Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgınla mücadelede İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Uşak ve Denizli’de son durum ve Türkiye değerlendirmelerini aktarıyor. Koca, ''Darboğaz görünen illerin sağlık altyapılarına hızla müdahale ettik. Öncelikle illerde alınan tedbirlerin değerlendirilmesi sonucu bazı tedbirlerin hasta sayısındaki azaltmanın rolünü yakından müşahade ettik. Bugün burada İzmir'i merkez alarak Aydın, Muğla, Manisa, Denizli ve Uşak illerimizin sağlık yöneticileri ile salgınla mücadelemizi değerlendirdik'' şeklinde konuştu.

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 66

Türkiye genelinde şu an erişkin yatak doluluk oranımız yüzde 48,5, yani yüzde 50'nin altında. Erişkin yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 33. Yani genel anlamda bir sorun olmadığını söyleyebiliriz

Salgın esnasında bu hastanelerin ne kadar katkı yaptığını görülüyoruz. Manisa'da şehir hastanemizi geçen sene açmıştır. İzmir, Bayraklı Şehir Hastanesi de yakında hizmete açılacak. Bu yatırım 2021'de tamamlanacak. 

İzmir, Muğla ve Antalya'da ciddi corona virüs vaka artışı yok. Gribe rağmen beklenen tehlikenin olmayacağı kanaatindeyim.

OKULLARIN AÇILMASI

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, ''Eğitimle ilgili daha önce de ilan edildiği şekilde 21 Eylül Pazartesi günü hazırlık ve 1.sınıfların eğitimi başlıyor. Nasıl bir eğitim süreci tedbir alınması gerektiği detaylandırıldı. 2+5 gün şeklinde bir uygulama önerisi yapılmıştı. 5 günlük zaman diliminde belirtilerin çıkma ihtimali düşünülerek şekillendirilmişti. 3 hafta sonrası dönem içinde daha önce kademeli geçişin olacağı ilan edilmişti. 3 hafta sonrası için salgının seyrine göre Bilim Kurulunun değerlendirilmesi olacak. O durumda salgının seyrine göre bunun duyurusu yapılmış olur'' dedi.

AŞI AÇIKLAMASI

Aşı denemelerinde özellikle dünyada şu an faz 3 çalışmasına gelmiş olan 9, uygulaması başlamış olan 6 aşı çalışması var diyen Koca, ''Bu çalışmaların 2 tanesi için Türkiye'de de izin verildi faz 3 çalışması için. Üçüncüsü için de Rusya'da üretilen bir aşının müracaatı sözkonusu. Burada temelde biz bir deneme yapmıyoruz. Aşı çalışmasında prekilinik çalışmalar yapılır, fare, maymun benzeri hayvan çalışması yapılır. Faz dönemleri insan üzerine yapılan çalışmaların olduğu dönemdir. Biri Faizer'in biri de Çin'in Sinovak çalışmasıydı. Bununla ilgili çalışmaları Bilim Kurulumuz yeterli gördü ve izin verdi. Biri Hacettepe'de başladı. 23 merkezde bu yapılıyor olacak. Başta 1200 kişi üzerinde yapılıyor olacak, devamında 12 bin 13 bin kişi üzerinde yapılması hedefleniyor. İzin verirken şunu hedefledik, aşıya erken dönemde erişmek istiyoruz. Aşının bizim vatandaşımızın üzerinde etkili olup olmadığını bilerek ona göre aksiyon almak istiyoruz. Bunun dışında kendi aşı çalışmalarımız var. 13 tane aşı çalışması sözkonusu. İki tanesi hayvan aşamasını geçmek üzere. Önümüzdeki aylar faz 1 çalışmasına geçme noktasında bir dönemi görmüş olacağız. Tahminim gelecek yılının ilk yarısında bizim aşıda ilerleme olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Biz sadece bir yere bağlı kalarak değil, bu aşının çıktığı erken dönemde erişmek istiyoruz. Birçok üretici ile yakın işbirliği içindeyiz. Rusya, Çin, İngiltere dahil olmak üzere'' şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi