ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Karabağlar 29 Ekim Ortaokulu Müdürü Barış Çam, okullarda hem kan hem de kök hücre bağış kampanyası düzenleyecek.

Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2016 yılının Kasım ayında İzmir Sana Kanım Feda Projesi’ni başlattı. Resmi ve özel eğitim kurumlarındaki öğrenci, öğretmen, okul personeli ve velileri kapsayan proje ile İzmir’in kan ihtiyacının karşılanması hedeflendi. Öğretmenler öncülüğünde İzmir’de 3 bine yakın okulda yapılan çalışmalarla toplumda ve özellikle öğrencilerde farkındalık yaratmak istenilen proje, Karabağlar 29 Ekim Ortaokulu’nda da 4 Mart tarihinde yapılacak.

Proje ile ilgili görüştüğümüz Karabağlar 29 Ekim Ortaokulu Müdürü Barış Çam, İzmir Sana Kanım Feda Projesi’n ek olarak kök hücre nakli bekleyen binlerce hasta ve hasta yakınına umut olmak için okulunda kök hücre bağış çalışması yapmayı planladıklarını açıkladı.

TOPLUMSAL DAYANIŞMA

Toplumsal dayanışma ve yardımlaşmanın en önemli noktalarından birinin de kan bağışı ve kök hücre bağışı yapmak olduğunu söyleyen Çam, “Öğrencilere bağış yapıp hayat kurtarma bilincini okul yıllarında kazandırmayı amaçlıyoruz. Birbirine bağlı, toplumsal dayanışmayı önemseyen bir kuşağı kazanmalıyız.” dedi.

Kampanyaların okullarda yaygınlaşması ile öğrenci ve velilerin bilgileneceğinin ve yanlış bilgilerin de ortadan kalkacağının altını çizen Çam, çocukların büyükleri örnek aldığını ifade ederek şöyle konuştu; “Çocuklara hayata dair vereceğimiz en iyi ders insan hayatı kurtarmaktır. Kan bağışı yaparak hayat kurtarmak ve 3 tüp kan vererek kök hücre nakli bekleyen hasta ve hasta yakınlarına umut olmak derslerin en kıymetlisidir.”

Öykü Arin’e Umut Ol Kampanyası hakkında da konuşan okul müdürü Çam, söz konusu kampanyanın toplumu birbirine bağladığını ve güven tazelediğini söyledi. Öykü Arin’e Umut Ol Kampanyası’nın kök hücre bağışı konusunda en yaygın farkındalığı yaratan kampanya olduğunun altını çizen Çam, “Öykü Arin’e Umut Ol Kampanyası her kesimi yan yana getirdi. En çok da ilik nakli bekleyen hastalara umut oldu. Kampanya sayesinde birbirine uyumlu ilikler eşleşmeye başladı. Öykü Arin’e Umut Ol Kampanyası çaresizliği yenmenin dayanışmadan geçtiğini gösteren bir dönüm noktası oldu.” şeklinde konuştu.

ŞEN TALEPLERİNİ SIRALADI

Öykü Arin’e Umut Ol Kampanyası’nda ise 17 Şubat’ta bir gelişme yaşandı. Sosyal medyadan Milli Eğitim Bakanlığı, il, ilçe müdürlükleri, okul müdürlükleri ve öğretmenlere seslenen kampanya gönüllüleri ülke genelinde okullarda kan ve kök hücre kampanyaları yapılması talebinde bulundu. ‘Okullar öğrencileri, aileleri ve mahallelileri buluşturur’ sloganıyla başlatılan yeni kampanya hakkında Öykü Arin’in annesi Eylem Şen Yazıcı gazetemize bir açıklama yaptı. Şen, Kızılay ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan İzmir Sana Kanım Feda Projesi’ni de hatırlatarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan talepleri olduğunu söyledi. İl ve ilçe eğitim müdürlerinin, okul müdürlerinin ve öğretmenlerin bağış konusunda gayret sarf etmesini istediklerini söyleyen Şen, “Okul müdürleri Kızılay ile görüşerek okullarda kan ve kök hücre bağışı kampanyası yapmalı. Okuldaki öğretmenler, veliler okulların bulunduğu mahallelere çağrı yapmalılar. Bunun başka bir yönü ise, bu kampanyalarla çocuklar şimdiden kök hücre ve kan bağışı konusunda daha küçük yaşlarda bilinçle yetişmeli. Çünkü kök hücre bağışı bu ülkenin geleceği. Bu kampanyalar daha yaygın bir şekilde sürmeye devam etmeli.” ifadeleriyle okullarda kök hücre ve kan bağışı kampanyaları başlatılmasını talep etti.

Editör: Haber Merkezi