İZ GAZETE- Koronavirüs salgınında en önde mücadele eden sağlık çalışanlarına yapılan ek ödeme kesintileri durmuyor. Geçtiğimiz haftalarda, Sağlık Bakanlığı Strateji Genel Müdürlüğü’nden alınan karara göre sağlık çalışanlarının evde durduğu süre, nöbetlerinden düşürülerek bu bağlamda nöbet parası ödenmeyeceği ifade edilmiş, gazetemiz bunu gündeme taşımıştı. Şimdi ise DEÜ hastanesinin sağlık çalışanlarına yapılan sabit ek ödemede kesinti yapıldığı iddia edildi. Ayrıca bu süreçte radyoloji çalışanlarının kullandığı şua izinlerinde de kesintiler olduğu öğrenilirken SES, Genel Sağlık İş, Türk Sağlık Sen, Demokratik Sağlık Sen bir araya gelerek hastane önünde eylem yapmaya hazırlanıyor.

'PANDEMİ ÖDEMESİNDEN DEĞİL, SABİT OLAN EK ÖDEMEDEN DÜŞTÜLER'

Dokuz Eylül Hastanesi’nde görev yapan bir sağlık çalışanı, İz Gazete’ye konuşarak, hemşire, asistan ve teknikerlerde ek ödeme kesintisi yapıldığını söyledi. Diğer sağlık çalışanlarında bu kesintinin yapılıp yapılmadığını henüz bilmediğini ifade eden sağlık çalışanı, “Yatırılan maaşı normalde pazartesi göreceğiz evet ama Dokuz Eylül internet sisteminden alacağımız para zaten gözüküyor ve yüzde 20’lik bir kesinti olduğunu görüyoruz. Bu yapılan düşüş, pandemiden bağımsız, yani her ay yapılan sabit ek ödemeden olan bir düşüş. Pandemi ek ödemesinin yapılıp yapılmayacağından ise henüz haberimiz yok” dedi.

CEVAP ALINMADIĞI TAKDİRDE EYLEM PLANLANIYOR

DEÜ çalışanlarının sendikalarla şu an bir görüşme içerisinde olduğunu ve ortak bir tepki konulacağını aktaran sağlık çalışanı, “Pazartesi başhekimlikten bir bilgilendirme isteyeceğiz, görüştürülmezsek problemimizi yazılı olarak belirteceğiz. Belirli bir çözüm olmadığı takdirde, bir hafta içerisinde bir eylem gerçekleştireceğiz. Bu eylem; basın açıklaması, alkış eylemi, hastane içerisinde yürüyüş vs olabilir” diye konuştu.

‘YASAL OLARAK HAKLARI VAR’

Normalde radyasyona maruz kalarak çalışan tüm sağlık çalışanlarının senede bir kez kullandığı ‘şua iznine’ değinen sağlık çalışanı, ‘Bu izinde ödenen maaşta, döner sermaye ve ek ödeme kesintisi olmaz, o ışınlara maruz kalarak çalışan sağlıkçıların yasal olarak böyle bir hakkı var. Ama pandemi sürecinde bu izni kullanan arkadaşlarımızda da kesintiler olduğunu gördük ve bu bir ilk” dedi.

Editör: Haber Merkezi