AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin partisinin ve kendisinin ne kadar özgürlükçü (!) olduğunu dile getirmeye çalışırken “AK Parti’deki arkadaşlarımız bugün içkisini içebilen, namazını da kılabilen, günü geldiğinde orucunu tutabilen bir hoş görü alanına sahiptir.” demesi sosyal medyada çok yankı buldu.

AKP’nin bir yandan son yıllarda yaptığı zamlarla dar gelirliler için lüks hale getirdiği, bir yandan da içkili mekanları ya şehir dışına sürerek ya da ruhsatlarını iptal ettirerek sürdürdüğü alkolle ilgili politikası malumken Zeybekci’nin İzmir adaylığı sonrası yaptığı bu “açılım” dalga konusu oldu.

Sosyal medya kullanıcılarının kimi Zeybekci’ye “kameralar önünde iki tek at da görelim” derken, kimisi de “Peki Reis’in haberi var mı bundan?” seslendi.

Peki Zeybekci daha önce belediye başkanlığını yaptığı Denizli’de de böyle “özgürlükçü” müydü? Hafızalarımızda kısa süre bir yoklama yaptığımızda durumun basbayağı AKP “normal”lerinde olduğunu hatırlayacağız.

“TABAKHANE EN DOĞRU YER”

Zeybekci’nin AKP’den iki dönem üst üste Denizli Belediye Başkanı olduğu ve istifa ederek milletvekilliğine geçtiği 2004-2011 döneminde belediye kentte tek bir içki ruhsatı vermedi. Bu yetmez gibi, İçişleri Bakanlığı’nın 2005 tarihli yönetmeliği bahane edilerek 54 mekanın içki ruhsatı iptal edildi. İçki servisi yapmak isteyen lokallere taşınmaları için 2005 yılında Denizli’nin bakanlık yönetmeliği uyarınca ‘içkili alan’ı ilan edilen tabakhane adres gösterildi.

Zeybekci o dönem gelen eleştirilere ise şu yanıtı vermişti:

“Tabakhane alkollü yerlerin bir arada toplanması için en ideal yerdir. Partimiz AKP diye insanlar bizim alkole karşı olduğumuzu düşünmesin. Tabakhane bölgesinde daha modern ve çağdaş ortamda alkollü mekânlar hizmet verecek.”

Denizli’de halen sadece bazı AVM’lerde ve az sayıda lokalde içki satışı ve servisi yapılabiliyor.

GAZETE MANİFESTO

Editör: Haber Merkezi