İZ GAZETE - TÜİK işgücü istatistiklerini duyurdu. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 3,9 puanlık artış ile %14,7 seviyesine çıktı. 

İstihdam edilenlerin sayısı 2019 yılı Ocak döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 872 bin kişi azalarak 27 milyon 157 bin kişi, istihdam oranı ise 1,9 puanlık azalış ile %44,5 oldu. 

Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 6,8 puanlık artış ile %26,7 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 3,9 puanlık artış ile %15,0 olarak gerçekleşti. 

TÜİK verilerine göre Türkiye'deki işsizlik oranı artmayı sürdürüyor. Cumhuriyet Halk Partili izmir Milletvekilleri de rakamlara olumsuz yansıyan ekonomi politikalarına tepki gösterdi. 

İZMİRLİ VEKİLLER İŞSİZLİK RAKAMLARINA TEPKİ GÖSTERDİ

Atila Serter, Türkiye'deki beka sorununun gençler olduğunu ifade ederek sosyal medya hesabından duruma "İşsizlik rakamları açıklandı. İşsizlik yüzde 14.7 ile rekor kırdı. Gençler arasındaki işsizlik yüzde 26.7’ye ulaştı. Bu demektir ki her dört gencimizden biri işsiz. Beka sorunu varsa gençlerimizin beka sorunu vardır. Millet geçim derdinde onlar kaybettikleri koltuğun peşinde!" ifadeleriyle tepki gösterdi. 

Sevda Erdan Kılıç da TÜİK'in işsizlik verilerini takipçileriyle paylaşarak  "İşsizlik %14,7’ye çıktı! İşsiz sayısı 400 bin artarak 4 milyon 700 bine dayandı. Genç nüfus işsizlik oranı %24,5'a yükseldi. Hal böyleyken siyasi iktidar seçimle kazanılan mazbatayı ali cengiz oyunları ile geri almaya çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu. 

CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK ORANLARI

DİSK eski Başkanı CHP'li Kani Beko da konu ile ilgili yaptığı açıklamada, rakamların Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamları olduğuna  dikkat çekerek "İşsiz sayısı 1 milyon 259 bin artmış, gerçek işsizlik 8 milyonu geçmiştir. Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsizlik oranı! Her 100 gençten 26’sı ne yazık ki işsiz! Bir an önce sandıktan çıkan iradeyi kabullenin ve ekonomiye odaklanın. Saray ve yandaşları değil, ekmeğimiz büyüsün." ifadelerini kullandı. 

Ekonomist milletvekili Selin Sayek Böke de sosyal medya hesabından TÜİK verileriyle ilgili bir değerlendirme yaparak şu ifadeleri kullandı; "İşsizlik, enflasyon, iflaslar... Sarayın baskıcı, hukuksuz, antidemokratik başkanlık düzeninin halka faturası artmaya devam ediyor. Yüzde 14,7’yle son 10 yılın en yüksek işsizliği yaşanıyor. Son 1 yılda 1 milyon 259 bin kişi daha işsiz kaldı, 4 milyon 668 bin kişi işsiz. Tarımda üretici enflasyonu yüzde 27,3. Üreticinin artan maliyetlerinin tüketiciye yansınaya devam edeceği kesin, hayat pahalılığı sürecek. Kriz derin. Demokratik ve kapsayıcı tüm kurumları ve hukuku yıkan iktidar çıkarttığı krizi şimdi de demokrasinin son dayanağı sandığı da, seçimi de, halkın iradesini de yok saymaya yeltenerek derinleştiriyor. Tek çare var: sesimize, demokrasimize, hakkımıza sonuna kadar çıkmak!"

Editör: Haber Merkezi