İZ GAZETE-  Diyetisyen Hanife Kara ve gazeteci Tuğçe Kaş’ın sunumuyla gerçekleşen ‘Biz Bize Sağlık’ programında, mide ameliyatı ve sonraki süreç hakkında merak edilenler konuşuldu. 

'MİDE AMELİYATI DEDİĞİNİZ ŞEY, ASLINDA COK ÇEŞİTLİ'

"Mide ameliyatı dediğiniz şey aslında çok çeşitli ve konulara ayrılan bir ameliyat" ifadesini kullanan Kara, "Kelepçe, mide bantı vs... Bir sürü çeşidi var. Karar verme aşamasında hastanın dikkate alınması gerekiyor, bu da doktor yönlendirmesiyle olacak bir şey" dedi. 

AMELİYAT ÖNCESİ DEĞERLENDİRİLEN KRİTERLER NELERDİR?

Mide ameliyatının herkese önerilmediğini ifade eden Hanife Kara, "Değerlendirilmesi gereken bazı kriterler var. Bu kriterlere bakacak olursak ilk olarak kişinin gerçekten çok kilolu olması gerekiyor, yani o beden kitle endeksinin 40'ın üzerinde çıkması gibi ya da diyabet, tansiyon gibi metobolik rahatsızlıkları varsa doktor bunu yönlendirebiliyor. Eğer uygulamadan önce diyet yapmadıysa, herhangi bir zayıflama girişiminde bulunmadıysa sadece mide ameliyatı yaparak sonuç beklemek çok yanlış oluyor. Aslında bu çok komplike bir şey, uzun süreli bir sonuç için diyet ve egzersizi de burada birleştirmek gerekiyor. Kişinin bunu yaşam tarzı haline getirmesi gerekiyor" dedi.

AMELİYAT SONRASI KİLO VERME SÜRECİ NASIL OLUYOR?

Diyetisyen Kara, ameliyattan sonra kilo verme sürecinin iki yıla kadar devam edebildiğini vurgulayarak, "Kilosu daha yüksek kişilerin daha çok kilo vermesi mümkünken daha az kilo verenler istediğini elde edemiyormuș gibi geliyor. Aslında ameliyattan sonra beslenme alışkanlıkların değişti mi, egzersizi hayatına kattın mı buna bakman gerek yoksa çok iyi bir sonuç beklemek ne yazık ki mümkün değil" dedi.

'MİDE AMELİYATI VE MİDE BOTOKSU ARASINDA FARK VAR'

Mide ameliyatı ve mide botoksunun çok farklı olduğunu ifade eden Kara, "Mide ameliyatları ciddi bir operasyondur, mide botoksu ise sadece bir enjektörle iştah hormonunun daha az salgınlanmasını salgılamak için uygulanan bir yöntem" dedi.

"Mide botoksunda çok fazla bir yan etki olmuyor. Ama mide ameliyatından sonra psikolojik ve fizyolojik olarak zarar görülebiliyor, hatta ölüme kadar gidebiliyor" diyen Kara, "Yanlış uygulamalar sonucu ölüme kadar gidilir, burada uygulama sürecine çok dikkat etmek gerekiyor. Doktorun ameliyat sürecinden sonra hastayı dikkatle takip etmesi gerekir.  Ameliyat sonrası fizyolojik olarak yan etkilerden bahsedersek, saç dökülmesi, mide bulantısı, sindirim problemleri olabiliyor" ifadelerini kullandı. Kara, emzirme döneminde bu tür uygulamalara kesinlikle karşı olduğunu ifade etti. 

AYNI KİLOYA DÖNMEK MÜMKÜN MÜ?

Kara, "Ameliyattan sonra tekrar aynı kiloya dönmek mümkün mü" sorusunu şu ifadelerle cevapladı:

"Mide çok elastik bir yapıya sahip, biz ne kadar yersek öyle bir hacim alıyor. Eski alıșkanlıklarımızı operasyondan sonra değiştirmemiz gerekiyor, eğer bunu uygulayamazsak aynı kiloya gelebiliriz. Bize çok şey düşüyor."

AMELİYAT SONRASI ALKOL TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

Operasyon sonrası alkol tüketimi hakkında konuşan Kara," Altı ay kesinlikle alkol tüketilmeyecek. Altı aydan sonra da az olmak üzere kırmızı şarap tüketilebilir, onun dışında bir yıl boyunca uzak durmanız gerekiyor" dedi.

Editör: Haber Merkezi