İZ GAZETE- CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu; Cumhurbaşkanına hakaret, Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama, halkı kin ve düşmanlığı tahrik etmek ve terör örgütü propagandası yapmak suçlarından 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 17 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Kaftancıoğlu’na açılan dava ise geniş kesimlerce tepkiyle karşılandı. İstanbul seçimlerindeki başarısından dolayı, iktidar partisi tarafından faturanın Kaftancıoğlu’na kesileceği yönünde de birçok eleştiri geldi.

Önceki dönem CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla yargıyı ve siyasal iktidarı eleştirirken, Kaftancıoğlu’na da ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ diyerek destek çıktı.

‘KAFTANCIOĞLU ONURUMUZDUR’

Yargının, siyasal iktidarın güdümünde hizaya sokma, sindirme, susturma hatta yok etme mekanizması gibi çalıştığını dile getiren Altıok, “Canan Kaftancıoğlu’nun yıllar önce günün konjonktürü içinde spesifik durum ve olaylar üzerinden gündeme bağlı olarak attığı tweetler, kimi montaj fotoğraf ve içerikler de üretilerek bağlamından koparılmış ve talimatla yandaşlardan siyasi rant bekleyen arsızlara, ak trollerden yargıya uzanan geniş bir karalama kampanyası ile suç unsuru olarak tanımlanmıştır. Tam da bu noktada iktidarın tek tipleştirerek sömürmek istediği toplum düzenine aykırı duruşuyla, asla ilkelerinden ödün vermeyerek değişmek yerine daima eşitlik ve barış için kendisini hedef alanların bile adil ve özgür yaşayabileceği aydınlık bir Türkiye’yi yeniden var etmek için mücadele eden Canan Kaftancıoğlu onurumuzdur” dedi.

‘KENDİSİNE UZAK DÜŞENLERİN DAHİ ACILARINA KOŞAN HAK SAVUNUCUDUR’

Canan Kaftancıoğlu’nun, laik, bilimsel eğitime inanan, insanların eşit yaşam koşullarına sahip olması için çalışan bir hekim ve Cumhuriyet kadını olduğunu vurgulayan Altıok, “Başkalarının hatta hiç tanımadıklarının, kendisine en uzak düşünenlerin dahi acılarına, mağduriyetlerine koşan bir barış ve hak savunucusudur. İlkeli ve ahlaklı siyasetin içtenlik ve çözüm içeren örgütlü ve etkili bir sonuca dönüşebildiğini kanıtlayan başarılı bir siyasetçidir. Arkadaşımdır, yoldaşımdır.” Açıklamasında bulundu.

‘SİYASAL HESAPLAŞMA DAVASIDIR’

Kaftancıoğlu’na açılan davanın siyasal bir hesaplaşma olduğunu söyleyen Altıok sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Şimdi 6 yıl önce atılan tweetlerin, il başkanı seçildiği gün basına ve kamuoyuna servis edildiği günden de tam 1,5 yıl sonra, ne hikmetse 31 Mart seçim başarısının ardından talimatla iddianameye dönüşerek onun kimliğinde CHP’nin ve Cumhuriyet değerlerinin, partimizin başarısının yok edilebilmesi ve bir anlamda cezalandırılması için bir intikam davasına dönüştürüldüğünü görüyoruz. Bu dava bir siyasal hesaplaşma davasıdır. Canan Kaftancıoğlu kimliğinde inandığımız tüm değerler, partimiz, yaşam tarzımız, verdiğimiz oy, geleceğimiz kısaca biz yargılanıyoruz. Asla yalnız Yürümeyeceksin!”

‘İKTİDAR SEÇİM YENİLGİSİNİ FATURA ETMEK İSTİYOR’

Yakınlarını faili meçhul siyasi cinayet ve katliamlarda yitirmiş ailelerin oluşturduğu ‘Toplumsal Bellek Platformu’ da Kaftancıoğlu’na destek amacıyla bir bildiri yayınladı.

Yürütülen karalama kampanyalarını, ithamları, hatta sosyal medyada ve bir takım yandaş basında linç girişimlerini kaygıyla izlediklerini söyleyen platform üyeleri, “Bu çeşit saldırıların kendi yakınlarımızı nasıl bizden aldığını gördük. Dini ve milli değerleri bahane ederek Sabahattin Ali’den bu yana ezber ettiğimiz cinayetleri nasıl yaşadığımızı en iyi biz biliriz! Bugün iktidar tarafından hedef gösterilen Canan Kaftancıoğlu’nun attığı tweetler altı yıldır yerinde duruyordu. Demek ki hesap başkaydı. Toplam otuz beş tweeti tam on yedi yıl istemiyle yargılamanın da, 27 Nisan 2019’da bir televizyon kanalında ‘CHP’nin terör örgütleriyle bağlantısı’ olduğu yönündeki mesnetsiz iddialara karşı verdiği yanıtlar bahane edilerek suç türetmenin gerekçesi de bizler için açıktır. Aynı zamanda CHP İstanbul İl Başkanı olan Canan Kaftancıoğlu’na açılan dava, İstanbul seçiminin kazanılmasındaki rolü nedeniyle iktidarın seçim yenilgisini birilerine fatura etmek istemesiyle doğrudan bağlantılıdır. Canan Kaftancıoğlu, ömrünü insan hakları, eşitlik ve adalet mücadelesiyle geçirmiş, kendini değil ülkesini ve çağdaşlığı öncelemiş, ilkelerinin arkasında onurla durmaya devam eden bir hekim ve siyasetçidir.” dedi.

‘MUHALEFETE ‘YETER SUS, OTUR’ DEMEKTİR’

Davanın hak, hukuk ve eşitlik arayışına karşı açıldığını söyleyen platform üyeleri, “Bizim için bu dava, ailemizin bir parçasına yapılan cezalandırma istemi değildir yalnızca. Aynı zamanda bu ülkede yakınlarımız nezdinde yıllarca mücadele ettiğimiz değerlerimiz, adalet, hak, hukuk ve eşitlik arayışına karşı başlatılmış olmasıdır. Dahası ülkenin en büyük muhalefet partisinin il başkanını deyim yerindeyse hukuk dışı ithamlarla mahkeme koridorlarına çekerek muhalefete ciddi olarak, ‘yeter, sus, otur!’ demektir. Bunu ne derin ailemizden acı çekerek el aldığımız geçmişimize ne de bizden sonra aydınlık yarınlar görsün diye hayaller kurduğumuz çocuklarımıza yakıştırabiliriz. Sonuna kadar ailemizin baş tacının yanında olacağımızı bildiririz.” İfadelerini kullandı.

Sabahattin Ali Ailesi, Orhan Yavuz Ailesi, Necdet Bulut Ailesi, Akın Özdemir Ailesi, Cevat Yurdakul Ailesi, Cavit Orhan Tütengil Ailesi, Ümit Kaftancıoğlu Ailesi, Sevinç Özgüner Ailesi, Zeki Tekiner Ailesi, İlhan Erdost Ailesi, Muammer Aksoy Ailesi, Çetin Emeç Ailesi, Turan Dursun Ailesi, Bahriye Üçok Ailesi, Uğur Mumcu Ailesi, Musa Anter Ailesi, Nesimi Çimen Ailesi, Metin Altıok Ailesi, Behçet Aysan Ailesi, Yusuf Ekinci Ailesi, Yasemin Cebenoyan Ailesi, Onat Kutlar Ailesi, Hasan Ocak Ailesi, Metin Göktepe Ailesi, Ahmet Taner Kışlalı Ailesi, Necip Hablemitoğlu Ailesi, Hrant Dink Ailesi.