Prof .Dr. Cevdet Erdöl yaptığı açıklamada, “Diyabette sigara kullanımı, kalp damar hastalıkları ve kanser riski açısından 5 kat risk faktörüdür. Bu yüzden diyabetli hastalar sigaradan kesinlikle uzak durmalı, eğer içiyorlarsa ivedilikle bırakmalıdırlar” dedi.

Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı getiren kanunun mimarı olarak bilinen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, California StatePolytechnic Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre şekerlenmiş hemoglobin adı da verilen HbA1c değerlerinin sigara kullananlarda korkutucu oranda yüksek çıktığının görüldüğünü söyledi. Erdöl, açıklamasında şu fadelere yer verdi:

“Sigaradaki nikotin, kalp damarlarını kasarak insülinin enjeksiyon yerinden daha yavaş emilmesine yol açmakta ve böylece kan glukoz düzeyini etkilemektedir. Nikotin ayrıca insülin direncinin (verilen ünsilinin kan glukozunu düşürücü etkisinin daha zayıf olması) artmasına yol açarak diyabetinizin kontrolünü güçleştirecektir. Özellikle kadınlar olmak üzere, sigara içenlerde tip 2 diyabete yakalanma riski iki kat daha fazladır. Sigarayla birlikte solunan karbondioksit kımızı kan hücrelerindeki hemoglobine bağlanarak oksijenin aynı bölgelere bağlanmasını engellemektedir. Bu durumu telafi etmek için kırmızı kan hücreleri sayısında artış olur. Yapılan bilimsel çalışmalar sigaranın diyabetlilerdeki böbrek yetmezliği, görme bozukluğu, ayak ülseri, bacak amputasyonları ve kalp krizi riskini artırdığını göstermektedir.”

Editör: Haber Merkezi