İzmirli seçmenin yerel seçim eğilimini Ege Üniversitesi’nden sosyolog Engin Önen, #ÖZGÜRÜZ’e değerlendirdi.

CHP’nin İzmir genelinde favori parti olduğunu belirten Önen, bazı ilçeler için bu durumun tam tersi olabileceğini ifade etti. Öte yandan ittifakların İzmir yerelinde etkili olabileceğini ifade eden Önen, şunları söyledi: “Bu defa daha farklı bir seçime giriyoruz. Her seçim kendisi açısından özel dinamiklere sahip ama bir de uzun zamandır Türkiye’de seçmenin kutuplaştığına tanık olmaktayız. Dolayısıyla da bu kutuplaşma içerisinde partiler arasında paylaşımlar var. İzmir bu kutuplaşma ve seçmen parçalanması açısından CHP’nin oy deposu niteliğini taşıyor. Bu sol ya da solcu duyarlılıkları yüzünden değil de modern hayat, laiklik, cumhuriyet değerleri üzerinden AKP’nin yarattığı kaygılara bir tepki olarak böyle bir refleks veriyor. Bu da CHP için İzmir genelinde büyük bir avantaj sağlıyor. Fakat ilçe ilçe baktığımızda, merkez dışındaki kırsal alanlarda tamamen bu tablo gözükmeyebiliyor. Bu seçim aslında CHP yine İzmir’de favori. Az önce belirttiğim nedenlerden dolayı otomatik olarak favori.”

“ZEYBEKÇİ'NİN İZMİR'DE HİÇ ŞANSI YOK"

Geçtiğimiz günlerde AKP tarafından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterilen Nihat Zeybekci, “Bugün İzmir ile ilgili şunları duymuyor değilim: ‘Rakımıza dokunma’. Eyvallah. Bugün insanların özgürce içkilerini içebildiklerini ben biliyorum” demişti. Zeybekçi’nin bu sözlerine CHP, İYİ Parti ve birçok çevreden tepki gösterilmişti. Zeybekçi’nin çokça tepki alan bu sözlerini değerlendiren Önen, şunları söyledi:

“Bunu AKP de hissediyor. AKP’nin bugüne kadar denediği en güçlü aday Binali Yıldırım’dı. İcraatçı bir politikacıydı. Biraz da sempatik tavırları da vardı. Buna rağmen aldıkları oy maksimum 35-36 arasındaydı. Dolayısıyla Nihat Zeybekçi gibi bu özellikler açısından daha düşük profilli bir siyasetçinin burada hiç şansı yok. Genel merkezin izlediği laiklik karşıtı, aşırı milliyetçi politikalar, hayat tarzı üzerinden ayrımcı yaklaşımlar devam ederken gelip de burada ‘Biz sizin rakınıza karışmayacağız’ derseniz insanlar size oy vermez. Bu çok ikna edici değil. Mesele zaten rakı meselesi de değil. Mesele özgürlük ve çoğulcu bir yaşam tarzı meselesi.”

“BAZI YERLERDE İTTİFAKLAR ÖNEMLİ BİR HALE GELDİ”

İzmir yereli için ittifakların önemli bir rol oynayacağını ifade eden Önen, “İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerinden meseleye yaklaşıyoruz. Karşıyaka, Konak, Güzelbahçe, Çeşme, Foça gibi yerlerde CHP rahat ama bazı beldeler var ki Aliağa ve Ödemiş gibi yerlerde bu ittifaklar önemli bir hale geldi. Çünkü AKP ister istemez ekonomik kriz ve yılların yıpranması nedeniyle belli bir oy kaybına uğruyor. Bunu telafi etmek ve kaçan oyların MHP’ye kaçtığını gördüğü için oyları ittifak içerisinde tutmaya çalışıyor. Dolayısıyla Manisa gibi bir yerden vazgeçebiliyor. Bu nedenle bazı ilçelerde Cumhur İttifakı, MHP iş birliği nedeniyle iddialı olacaktır. Buralarda CHP’nin İYİ Parti ile anlaşması işe yarayabilir.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi