TUGAY CAN / İZ GAZETE - Önceki dönem Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, ‘Tayyipler Alemi’ karikatürünü paylaşan ODTÜ’lü öğrencilere verilen gözaltı kararının ardından attığı tweetin ardından ‘Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ suçlamasıyla Urla Adliyesi’nde hakim karşısına çıktı.

Urla Adliyesi’nde görülen davaya ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İzmir Büyükşehir Başkanvekili Mustafa Özuslu, CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan ve Mahir Polat ve SODEV Genel Başkanı Ertan Aksu’nun yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi’ne mensup meclis üyeleri, CHP Urla İlçe Başkanı ve çok sayıda Cumhuriyet Halk Partili katıldı.

Zeynep Altıok’un savunmasını avukatları Hasan Fehmi Demir, Fikret İlkiz yaparken, Altıok’un avukatlarına ek olarak İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ve Ali Hıdır Uludağ da savunma yaptı.

Urla Adliyesi’nde görülen dava 19 Aralık tarihine ertelendi.

Davanın ardından basın mesnsuplarının sorularını yanıtlayan Zeynep Altıok, “Her türlü insan hakları temelli açıklamanın özgürce yapılabildiği ortam için, siyasi eleştirimizi gerçekleştirdiğimiz tweet üzerinden bir suçlama ile yargılanmaktayım” diye konuştu.

‘ŞEKLEN MUHALEFET İSTİYORLAR’

Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise yaptığı açıklamada Türkiye’de benzer binlerce dava bulunduğunu belirterek “Bu davalarda bizler yargılanmıyoruz. İnsan hakları yargılanıyor. Bu tip davalar bize geri adım attıramaz. Bizler düşünce ve ifade özgürlüğü için kararlılıkla mücadele edeceğiz. İnsanlarıyargılayabilirsiniz, insanları hapsedebilirsiniz, ancak düşünceleri hapsedemezsiniz. Bu davalardan vazgeçilmesi lazım. Bu davalar Türkiye’ye büyük itaber kaybettiriyor. Bugün yargıyı silah olarak kullanıp muhalefeti susturmak isteyen bir iktidar var. Şeklen bir muhalefet, demokrasi ve yargı olsun istiyorlar. Buna asla müsade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İz Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise “Bugün yargılanan Zeynep Altıok, bir tweet attığı için hakim karşısındaydı. Attığı tweette 13 yıl çizilmiş olan bir karikatürü paylaştıkları için gözaltına alınan ODTÜ’lü öğrenciler için bir tweet paylaşmıştı. Kötü bir söz olarak diyebileceğiniz herhangi bir şey de yoktu. Maalesef ki yurttaşlar için çalıştırılan mekanizma bu kez de siyasetçiler için işletilmeye başlandı. Zeynep Altıok bugün sanık olacak kadar bu iş geliştirildi” ifadelerini kullandı.

‘YARGIYI KULLANIYORLAR’

Siyasetçiler için açılan davaların yurttaşlara sopa göstermek anlamına geldiğini kaydeden İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü “İstenen suskun bir toplum, istenen sesini çıkarmayan, karanlık bir toplum. Bunu sağlamanın bir aracı olarak da yargıyı kullanmaya çalışıyorlar. Burada hakimlerimize, savcılarımıza büyük görevler düşüyor. Biz her seferinde bunları söylüyoruz, ancak karar verenler ve bu davaları açanlar bir kez daha düşünmeliler. Çünkü bugün verdiği kararlar yarın kendi ifade özgürlükleri söz konusu olduğu zaman ayaklarına dolaşacaklar”

İz Gazete mikrofonuna konuşan CHP’li Mahir Polat ise “Türkiye’de 18 bin insan eften püften bahaneler ile Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanıyor. Yargının bir sopa olarak kullanıldığını, yargının insan haklarına karşı kullanıldığını görüyoruz. Buna karşı susmuyoruz. İfade özgürlüğü, bizim temel özgürlüğümüzdür” dedi.

ÖZGÜRLÜKLERİN SAVUNUSU İÇİN!

Zeynep Altıok “Sanatın, bilimin, direnme hakkını özgür olması için en başta bir insan hakları savuncusu olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nde insan haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüş biri olarak bu özgürlüklerin savunusu için ve öğrencilerin cezalandırılmasına tepki için dile getirilmiş bir tweetti. Bunun üzerinden bir savunmamızı gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi