Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre zeytinlik alanlar maden faaliyetlerinde kullanılabilecek. Duruma tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, ‘’AKP bunu daha önce defalarca kez denedi. Zeytincilik yasasında denediler olmadı, sonrasında farklı yollardan bunu aşmaya çalıştılar olmadı. En son bunda karar kılmışlar. Bu karara göre, artık yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarımız madenlere kurban edilecek. Bu kabul edilebilir bir şey değil’’ dedi.

BU YÖNETMELİK YİNE 5’Lİ ÇETEYE ADRESE TESLİM BİR ŞEKİLDE HAZIRLANMIŞ

Kanuna tümüyle aykırı, 5li çetenin adresine teslim bir yönetmelik çıkarıldığını iddia eden Bayır, ‘’Sadece Muğla değil, ülkede elektrik üreten santraller için kömür, linyit çıkarılacak madenler eğer zeytinlik sahalara denk geliyorsa, onlara tereddütsüz dalacak bir düzenleme getiriliyor. Muğla’da mahkemenin bilirkişi keşfinin yapılacağı hafta, yönetmelikle zeytinliklerin kesilmesine ve maden sahası açılmasına kalkışılıyor. Bu maden olursa, yakın bölgede yani Muğla Çeçenlerin ve Limak’ın Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinde elektrik üretilmesi için kömür çıkaracak’’ dedi.

AKP’NİN ZEYTİN ALANLARI İLE İLGİLİ 2002’DEN BU YANA SORUNU VAR

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, zeytinlik alanların artık, maden faaliyetlerinde kullanılabilmesinin yolu açıldı. Verilen bu kararın zeytinciliğe ve zeytinyağına darbe vuracağının altını çizen Bayır, ‘’Ayçiçeği fiyatlarının el yaktığı bir dönemde böylesine bir kararın alınması manidar. İktidarın, 2002’den bu yana zeytinlik alanlarla bir sorunu var. Bunu benim hatırladığım kadarıyla 7 defa değiştirmeye çalıştılar. Hatta en son üyesi olduğum komisyona, zeytincilik yasasında getirdiler. O zaman, gerek kamuoyu baskısı, gerekse gerçekleştirdiğimiz muhalefetle teklifi, geri çektirmiştik. Anlaşılan o ki, olması gereken süreçten geçiremedikleri kanunu, ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla yönetmelikle yapıyorlar. Yazık gerçekten. Diyecek bir kelime bulamıyorum’’ diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Haber Merkezi