GÜLSEN CANDEMİR/İZ GAZETE - Uzun zamandır bir hafta içerisinde 2-3 hastaya uyuz ilacı hazırladığını anlatan 37 yıllık eczacı Engin Ergen Dünyaoğulları, farklı illerdeki eczacıların da benzer tespitlerde bulunduğunu, uyuz vakalarında bir artış gözlediklerini belirtti. Dünyaoğulları "Hazır olan uyuz preparatları piyasada bulunmuyor, depolarda yok. Hekimler de çareyi eczanelerde yapma ilaca yöneldi. Yıllarca yapmadığım, içinde kükürt, katran olan ilacı haftada iki üç defa yapar oldum. Son bir yıldır gözle görülür bir uyuz artışı var."dedi.

HİJYENİN OLMADIĞI YERDE

Sosyal medyadan Türkiye'deki tüm eczacılarla irtibat halinde olduklarını ve diğer illerde de benzer bir tespite rastladıklarını ifade eden Dünyaoğulları, sorunun kaynağında hijyen olduğunu belirtti. Uyuzun, temizliğin olmadığı ortamlarda gelişip yayıldığını söyledi.

TOPLU YAŞAM ALANLARI

Uyuz ilacı almak için her yaştan, çok farklı gelir düzeyinden insanların geldiğini söyleyen eczacı, "İnsanlar bu hastalığı kalabalık yerlerden, toplu yaşam alanlarından kapabiliyor. Belki bu alanların bir dezenfektandan geçirilmesi lazım."önerisinde bulundu. Deneyimli eczacı uyuzun, ten teması ile ya da aynı kıyafet veya tekstil ürününü kullanmakla geçtiğini söylerken, insanları daha dikkatli olmaya davet etti.

SAĞLIK TARAMASI ŞART

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ise, ilaç sıkıntısının nedenini, uzun yıllardır bu vakanın yaşanmamasına bağladı. İzmir'in her ilçesinde uyuz vakalarının yaşanmadığını, ağırlıkla mülteci nüfusun yoğun olduğu bir kaç ilçede yaşandığını söyleyen Sayılkan, göçmen nüfusun geldikleri ülkelerde koruyucu önlemlerin yetersiz olmasının bulaşıcı hastalıkları taşımalarına yol açtığını ifade etti. Mültecilerin mutlaka sağlık taramasından geçmesi gerektiğini ifade eden oda başkanı, ilgili kurumları bu konuda çalışma yapmaya davet etti.

İLAÇ SORUNU ÇÖZÜLMELİ

İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz da yaptığı açıklamada, İl Sağlık Müdürlüğü’nün konuyla ilgilenmesi gerektiğini ifade etti. Obuz “Sağlık Bakanlığı uyuz hastalığının tedavisinde ilaç sorununun olmadığını söyledi ama eczaneler bunun tam tersini söylüyor. İlaç bulmakta sorun yaşanıyor.”dedi. Uyuz’un yayılabilen paraziter bir hastalık olduğunu hatırlatan oda başkanı, kapasitesinin iki katı insanı barındıran cezaevlerinin, kalabalık kamu alanlarının belki de daha temiz tutulması gerektiğini ifade etti. Oda Başkanı Obuz da Tuncay Sayılkan gibi ilgili kurumları göreve çağırdı.

Editör: Haber Merkezi