Gizem TABAN/İZ GAZETE- Çeşme Projesi’ne karşı çıkan sivil toplum kuruluşu, meslek odası ve çevre örgütlerinin düzenlediği eyleme katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Projeye başından beri karşı olduklarını belirten Yücel, konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine de net mesajlar verdi.

‘PEŞKEŞ ÇEKMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL’

CHP İl Başkanı Deniz Yücel, Çeşme Projesi’ne ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, “Biz CHP İl Başkanlığı olarak başından beri, bu proje hazırlığının şeffaf bir şekilde yürütülmediğini ifade ettik. Gizli kapaklı, kapalı kapılar ardında toplantılar yapıldı. Bu toplantılara bizim seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Çeşme Belediye Başkanımız davet edilmedi, Milletvekillerimiz davet edilmedi. Tepkiler gündeme geldikten sonra birtakım davetler üzerine toplantılar yapıldı ama biz başından beri bu işin karşısında durduk. İşin özü, bu proje bir rant projesi, bu proje bir betonlaştırma projesi…Bu proje; İzmir’in, Çeşme’nin, Urla Yarımadası’nın en kıymetli, çevre ve doğa açısından zenginlikleri olan bir bölgesinin, Beş’li Çete’ye benzer birtakım sermaye gruplarına peşkeş çekilmesi çabasından başka bir şey değil. Böyle bir projenin ne Çeşme’ye ne İzmir’e ne Türkiye’ye faydası var. Bu projenin belli sermaye gruplarına faydası var. İşin en başında bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yaklaşık 200 hektarlık bir alan için acele kamulaştırma kararı verildi. Tepkiler üzerine geri adım atıldı, acele kamulaştırma kararı kaldırıldı. Yapılan bu işlemlerin neresinden bakılırsa bakılsın, devlet ciddiyeti ve devlet terbiyesi ile uzaktan yakından alakası yok. Böyle bir proje hayata geçse Çeşme’deki vatandaşlarımız atalarından kalan topraklarından edilecekler ve burada ucuz iş gücü olarak istihdam edilmeleri dışında hiçbir faydası olmayacak. Dolayısıyla biz bu mücadelenin sonuna kadar yanındayız. Bu mücadeleye gerek hukuki gerek siyasi her mecrada destek vereceğiz” açıklamalarında bulundu.

‘GEÇ GELEN ADALET ANLAMINI KAYBEDİYOR’

‘Çeşme Projesi’nde hukukun yavaş işlemesi durumunda bir mağduriyet söz konusu olabilir mi?’ sorusunu yanıtlayan Yücel, “Türkiye’de hukuk yavaş işliyor. Bu bir gerçek, bu Türkiye’nin bir sorunu… Böyle önemli bir davada hukukun yavaş işlemesinin birtakım olumsuzlukları var. Geç gelen adalet bir yerde anlamını kaybediyor. Ama bakıyoruz bazı siyasi konularda istedikleri zaman jet hızıyla kararlar çıkarabiliyorlar. Bilirkişi raporu çok kıymetli… Davaya bakan mahkemenin bu bilirkişi raporuna kayıtsız kalmayacağını düşünüyorum. Ve eninde sonunda bir yürütmeyi durdurma kararı, bir iptal kararı çıkacaktır. Ama Türkiye’de yargı, ne yazık ki yavaş işliyor” dedi.

‘DÜZELTMEK İÇİN MASADA OLMAK GEREKİR’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, Çeşme Projesi’ne ilişkin olumsuz görüş verdiğini dile getirmediğine yönelik soru üzerine Yücel, şunları söyledi: “Bazen bazı şeyleri düzeltmek için o işin içine girmek, o masada olmak gerekir. Karşıdakinin bakış açısını, en azından ellerindeki argümanları görmek gerekir. O işin içinde ya da o masada olursanız; o iş yanlış bir yolda ilerliyorsa doğru mecralara kaydırma ve yön verme imkanınız olur. O yüzden, işin en başında Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Çeşme Belediye Başkanımızın bu toplantılara çağrılmamasına tepki gösterdik. Ama, Büyükşehir Belediyemizin, bölgedeki sit kararının düşürülmesi ile ilgili açmış olduğu bir dava var. Başından beri hukuk mücadelesi devam ediyor. ‘Belediye Başkanları yeteri kadar tavır almıyor, tepki göstermiyor’ gibi bazı sorular soruluyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Belediye Başkanlarının, seçildikleri ilçenin ve kentin tüm seçmenleriyle bir diyalog halinde olmaları gerekir. Onların hassasiyetlerini, beklentilerini, görüşlerini bilmek ve ona göre tavır almak gibi bir sorumlulukları var. CHP’nin bir programı var, Genel Başkan Yardımcımız Sayın Faik Öztrak’ın da bir açıklaması var. Bizim gerek örgütler gerek yerel yönetimler olarak bunun dışında hareket etmemiz söz konusu değil. Başında da aynı tavırdaydık. Yine aynı tavırdayız.”

‘BÖYLE BİR POLEMİĞE GİRMEYİZ’

Çeşme Projesi’ne karşı çıkan meslek odalarının İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a yönelik eleştirilerinin hatırlatılması ve ‘Sizce meslek odaları, belediye başkanlarına haksızlık mı yaptı?’ sorusunun yöneltilmesi üzerine Yücel, “Bazen bazı sorular belli kişileri veya grupları karşı karşıya getirmek için sorulabiliyor. Basının öncelikli görevi halka doğru ve gerçek vermek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve aydınlatmaktır. Sizi tenzih ediyorum ama zaman zaman böyle sorular sorulabiliyor. Bizim, kimin hangi soruyu neden sorduğunu kavrayabilecek, bir süzgeçten geçirip ona göre cevap verecek birikimimiz var. O yüzden ‘haksızlık yapıldı/yapılmadı’ gibi bir polemiğin içine girmeyiz. Biz bu mücadeleye destek olmak için, sonuna kadar birlikte yürüdüğümüzü hissettirmek için bugün buradayız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi