ÖZLEM KARA- İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ında katıldığı AKP’nin 7. İzmir İl Kongresi gerçekleşmişti. Sağlık Bakanlığının il bazındaki verilerine göre de son bir haftada İzmir’deki vaka sayısı 100 binde 42.67 iken, dün akşam itibari ile 100 binde 53.42 olarak artış gösterdi.

‘KARARLAR MERKEZDEN VERİLDİ’

İzmir Tabip Odası Lütfi Çamlı, yeni normalleşme süreci ile ilgili açıklamalarda bulunurken İzmir’de bir haftada vaka sayılarında yüzde 25’lik bir artış yaşandığını ifade etti. Çamlı, normalleşme kararlarının bölgelere, illere göre yerinde alınacağını, o kararların da İl Hıfzıssıhha kurullarında netleşeceğini öngördüklerini fakat kararların merkezden verildiğini belirtti. Başkan Çamlı, “Buradaki karar verme kriterinin illerin, vaka sayılarının baz alındığını görüyoruz. Bu vaka sayılarına göre iller; düşük, orta, yüksek ve çok yüksek diye bölündü. Bu kesinlikle yeterli bir karar alma süreci değil, çünkü vaka sayısı yaptığınız test sayısına şekillenen durumdur. Test sayıları ne kadar yüksek olursa, vaka sayıları da o kadar yüksek olur. Test sayıları ne kadar az olursa, vaka sayıları da o kadar düşük olur. Siz bir ildeki vaka sayısını açıklarken o ildeki test sayısını, nüfusa orantılı test sayı oranını, test pozitiflik oranını söylemeniz gerekiyor. Vaka sayıları düşük çıkan illerde, acaba test sayıları yeterince yapılmadığı için mi vaka sayıları düşük çıkıyor ? Bu duruma netlik getirmek çok önemli” dedi.

‘VAKA SAYILARINDA YAKLAŞIK YÜZDE 25 ARTIŞ VAR’

Türkiye’de Aralık ayında, yaklaşık günlük 200 bin test yapıldığını belirten Çamlı, şu an test sayısında 120 bin kadar azalma olduğunu ifade etti. Çamlı, İzmir’de Aralık ayında günde 15 bin PCR testi yapılırken, her ne kadar resmi açıklamalar yapılmamakla birlikte günlük 3-4 bin test yapıldığı duyumu almaktayız. Dolayısıyla test sayıları bu kadar düşük yapılırken, vaka sayılarının da düşük çıkacağı şehrin rengini belirlemede çok doğru bir sayısal veriye ulaşamayacağımızı öngörebiliriz. Bu da alınan kararların ne kadar gerçekçi, bilimsel olduğu konusunda kuşkular yaratacaktır. İzmir’de geçtiğimiz hafta 100 binde 42.67 iken, dün akşam itibari ile 100 binde 53.42 olarak açıklandı. Yaklaşık yüzde 25’lik vaka artışı olduğunu söyleyebiliriz. İzmir’de bir süredir yatay seyreden vaka sayısı, bir hafta içinde yüzde 25 arttı. Dün akşamki değerlendirmelerde vaka sayısı ile yorum yapmanın çok doğru olmayacağı, başka verilerinde açıklanması gerektiği ve bu kararların başka hangi kriterler gözetilerek, alındığının mutlaka kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi