HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, demokratik siyaset buluşmaları toplantısı için İzmir'e geldi. Adnan Menderes Havalimanı dışında konvoyla karşılanan Figen Yüksekdağ'a, HDP Eş Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan da eşlik etti. Polisin aldığı önlemler altında konvoyla, Şair Eşref Caddesi üzerindeki il binasına gelen Figen Yüksekdağ, burada pencereden partililerine seslendi.

Havalimanından itibaren partililerin toplantıya katılmaması için engellendiğini ileri süren Figen Yüksekdağ, şunları söyledi:

"15 gündür gittiğimiz kentlerde halkımızla bir araya geliyoruz. Tek bir amacımız var. Darbeye geçit vermemek, darbeciye diktatöre boyun eğlemek için buradayız. Darbecilere boyun eğmeyeceğiz. Dört bir yanımız kuşatılmış. Neden korkuyorlar, neyin güvenliğini sağlıyorlar? Cevabı şu; halktan korkuyorlar. Sadece sarayın güvencesini almak için, bu faşizan rejimin güvencisini almak için bu abluka. Havalimanında bizi karşılamaya gelenler bu alana gelemedi. Yolda bizi 500 araçla karşılayan onuruyla heyecanıyla kimliğinin yanında duran, zulme boyun eğmeyen bugün bu alana giremeyen kardeşlerimizi de selamlıyoruz."

"İZMİR İLE DİYARBAKIR EL ELE"

Konuşmasında İzmir ve Diyarbakır'a vurgu yapan Figen Yüksekdağ, İzmir ile Diyarbakır'ın el ele olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hangi zalim kuşatmanın altında olursak olalım, sözümüzden özümüzden dönmeyeceğiz. Özümüz karartmaya çalışanlar var. Bu topraklarda yaşayan halkların iradesini kırmak için saldıranlar var. Ama şundan emin olun biz de varız. HDP var, direnen halklarımız var. İzmir'den Diyarbakır'a kadar direnen halklarımız var. İzmir ile Diyarbakır'ın el ele tutuşmasına engel olamayacaklar. İzmir'de barış ve demokrasi isteyenlerin sözünün iradesiyle Diyarbakır'da Mardin'de Van'da demokrasiden yana söz söyleyen halkımızın birleşmesine engel olamayacaklar. İşte HDP dört biryandan halkımızın Diyarbakır'dan İzmir'e kadar aynı çatı altında bir araya geldiği bir demokratik mevzidir. Bu demokratik mevziyi bu faşist saldırı asla düşüremedi. Bugün de düşüremeyecek. Bakın çok büyük acizlik var karşınızda. Savunmasız silahsız sadece demokratik siyaset yapmaktan başka bir amacı olmayan halkın karşısına yine TOMA'lar, gaz bombaları konulmuş."

Bu düzenin böyle devam etmeyeceğini belirten Figen Yüksekdağ, "Partililerimiz, bütün partiler, iktidar partisi sınırsızca yolsuzluk yaparken, bütün hak ve özgürlük alanlarını gasp ederken kendi partisinin önünde seçmenleriyle bir araya gelemiyor. Bu da diktatörlük, faşizmdir. Kolluk kuvvetleri de polis te bu faşizme hizmet ediyor. Biz halkız, halk. Polisin maaşı da, devletin gücü de bizim sırtımızdan, bizim emeğimizden çıktı, üredi. Biz bu gücü, zalimlere, diktatörler, faşist zihniyetin sahiplerine teslim etmeyeceğiz. Demokratik siyasette ısrarlıyız. Bu faşizme lanet ettik, lanet ediyoruz. Direndik, direniyoruz" dedi.

HDP EŞ Genel başkanı Figen Yüksekdağ, yaklaşık 250 kişiye yaptığı konuşmasını kısa tuttu. Konuşmasından sonra aşağıya inip partililerine çiçek dağıtan Yüksekdağ, ardından parti yöneticileriyle toplantıya geçti.

HDP bugün İzmir Gündoğdu Meydanı'nda miting yapacağını duyurmuş, ancak valilik güvenlik gerekçesiyle son anda mitingi iptal etmişti.


Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi