere sağlık alanında insanların karşılaştığı tüm krizlere yanıt verebilme konusunda Avrupa ve dünya için rehber ve referans merkezi olacak."

"Koronavirüsün kesin tedavisi henüz bulunamamıştır. Ancak ülkemiz tedavi sürecinde başarılı ülkeler arasında yer almıştır. Hasta artışlarının olduğu illerin arasında; Van, Muş, Bitlis ve Hakkari vardır. Sıkıntı gördüğümüz illerin sağlık alt yapılarına da hızla müdahale ettik."

"TEDBİRLER GÖZARDI EDİLDİ"

"Pandeminin başladığı aylarda alınan sıkı önlemler sayesinde vaka sayısını azaltmaya başlamıştık. Bizde Haziran ayında kontrollü sosyal hayat diyerek bir tedbir dönemi başlatılmıştır. Kontrollü sosyal hayat ile can kayıplarını ve ağır hastaları az sayıda tutmaktı."

"Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz sosyal ilişkileri öne çıkarken tedbirlerin gözardı edildiği ve vaka sayısında artış olduğu yerler oldu. Van, Muş, Bitlis ve Hakkar illeri de vardı. Bazı illerde hasta artışlarından sorunlar gördük. Valilerimiz ve sağlık yöneticilerimizle görüşecek alınması gereken tedbirleri gözden geçirdik."

 "Bölgede hasta sayılarındaki artış halen devam etmektedir. İllerde filyasyon için adresinde bulunamayanların oranı yüzde 9,2."

"Temaslı ve şüphelilerin kendilerini izole etmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bir tek hasta kalmayıncaya kadar birlikte mücadeleye devam edeceğiz."

GRİP AŞISI

"Özellikle bu yıl dünyada grip aşısına talebin daha fazla olduğunu görüyoruz. Geçen yıldan daha fazla grip aşısı tedarik etme çabasındayız. Riskli hastalara grip aşısı ulaştırma noktasında sıkıntı yaşamayacağız."

"İstanbul'da şu anda yeni bir pandemi hastanesine ihtiyaç yok."

"Türkiye'de yaptığımız 13 aşı çalışması var. Bu aşı çalışmaları faz 1'e kadar gelmiş oldu."

AKP'LİLERİN DÜĞÜNÜ

AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, oğlu için düzenlediği 1500 kişilik nikah töreni düzenlemiş ve nikahta koronavirüsü yönelik tedbirlerin ihlal edilmişti. Basın Toplantısında Koca’ya bu tören hatırlatılarak “Sizin özellikle bu konuda vatandaşlara uyarınız olacak mı?” sorusu yöneltildi.

Herkesin tedbirlere uyması gerektiğini dile getiren Koca, şu yanıtını verdi:

“Herkes tedbirlere uymak zorunluluğu hissediyor olmalı. Çünkü hiç kimsenin pandemiyle mücadelede dışarıda kalmaya hakkı olamaz. Özellikle sorumluluk sahibi olan kişilerin, bu milletvekili de olabilir, bürokrat da olabilir, yönetici de olabilir, daha ciddi anlamda sorumluluğun gereğini yapıyor olması gerektiğini düşünüyorum. Yani insandan insana geçen, salgını giderek daha da arttırabilecek olan mekanların, ortamların oluşturulmaması, bu noktada sorumluluk sahibi olan kişilerin daha çok örnek olması kanaatindeyim. Dolayısıyla herkesin üzerine düşen sorumluluğun gereğini yaparak bu salgınla mücadelede yer alması gerektiği kanaatindeyim."

Editör: Haber Merkezi