Kafkas Cihat KAYA/İZ GAZETE- Son dönemlerde pandemi önlemlerinin esnetilmesi ve maske yasağının kaldırılmasıyla alakalı değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “COVID-19 bitmedi ama sönümlendi. Bir yavaşlama, sakinleşme dönemine girdi. Yoğun bakımlarda hasta sayısı azaldı. Ölümler de azaldı. Bilim Kurulunun şöyle bir ifadesi vardı ‘günlük hasta sayısı binin altına düştüğü zaman, pandemiyi bitmiş kabul edebiliriz’, bu karara bağlı olarak da zaten maskeyi yalnızca toplu taşıma ve sağlık kuruluşlarında zorunlu kıldılar. Diğer yerlerde kaldırıldı. Bulaş riski hala devam ediyor.” İfadelerini kullandı. Mesafenin korunamayacağı yerlerde maske takılmasının gerekliliğine vurgu yapan Kaynak, “Hijyen zaten hayat boyu devam ediyor ancak mesafeyi muhafaza edemiyorsak maske kullanmalıyız. Otobüs, metro, tramvay ya da vapurda, mesafeyi koruyamayacağımızı düşünüyorsak maske takmalıyız. Maskemiz mutlaka yanımızda olmalı.” şeklinde konuştu.

‘TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK KAZANDIK’

Aşıların verimliliği konusunda İzmir genelindeki tabloyu değerlendiren Kaynak, “İzmir, Türkiye’de aşının en yüksek oranda uygulandığı yerlerden birisidir. Bu tablo aslında toplumun aşıya bakışı ve titizliğiyle sağlandı.” Dedi. Korona bağışıklığının 2 şekilde gerçekleştiğinin altını çizen İzmir Tabip Odası Başkanı Kaynak, “Biri aşı yoluyla, diğeri hastalığı geçirmek suretiyle, sonuç itibariyle toplumun yüzde 85’lik bir kısmı eğer aşılanarak veya hastalık geçirerek bağışıklık kazanırsa kalan yüzde 15’in riski çok azalıyor. Buna toplumsal bağışıklık da diyoruz. Sönümlenmenin nedeni de budur.” derken, aşının toplumsal bağışık için çok güçlü bir silah olduğunu dile getirdi.

Aşıların önemine vurgu yapan Kaynak, “Aşılar, tehlike yaratan, tehdit unsuru olan ajana spesifik olarak üretilen biyolojik maddelerdir. Bizim karşımıza COVID-22’de çıksa, referans alabileceğimiz bir bilgi birikimi mevcut ve çok kısa bir sürede yeni çalışmalar yapılabilir.” İfadelerini kullanırken, korkusuz olmanın değil, bilinçli olmanın gerekliliğinden bahsetti. Şu anki aşı bilgisini maymuncuğa benzeten Kaynak, “Karşımıza ne çıkacağını bilemiyoruz ancak elimizdeki maymuncukla kilidi açmak mümkün olacaktır.” diye konuştu.

Testlerin son dönemde yapılmadığına ilişkin de konuşan Kaynak, “Testi ya insanlar belirti görünce, yurtdışına gitmek istediği zaman veya özel durumlarda test istenirse yaptırıyor. Artık rutin test uygulaması yapılmıyor.” diyerek, bu konuya da açıklık getirdi.

‘VAKALARI GİZLEDİKLERİNİ KABUL DE ETTİLER’

Pandeminin başındaki ‘vaka gizleme’ olayına ilişkin, günümüzdeki vaka tablolarının güvenilirliğiyle alakalı da konuşan Kaynak, “Vaka sayıları azalınca güvenilirlik artıyor. Gerçek rakamların ifade edilmediği dönemlerde gerçekten vakalar yüksekti. 250’den 500’e kadar hasta kayıpları oluyordu. Kısıtlayarak aktardılar ve kabul de ettiler. Gerçek rakamlar o zamanlarda kullanılmadı ama şu an vaka sayısı az olduğundan kullanılıyor olabilir.” açıklamasında bulundu.

Toplumda bir rağbetin de başladığına dikkati çeken Kaynak, “İnsanlara maskeye gerek kalmadı derseniz, bir rağbet durumu meydana gelir. Toplu taşımada da görüyoruz artık maske kullanmayanlar iyice arttı. Artık insanlar da birbirlerini uyaramıyor. Birini maske konusunda uyardığınız zaman orada hemen bir gerginlik oluşuyor. Kamu yönetiminin ifadesi önemlidir. Mesafenin korunamadığı durumlarda maskeye dikkat edilmesi gerektiğini söylenmeliydi.” diyerek, insanların yanlış yönlendirildiğine değindi.

SAĞLIKTA ŞİDDET KONUSU

Sağlıkta şiddetle ilgili ‘katalog suç’ önergesinin meclis gündemine girmesi ve yakın zamanda resmi gazetede yayınlanması beklenirken, cezaların artırılarak çözüme kavuşamayacağını ifade eden Kaynak, “Sağlıkta şiddetin altında genel olarak toplumda şiddet eğilimi var, yoğun hasta bakılması, hastane yetersizliği, fiziki koşulların yetersizliği ve MHRS sisteminin 5 dakikada bir randevu vermesi var. Pek çok farklı neden var, psikolojik olarak vatandaş sağlık alanında şiddete teşvik ediliyor. Yıllardır siyasiler tarafından kullanılan ifadeler, sağlık alanındaki kişilere şiddet gösterilmesine yol açıyor.” dedi.

Eski günlere henüz dönülmediğini ifade eden Kaynak, “Hijyen zaten hayatımızın temel unsurlarından birisi, eğer mesafeyi koruyamıyorsak ki bu 1 buçuk metredir; maskemizi takalım.” şeklinde görüş bildirdi.

Editör: Haber Merkezi