İZ GAZETE- Ne kadar spor yapılırsa yapılsın beslenmenin yerini hiçbir şeyin tutmadığını kaydeden Kara, “Yüzde 70 bir kısım beslenme ile kaplanmalı sporcuların hayatında. Bu sadece profesyonel sporcuların yapması gereken bir şey değil. Normal kas yapanlarda da sporcu beslenmesi çok çok önemli. Burada alması gereken besin miktarlarının belirlenmesi gerekir. Verimli bir gelişim için beslenme olmadan sonuç alınamıyor” dedi.

Bazı sporcuların 7 bin 7 bin 500 kalori almaları gerektiğini ve inanılmaz bir efor sarf ettiklerini söyleyen Diyetisyen Kara, “Makro besin dağılımı sağlanmalı. Sadece sporcu diye protein alsın, yağ almasın gibi bir durum söz konusu olamaz. Bu durumlar kişiye göre düzenlenir. Yüzde 50-55 civarında karbonhidrat tüketmelerini öneriyoruz ama basit karbonhidrat önermiyoruz. Çünkü bu sefer o kan şekerini yükselttiği için antrenman sırasında dalgalanmalar olabilir ve bayılma gibi durumlarla karşılaşılabiliyor” ifadelerini kullandı.

Sporcunun beslenmeyi göz ardı etmesine vücudun tepki vereceğini belirten Kara, “Vücut hiç beklemediği anda ne kadar spor yapsa bile birey felç dahi geçirebilir. Çok tehlikeli sonuçlara kadar gidebilir. Çünkü biz tüm vücudumuzu etkiliyoruz beslenmeyle” dedi. Sporcuların faydalandığı beslenme menülerini de ekranlarda paylaşan Kara, protein açığını kapatmak için sağlıklı bir protein tozuna ihtiyaç duyulacağını da sözlerine ekledi. Kara, bu durumun ise abartılmaması gerektiğine de vurgu yaptı.

Sporcularda önceliğin protein grubu olduğunu söyleyen Kara, “Önceliğimiz yumurta, yumurta tüketimini çok öneriyorum kahvaltılarda ya da ana öğünlerde. Sadece miktar olarak abartmamak kaydıyla. Kalsiyum açısından süt grubu ürünler tüketilebilir. Tam tahıllı, makarnada tüketilebilir ve tabi ki bir de sağlıklı yağlar” diyerek sporcuların alması gereken besin çeşitlerini sıraladı. Takviyelerin sağlık uzmanlarına danışılarak alınması gerektiğini aksi takdirde zararının bile olabileceğini de sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi