Aliağa’da 15 Mayıs’ta kömürlü termik santrallere karşı yapılan eylemle ilgili broşürleri dağıttığı için hakkında soruşturma başlatılan Foça Devlet Hastanesi doktorlarından Hüseyin Güven’le ilgili hastane önünde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamadan önce Tabip Odası ve SES yöneticileri Başhekimle görüşmek istedi. Başhekimin yerinde olmaması nedeni ile heyet Başhekim Yardımcısı Ahmet Yangöz ile görüşerek taleplerini bildirdi. İzmir Tabip Odası, SES, FOÇEP, Foça Forum, Yeni Foça Forum, ALÇEP’in katıldığı açıklamada konuşan Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Oya Otyıldız, bölgede Aliağa kaynaklı kirliliğin Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği sınırın çok üzerinde olduğunu belirterek, “Faaliyette olan kömürlü termik santralden her saat 25 ton radyoaktif kül çıkmaktadır. 7 santral sıradadır. Bunlara zincirleme inşa edilecek çimento fabrikaları, hurda demir çeliklerin kapasite artışı bölgemizi cehenneme çevirecektir” dedi.

Hekim ve sağlık örgütlerinin de katılımcı olduğu termik santral karşıtı etkinliğin çağrı broşürünü hastasına verdiği için Dr. Hüseyin Güven’in soruşturulmasına tepki gösterdiklerini belirten Otyıldız, “Doktorumuz, meslektaşımız meslek yemininin gereğini yapmıştır” dedi.

Otyıdız, Foça Devlet Hastanesi yöneticilerinin halkın sağlığını korumakla yükümlü olduğunu hatırlatarak, termik santralleri değil toplumun sağlığını korumaya davet etti. 

SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır da üyeleri olan Dr. Güven’in sorumluluğunu yerine getirdiğini vurgulayarak, her türlü süreçte yanında olacaklarını belirtti. SES Avukatı Hasan Hüseyin Evin de Güven’e açılan soruşturmanın Anayasa ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi