Protezin kişiye özel hazırlanması nedeniyle uyum sürecinin son derece başarılı olduğunu ifade eden Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Gökmen, “Anatomi Anabilim Dalında 3 boyutlu modelleme laboratuvarımız var. İnovatif çalışmalar yaptığımız bu laboratuvarda hastalarımızın eksik dokularını modelleyerek herhangi bir asimetri ve düzensizlik olmadan yaşam kalitesi yüksek bireyler olarak yaşantılarına devam etmelerini sağlıyoruz. Küçük kızımızın hastalığında ise; hastamızın yüz asimetrisine neden olabilecek ve hayatı boyunca yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek kemik eksikliği kendi anatomik yapısına uygun olarak düzeltildi. Kızımızın tümör yinelemesi ve yan etkisi olmaksızın takibi devam ediyor. Bu tedavi sürecinde görev alan tüm ekip arkadaşlarım ile bir çocuğumuzun hayatına daha dokunduğumuz için büyük mutluluk duyuyoruz. Ayrıca bu tür bir tedaviyi ülkemizde uygulayan ilk sağlık kuruluşu olarak üniversitemiz adına da gururluyuz’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’de daha önce bu tür çalışmaların yapılamadığını söyleyen Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Asım Özer de şöyle konuştu: “Daha önce bu tür protezler hastalarımızın ölçüleri alınarak yurt dışından tedarik ediliyordu. Bu durum da ülkemizden döviz çıkmasına ve maliyetlerin yükselmesine neden oluyordu. Oysa biz mevcut imkanları kullanarak hizmeti hastalarımıza çok daha az maliyetle sağlıyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK DİSİPLİNLER ARASI ÇALIŞMA YÜRÜTÜLDÜ

Sağ gözündeki şişlik nedeniyle EÜ Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran 5 yaşındaki küçük kızın yapılan tetkikleri sonucunda sağ gözünde çocukluk çağına özgü çok ender görülen bir tümör tespit edildi. Tümör, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında, ekip çalışması ile göz çukurundan başarılı bir cerrahi girişimle çıkarıldı.

Ege Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalında ise küçük hastanın göz bölgesinde radyoterapiye bağlı oluşabilecek yan etkileri en aza indirmek için ışın tedavisi uygulandı.

Hastanın göz çukurundaki tümör dokusu çıkartıldıktan sonra oluşan çöküklüğü gidermek için ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim dalındaki Dijital Görüntüleme ve 3D Modelleme Laboratuvarında hastaya özgü kemik model hazırlandı. EÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde kemik dokusuna uyumlu hale getirilen protez, cerrahi girişimle eksik doku yerine başarıyla yerleştirildi.

Küçük kızın sağlığına kavuşabilmesi için Ege Üniversitesi Anatomi, Radyoloji, Diş Hekimliği, Pediatrik Onkoloji, Göz Hastalıkları ve Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalından öğretim üyeleri bir araya gelerek Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde uygulanan tedaviyi hayata geçirdiler.

Editör: Haber Merkezi