Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından, kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için kullanılır. Kovan hazırlanırken kovanın yalıtımı için bu maddeyi kullanan arılar, kovanın iç kısmının da temiz kalmasını sağlıyor, kovanı dışarıdan gelecek zararlı madde ve mikroorganizmalara karşı bu şekilde koruyorlar. Propolisin insanlar üzerinde olumlu etkisini gösterdiği hastalıklar; beriberi (B1 vitamini eksikliği), deri ülserinde, ağız yaralarında, diş ağrısı, burun iltihabı, mide ülseri, böbrek bozukluğu, idrar yolları enfeksiyonları, damar sertliği hastalıkları olarak sıralanabilir Propolisi tablet, kapsül, damla, toz, şurup şekillerinde bulmak mümkündür. Suda çözünür olanını su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz.

PEKİ, PROPOLİSİN İÇİNDE NELER BULUNUYOR?

Propolis B1, B2, C ve E vitamini bakımından oldukça zengin bir madde olmakla kalmıyor, aynı zamanda demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve bakır gibi maddeleri de içinde barındırıyor.

Faydalarına baktığımızda ise ;

- Antioksidan etkisi nar suyu ile karşılaştırdığında, nar suyundan tam 80 kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır.

- Propolis düzenli tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirerek hastalanma sıklığının azalmasına yardımcı olur. Buna bağlı olarak antibiyotik kullanımını da azaltır.

- Propolisin solunum sistemi rahatsızlıklarında, ağızda çıkan yaralar, aftlar, uçuklarda, mide bağırsak rahatsızlıklarında kullanım alanının bulunduğu ve kansere karşı etkilerinin olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

- Propolisin vücutta sağlıklı ve canlı hücre sayısını arttırdığı ve böylelikle yaraların hızlıca kapanmasına yardım ettiği tespit edilmiştir.

- Propolisin etken maddesi kanserli hücrelerin yayılma hızını düşürerek kanserin ilerlemesini engellemede oldukça büyük bir role sahip olabiliyor. Öyle ki, bilim insanlarının yaptığı bu araştırmada, kanser türüne göre farklılık gösterse de %47 ila 52 arası bir oranla hücrelerin büyüme hızının yavaşladığı görülüyor.

HAM PROPOLİS TÜKETİLEBİLİR Mİ?

Propolis kovandan çıktığı ham haliyle tüketilebilir özellikte değildir. Kovanda balmumu ile karışık halde, oldukça sert bir üründür. Bu haliyle vücudumuz propolisi yalnızca %2 oranında sindirebilmektedir. Dolayısıyla propolisin biyoyararlılığını arttırmak ve insan tüketimine uygun hale getirmek gereklidir. Bunun için mutlaka uzmanlar tarafından uygun koşullarda ekstraksiyon yani özütleme işlemi yapılmalıdır. Bu özütleme aşamasında propolisin içerisindeki balmumu ve diğer safsızlıklar ayrıştırılarak, ona antimikrobiyal, antioksidan vb. özellik kazandıran yararlı bileşenler ekstrakte edilir.

ARI SÜTÜ NEDİR?

Arı sütü ise, yine arılar tarafından üretilen, propolis ve baldan tamamen farklı bir arı ürünüdür. Arı sütü anne sütü gibi aslında.Arılar bu ürünü, yavru arıları beslemek için kendi vücutlarından salgılar. Arı sütü aynı zamanda kovandaki kraliçe arının yaşam boyu kullandığı besin maddesidir. Kovandaki işçi arılar yalnızca 45 gün yaşarken; hayatı boyunca arı sütü ile beslenen kraliçe arı 5-7 yıl arası yaşayabilmektedir. Arı sütü, doğal bir enerji ve zindelik kaynağı gibi düşünülebilir. Yapılan bilimsel çalışmalarda düzenli arı sütü tüketiminin çocuklarda bedensel ve zihinsel gelişmeyi desteklediği, beyin aktivitesini geliştirici etkilerinin bulunduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca, düzenli arı sütü tüketiminin ciltte kolajen sentezini arttırdığı, bunun yanı sıra kadınlarda yumurta sayısı, erkeklerde de sperm kalitesini arttırarak doğurganlık üzerine etkilerinin bulunduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Özellikle, sporcularda kullanımı yaygınlaşmaktadır.Ayrıca bileşiminde çok değerli bir yağ asidi olan 10-HDA ve royalaktin proteinini içeriyor. Bu bileşenler başka herhangi bir gıda maddesinde bulunmuyor.

Kanser gibi ciddi rahatsızlığı olanlar başta olmak üzere herkes, propolis de dahil herhangi bir ürünü tedavi amaçlı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Herkese sağlıklı günler dilerim.