Halk arasında "Taş" denilen oluşumların aslında mineral birikintileri olduğunu belirten Op. Dr. Serkan Demiryoğuran, bu birikintilerin bulundukları yere göre böbrek taşı, üreter taşı, mesane taşı gibi isimler aldığını söyledi. Böbrek taşlarının birçok nedeni olduğunu bildiren Op. Dr. Demiryoğuran, "Kalsiyum, oksalat ve ürik asit gibi kristal oluşturan maddelerin idrardaki konsantrasyonları arttığı zaman bu maddeler çökelti oluştururlar ve taşlar meydana gelir. Üriner sistem taşları, kendilerini oluşturan bu maddelere göre farklı isimler alırlar. Bunlar; kalsiyum taşları, ürik asit taşları, sistin taşları ve struvit taşları olabilir. Böbrek taşları, en sık 20 - 40 yaşları arasında ortaya çıkarlar. En sık görülen nedeni idrar miktarındaki azalmadır, bu da sıklıkla sıvı tüketimindeki azlıktan kaynaklanmaktadır" dedi.

Böbrek taşlarının harekete geçtikleri ve böbreği idrar torbasına bağlayan kanala (üretere) düştükleri zaman oldukça şiddetli belirtilere neden olabileceğini ifade eden Op. Dr. Demiryoğuran, üreter taşlarının tedavisi hakkında da şu bilgileri verdi:

"Üreter taşlarının tedavisinde taşın yerine ve büyüklüğüne göre farklı tedavi seçenekleri vardır. Günümüzde açık cerrahiye artık gerek kalmıyor. Üreterin üst bölümündeki taşlarda öncelikle tercih edilen yöntem, ESWL (dışarıdan şok dalgaları ile taş kırma) iken alt bölüm taşlarında üreterorenoskopik tedaviler (ince bir kamera ile idrar kanalına girilerek taşın görülerek kırılması ya da bütün olarak çıkarılması) tercih edilmektedir."

Böbrek taşlarının önlenmesi için, yaşam tarzı değişiklikleri ve bazı ilaçların kombinasyonunun gerektiğini söyleyen Op. Dr. Demiryoğuran, şu önerilerde bulundu:

"Böbrek taşı riskini azaltmak için; gün boyunca su için. Böbrek taşı öyküsü olan insanlar için, yaklaşık 2,5 litre idrar çıkaracak şekilde su içilmesi önerilir. Yüksek miktarda oksalat içeren besinlerden uzak durun. Bu gıdalar; pancar, bamya, ıspanak, pazı, tatlı patates, fındık, çay, çikolata ve soya ürünleridir. Tuzu ve hayvansal proteini sınırlayın. Yediğiniz tuz miktarını azaltın ve baklagiller gibi hayvansal olmayan protein kaynaklarını tercih edin. Kalsiyum açısından zengin gıdalar yemeye devam edin, ancak kalsiyum takviyelerini dikkatli kullanın. Gıdalar ile alınan kalsiyumun böbrek taşı riskiniz üzerinde bir etkisi yoktur. Kalsiyum takviyesi almadan önce doktorunuza danışın, çünkü bu ilaçlar taş riskini artırabilir."


İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi