İZ GAZETE- Kimya Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mehlika Koç, koronavirüs salgınıyla birlikte hayatımızın vazgeçilmesi olan dezenfektanları satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, "Dezenfektanların uygunsuz ve aşırı kullanımından, içeriğinde ne olduğunu bilinmeyen, etiketi olmayan, dezenfektan ve biyosidal ürünleri kullanmaktan kaçınılmalı, kullanılacak olan ürünlerin etiketleri dikkatli bir şekilde okunmalı, kullanım talimatlarına uyulmalıdır" ifadeleri yer alırken, kaçak ürünlerin çoğaldığı ve denetimlerin sıkılaştırılması gerektiği de vurgulandı. 

18 BİN 906 ADET KAÇAK ÜRÜN

Yazılı açıklamada, "17.02.2021 tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığı Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından 2020 yılında insan vücuduna doğrudan temas eden tip-1 (el dezenfektanları, antibakteriyel sıvı sabunlar vb.) ve tip-19 (sinek kovucular vb.) biyosidal ürünlerin piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri sonucunda teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz ürünler tespit edilmiş olup bu ürünlere idari yaptırımların (idari para cezası, geri çekme, imha iş ve işlemleri) uygulandığı belirtilmiştir. Bu kapsamda 297 adet tip-1 ve tip-19 biyosidal ürünler denetlenmiş, 49 tanesi ruhsatsız olmak üzere toplam 111 tane ürün ise teknik düzenlemeye aykırı ürün olarak tespit edilmiştir. Kurum tarafından yapılan incelemeler neticesinde sahte/kaçak/taklit olduğu belirlenen 18.906 adet ve 24.387 litre sahte/kaçak ürün güvensiz ürün kapsamına alınmış ve imha işlemi uygulandığı belirtilmiştir" ifadelerini kullanıldı.

'DENETİMLER SIKILAŞTIRILMALI'

Açıklamada ayrıca, "Biz Kimya Mühendisleri ve Biyomühendisler olarak halk sağlığını tehlikeye atan, fırsatçı, rantı ön plana alan bu tarz ürünlere dair denetimlerin daha sıklıkla yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Yapılan denetimler sonucunda uygunsuz olan ürünler piyasadan geri çekilmeli, imha iş ve işlemleri, para cezasının yanı sıra, uygunsuz ürünler kamuoyu ile de paylaşılmalıdır ve ifşa edilmelidir. Geçmiş yıllarda Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından izinli dezenfektanlar paylaşılmaktaydı (https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/?option=com_content&view=article&id=381:izinli-biyosidal-), ancak halihazırda denetimler sonucunda hangi ürünlerin teknik düzenlemeye aykırı olduğu bildirilmemiştir, en kısa süre içerisinde izinli olan biyosidal ürün listesi güncellenmeli kamuoyu ile paylaşılmalıdır" denildi. 

'BÖYLE BİR DURUMLA KARŞILAŞILDIĞINDA TIBBİ YARDIM ALINMALI'

"Son bir yıldır Koronavirüs salgını ile birlikte el dezenfektanları, antibakteriyel sabun gibi biyosidal ürünlerin kamusal ve kişisel kullanımı sıklıkla artmıştır" ifadeleri yer alan açıklamada, "Bu durum karşımıza dezenfektanların aşırı ve uygunsuz kullanımını gözler önüne sermektedir. Birçok kez yinelediğimiz üzere, dezenfektanların uygunsuz ve aşırı kullanımından, içeriğinde ne olduğunu bilinmeyen, etiketi olmayan, dezenfektan ve biyosidal ürünleri kullanmaktan kaçınılmalı, kullanılacak olan ürünlerin etiketleri dikkatli bir şekilde okunmalı, kullanım talimatlarına uyulmalıdır. Ürünlerin göz ile temasından kaçınmalı, koklanmamalı, içilmemelidir. Gerekli olan uyarılara uyulmadığı takdirde zehirlenmeye, ciltte hasarlarına, alerjik reaksiyonlara, astım ve kronik cilt rahatsızlıklarına neden olabilir, bağışıklık sistemi olumsuz etkilenebilir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Salgından korunmak ve hastalanma riskini en aza indirmek için eller en az 20 saniye boyunca bol su ve sabun ile yemekten önce ve sonra, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra, dışarıdan eve gelindiğinde yıkanmamasının yeterli olduğunu paylaşmak isteriz" ifadeleri yer aldı. 
 

Editör: Haber Merkezi