CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, AKP iktidarının sağlık politikalarını İz Gazete’ye değerlendirdi. Cumhuriyet döneminde kazanılan tüm sağlık deneyim ve birikimlerini yok edecek politikaların AKP iktidarı döneminde hayata geçirildiğinin altını çizen CHP’li Arslan, “Sağlık politikaları, devlet politikası olmaktan çıkartılarak adeta bir ticarethane mantığına dönüştürüldü. Yapılan bu yanlış politikaların faturası halka kesiliyor” sözleriyle tepki gösterdi.

PARA YETİŞMİYOR

Şehir hastaneleri için önümüzdeki yılın bütçesine şimdilik 10 milyar 414 milyon lira başlangıç ödeneği konulduğunu belirten CHP’li Arslan, önümüzdeki 3 yıl içerisinde şehir hastanelerine yapılacak ödemelerin katlanarak artacağı uyarısında bulundu. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde bu miktarın 49 milyar lirayı aşacağı öngörüsünde bulunan Arslan, “3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Kanunu 1987 yılında yürürlüğe girmiş bu kanunda 2003 yılına kadar yani 16 yılda 3 değişiklik yapılmış. 2003-2018 yılları arasında kanun 27 defa değişikliğe uğramış. Hükümet 2011 yılı Kasım ayında daha etkin ve verimli sağlık hizmeti verileceği iddiası ile Kamu Hastaneleri Birliklerini kurarak bir dünya yatırım yaptı. 6 yıl sonra Ağustos 2017’de bu uygulamadan vazgeçildi. Şimdi yeni trendleri şehir hastaneleri, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2018 yılında Şehir Hastanelerine 1 milyar 152 milyon 600 bin lirası kira, 1 milyar 48 milyon lirası da hizmet bedeli olmak üzere toplam 2 milyar 200 milyon 600 bin lira net ödeme yapıldı. Şehir hastanelerine para yetişmiyor” eleştirisinde bulundu.

BAKANLIK PROGRAMSIZ ÇALIŞIYOR

Geçtiğimiz yıl hekime müracaat sayısının 782 milyon olarak gerçekleştiğini, hasta sayısında bir önceki yıla göre yüzde 8.84’lük bir artışın söz konusu olduğunu kaydeden Arslan, “Peki hekim sayısındaki artış ne olmuş? Yüzde 2, uzman hekim sayısı ise yüzde 2,4 artmış. Ankara Tabip Odası açıkladı; Hastanelere yığılmanın önüne geçmek amacıyla Merkezi Hekim Randevu geçilmesinden sonra muayene süreleri 20 dakikadan 10 dakika ve hatta altına düşmüş. Sağlıktan tasarruf edilmez ama devletin kaynakları da bu kadar plansız bir şekilde çarçur edilmez” diyerek Sağlık Bakanlığı’nın programsız çalışmasına işaret etti.

VERİ KAYITLARI TUTULMUYOR

Sağlık alanında yaşanan önemli sorunlardan olan sağlık çalışanlarının maruz kaldığı mobing ve önlenemeyen şiddet olaylarına da değinen Ednan Arslan eleştirilerine şöyle devam etti: “Mart 2018 itibariyle son üç yılda 431 sağlık çalışanı ağır çalışma koşulları nedeniyle intihar etti. Verileri güncellemek, tabloyu daha iyi analiz edip çözümü konusunda politikalar üretmek amacıyla Sağlık Bakanlığı’na bilgi edinme talebi ile sordum. 2003, 2011, 2016, 2017, 2018 ve Ağustos 2019 itibariyle sağlık çalışanlarına ilişkin şiddet verileri, bu nedenle hayatını kaybeden ve yaralananların sayısı meslek gruplarına göre dağılımı, aynı dönemde ağır çalışma koşulları nedeniyle intihar eden sağlık çalışanlarına ilişki veriler nedir? Bilgi edinme talebime bakanlık tarafından “Beyaz Kod Birimi 14 Mayıs 2012 tarihinde kurulduğu için önceki yıllara ilişkin veri bulunmamaktadır. Bu soruların yanıtı kapsam dışı olması sebebiyle, sayısal verilere yönelik bilgi verilmesi de mümkün görülmemiştir.” Şeklinde bir yanıt verilmiştir. Şimdi sormak istiyorum, bakanlık bu verileri tutmayacaksa hangi verilerin kaydını tutacaktır?” diye sordu.

Editör: Haber Merkezi