İZ GAZETE- Diyetisyen Hanife Kara ve gazeteci Tuğçe Kaş’ın sunumuyla gerçekleşen ‘Biz Bize Sağlık’ programında, sinir sistemi hastalıkları ve beslenmenin bu hastalıklara etkisine yönelik merak edilenler konuşuldu. 

'Sinir sistemi aslında çok geniş bir konu' ifadelerini kullanan Hanife Kara, "Bu sistem biz doğmadan oluşmaya başlıyor ve ölene kadar da çok önemli bir yer kapsıyor. Beslenme, sinirsel hastalıklarda ve sisteminde çok önemli bir yerde. Bazen ilaçlardan daha önemli bir yerde olabiliyor" dedi.

'Beyin, sinir hücrelerimizin üçte ikisi anne karnında oluşuyor' diyen Kara, "Annenin nasıl beslendiği çocuğun ileriki yaşlardaki sinirsel hastalıklarında çok önemli bir rolde" ifadelerini kullandı. 

'EPİLEPSİDE YÜZDE YÜZ BİR TEDAVİ YOK AMA...'

Sinir hastalıklarının bir türü olan epilepsiye yönelik konuşan Kara, "İleriki yaşlarda da karşılaşıyoruz ama epilepsi genelde ilk yaşlarda görünen bir hastalık. Epilepsi kendini beyin hücrelerinde oluşan bir sinirsel sıkışma, kontrolsüz nöbetler ve bayılmalarla kendini gösteriyor. O yüzden burada sebep olarak direkt anne beslenmesini öne tutamayız, genetik ve çevresel faktörler de çok önemli bir yerde olabiliyor. Ne yazık ki yüzde yüz tedavisi yok o yüzden beslenme ve ilaçları tedavi olarak görüyoruz. Sağlıklı bireylerde enerji olarak glikoz kullanıyoruz ama epilepsi için oluşturulan diyette yağ hücrelerini kullanıyoruz. Bu da nöbetleri azaltan bir yöntem oluyor. Elbette uzman yönlendiriliyor, gram gram hesaplanıyor" dedi

Kara, "Epilepsi hastalığında d vitamini düşüklüğü olabiliyor, bu yüzden kilo verme konusunda sıkıntı yaşanılabiliyor. Direkt olarak ilacı suçlamaktansa, vitamin eksikliğini kapatmaya çalışabiliriz' dedi. 

PARKİNSONDA BESLENMENİN ÖNEMİ 

Diğer bir sinir hastalığı olan parkinsona yönelik konuşan Kara, "Parkinsonda titreme ve dengesizlik karşımıza çıkıyor, bunun sebebi de beyinde dopamin eksikliği. Burada beslenmenin önemi çok büyük. E vitamini, c vitamini yüksek olan beslenme şekillerini tavsiye ediyoruz. Beslenmeyle beraber bu etkiler biraz azalıyor ama tabii ki yüzde yüz tedavi olamıyor" dedi.

BİR DİĞER SİNİR HASTALIĞI- ALZHEIMER

Alzheimerdan hastalığından ve bunun beslenmenin bu süreçteki etkilerinden konuşan Kara, "Bu hastalığı çok genç yaşlarda da görebiliyoruz. Beyinde sinir hücrelerindeki kopmalarıyla oluşan unutkunlar bu hastalığa sebep oluyor. Omega 3 mutlaka tüketilmesi gerekiyor ama bunun için balık önermiyorum, kapsül şeklide almak daha iyi. Çünkü bu hastalıkta vücutta zaten ağır metaller oluyor, e bu ağır metaller balıkta da var. Bu sebeple dikkatli olmak gerekir, alzheimer hastalarında metal birikimi çok yaygın" dedi. 

'Kişi yemeyi unutabiliyor ya da yediğini unutabiliyor' diyen Kara, "Hastayı çok iyi bir şekilde takip etmek gerekir. Çok yediğini düşündürmeyecek, hacmi küçük ama enerjisi büyük besinler bu süreçte faydalı olacaktır" diye konuştu. 

'BESLENMEYLE OTİZMDEKİ SEPTOMLARI AZALTABİLİRSİNİZ'

Yaygın bir şekilde görülen bir diğer hastalık otizme değinen Hanife Kara, "Otizmin nedensel olduğu ya da sebepsiz çıktığını düşünüyoruz ama aslında o kadar çok sebebi var ki. Annenin o dönemdeki beslenmesi direkt çocuğa geçtiği için çocukta olan bağırsak florasındaki bozukluk otizmi destekliyor. Beslenmeyle elbette yüzde yüz tedavi olmaz ama semptomlarını azaltabilirsiniz. Bunun için de özel bir diyet öneriyoruz. Aşama aşama ilerleyerek ciddi bir sonuç elde edebilirsiniz" dedi. 

Beslenmenin diğer bir sinirsel hastalık olan migren üzerindeki etkisinden bahseden Kara, "Bazı besinler var, örneğin çok şiddetli migren atakları geçiren bir hastanın peynir gruplarını tüketmesini çok önermiyorum. Alkol, kafein tüketilmesi de yasak. Sigara tüketmek ya da sigara dumanı da migreni tetikliyor. Onun dışında ataklarda yatıştırıcı bitki çayları tüketilebilir" dedi.

Editör: Haber Merkezi