DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından koronavirüse yönelik birçok kısıtlama kaldırılmıştı.‘Yeni normal’ düzeniyle birlikte vakalar yeniden artışa geçerken, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Op. Dr. Fatih Sürenkök alınan yeni kararları ve artan vakaları değerlendirdi.

Dr Sürenkök, artan vakalarda birlikte ikinci dalga ihtimaline yönelik konuşarak, "Kesin bir şekilde bunu söyleyemeyiz ama daha önce alınması gereken önlemler kısmi bir şekilde alınmıştı ve yeni normalleşme denilen olay da tamamen normalin maske takılmış haliydi. Sokakta burnu açık ama maskeyle gezen milyonlarca insan var. Bu, hükümet eliyle bu hale getirildi. Oysa hükümet ne emrediyorsa değil, bilim ne emrediyorsa o yapılmalı. Daha önce alınan kararların vakaları arttıracağını söylemiştik, arttırdı da. Sağlık Bakanı da bunu hep söylüyor ama Bakan, Bilim Kurulu'nun söylediğini değil, Cumhurbaşkanının dediğini yapıyor" dedi.

'BU DEVLET SIRRI DEĞİL'

Sürenkök, hükümetin Bilim Kurulu'nu dinlemek zorunda olduğunu ama dinlemediğini aktararak, "Biz Bilim Kurulu'nun önerdiği kararları bilmek istiyoruz, bu devlet sırrı değil. Ama hükümet șeffaflıktan uzak olunca aklımızda kırk tane senaryo oluşuyor. Bilim Kurulu çıksın, 'Biz bu kararları aldık hükümet uygulamadı' desin. Kurul, her gün toplanıyor ama aldığı kararların bir tane nüshası var mı?’ diye konuştu.

‘HÜKÜMETİN MASKESİ ÇOKTAN DÜŞTÜ’

Sağlık Bakanı'nın 'Koronavirüsün maskesi düşmedi, lütfen dışarı çıkarken maske takın' paylaşımına yönelik konuşan Sürenkök, "Dışarıdaki insanların yüzde 80'inin ağzında maske var ama çoğunun burnu dışarıda ve aynı maskeyi defalarca takan insanlar var. Koronavirüsün maskesi düşmemiş olabilir ama hükümetin maskesi çoktan düştü" dedi.

'DEVLET OLARAK BUNUN ALTINDAN KALKAMADILAR'

Sürenkök, küçük esnafın durumunun kötü olduğunu ifade ederek, "Böyle devam edersek bunun altından kalkamayız. Devlet olarak bunun altından zaten kalkamadılar. 240 milyar dolar nereye harcandı, küçük esnafın haberi yok. Buradaki ekonomik istikrar kalkanı denilen kalkan, halkın önüne değil, patronların önüne geçti. Şu anda ekonomi ve sanayiyi yönetenlerin ağırlığı, Sağlık Bakanı'nın ağırlığından daha fazla" dedi.

‘BİZİ YÖNETENLER NASIL DAVRANIYORSA…’

Yasağın bitmesiyle birlikte Kordon'da ve diğer bölgelerde oluşan kalabalıklara tepki gösteren Sürenkök, “İmam ve cemaat gibi. Bizi yönetenler nasıl davranıyorsa o davranış da insanlara öyle yansıyor. Oradaki kalabalığın geçen Haziran ayından farkı yok. Biz virüs sebebiyle kaybettiğimiz insanları unuttuk ve yukarıdaki insanların tedbir konusundaki gevșekliği, insanların virüs yokmuş gibi davranmalarını sağladı" dedi.

‘HANGİ GERİ ADIM?'

Sağlık Bakanı'nın geçtiğimiz günlerde kullandığı, “Geri adım atmayacak kadar güçlü ve tedbirlerde deneyimliyiz" ifadelerini değerlendiren Dr Sürenkök, "Hangi geri adım? Adımımız kalmadı ki. İleriye doğru atılmış adımların hepsini geriye aldık, şu an biz koronavirüsle ilgili maske dışında hangi tedbiri uyguluyoruz? Daha önce 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması getirmişti ama kaldırıldı. Sanki Cumhurbaşkanı insanlara ödül veriyormuş gibi ‘Tamam ben yasağı kaldırdım diyor ama bu siyasetin vereceği bir karar değil ki, bu bilimin vereceği bir karar. Sağlık Bakanı güzel kelimeler bularak bir takım kararlarını çıkarıyorlar, oysaki ne ekonomik istikrarın var, ne kalkanın var" dedi.

‘ÜLKE OLARAK KENDİMİZİ O AN VAR ETMEYE ÇALIŞIRIZ’

Geçtiğimiz gün Bingöl’de gerçekleşen depremin İzmir, İstanbul gibi yerlerde gerçekleşmesi halinde Sağlık Bakanlığı’nın hiçbir hazırlığı olmadığını ifade eden Sürenkök, “Sağlık Bakanlığı, üç ay öncesinden belli olan virüse bile hazır değildi. O zaman hastaneleri virüse göre organize edemediler, sağlık kitleri hazır değildi. Şimdi bir tedbirimiz yok, hele salgın dönemindeki bir depreme hiç hazır değiliz. Biz Türkiye olarak anı yaşarız ve kendimizi o anda var etmeye çalışırız. O nedenle umalım ki böyle bir şey başımıza gelmesin" dedi.

Editör: Haber Merkezi