Kök hücre nakli, sigaraya bağlı damar tıkanıklığı (buerger ), şeker hastalığına (diabet) bağlı damar hastalığı ve damar sertliği hastalıklarındaki yüz güldürücü sonuçları ile biliniyor. Central Hospital hekimlerinden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Ayhan Akçay kök hücre nakli ile kişilerin ayaklarında damar tıkanıklığına bağlı oluşan yaraların kapanmasının ve ağrının giderilmesinin sağlandığını belirterek, "Bu sayede ayak ve bacak ampütasyonu (kesilmesi) önemli ölçüde önlenmekte ve hastalar tekrar sağlıklarına kavuşmaktalar" dedi.

Uzm. Dr. Ayhan Akçay sözlerine şöyle devam etti:

"Atar damar hastalıklarında ilaç tedavisinin ve özellikle damar ameliyatlarının önemi tartışılamaz. Ancak pek çok hasta bunlara rağmen iyileşemeyebilir. Özellikle periferik (uçsal) tip ameliyatı mümkün olmayan veya ameliyatı başarılı olamayan hastalarda kök hücre nakli çok ümit verici ve iyi bir tedavi şeklidir. Kök hücre naklinde iyileşme, işlemden 2 hafta sonra başlamakta ve 6 aya kadar devam etmektedir."

BACAĞI KESİLMEKTEN KURTULDU

Central Hospital'e müracaat eden hastanın şeker hastalığına bağlı damar tıkanıklığı olduğunu söyleyen Dr. Akçay, "Tıkanıklık nedeniyle hastamızın sağ ayak ikinci parmağı tamamen morarmıştı. Hastamızın kemiği görülebilecek şekilde açık yarası mevcuttu. Hastamıza çeşitli tetkikler yapıldı. Dopler ve anjio grafileri incelendi ve ekibimizle hastaya kök hücre nakli tedavisini uygun gördük. Hastamızda 10 gün içinde yüzde 90 iyileşme sağlandı. 82 yaşındaki hastanın kendi kemik iliğinin tekrar kendisine nakledilmesi yöntemiyle yapılan kök hücre nakli ile bacağının kesilmesi önlendi" diye konuştu.

EN YAŞLI HASTA

Yapılan tedavinin başka bir yanına dikkat çeken Dr. Ayhan Akçay, "Yaptığımız literatür ve yayın araştırması sonucunda damar hastalıklarında uygulanan kök hücre tedavisinde Türkiye'deki en yaşlı hastanın tedavisini yapmış olduğumuz 82 yaşındaki hasta olduğunu farkettik. Central Hospital'de böyle başarılı bir tedaviyi gerçekleştirmek bizleri çok mutlu ediyor. Bu tedavi aynı zamanda dünyada da şifa ile sonuçlanan kök hücre tedavilerindeki en yaşlı hastalara uygulanan tedavilerden biridir. Bu işlem kısa süren ve hastaya hiçbir zararı olmayan bir yöntemdir. Ayrıca kök hücre tedavisi ile birlikte hiperbarik oksijen tedavisinin bir arada uygulanması iyileşmeyi arttırmakta ve hızlandırmaktadır" dedi.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi