CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katılımıyla gerçekleşen ilçe başkanları toplantısının ardından çarpıcı açıklamalarda bulundu. Toplantı kapsamında ilçelerde yapılan çalışmalar, ilçe belediyelerin ve Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına yönelik istişarede bulunduklarını ifade eden Yücel, "Yakın zamanda yaptırdığımız bir anket vardı, o anketle ilgili ilçe başkanlarımızı bilgilendirdik. Saha çalışmalarımız hava koşullarının elverdiği ölçüde yazın da devam edecek. Hava sıcaklığının yüksek olduğu bu haftalarda sabah ve akşam saatlerinde mümkün olduğunca milletvekillerimizin de katılımıyla saha çalışmalarımıza devam edeceğiz. Metropol çalışmalarına ağırlık vereceğiz" dedi.

‘PARTİMİZİN VE İYİ PARTİ’NİN OYLARINDA ARTIŞ VAR’

Anket çalışmalarına yönelik bilgi veren Yücel şu ifadeleri kullandı:

"AKP ve MHP oylarında İzmir genelinde ciddi düşüş, partimizin ve İYİ Parti'nin oylarında artış var. Özellikle ev kadınlarına ağırlık vermeyi düşünüyoruz. Gelir seviyesi en düşük kesim, yoksul kesimde CHP birinci parti çıkıyor İzmir'de. Bu durum, belediyelerimizin pandemi döneminde, son yıllardaki ekonomik krizde yaptığı yardımlar, insanların sorunlarını çözme konusunda yaptıkları yardım ve hizmetler, halka dokunan projelerden kaynaklanıyor. Gelir seviyesi yüksek seçmende AKP birinci parti çıkıyor. Bu iyi bir şey mi kötü bir şey mi, onların kendi pencerelerinden bunu incelemelerinde fayda var. Biz de bunu inceliyoruz, masaya yatırıyoruz. AKP'nin İzmir'de zenginlerin tercih ettiği parti olduğu yönünde tespit var ankette. CHP'nin önceliği, her şeyden önce gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermek, önlemek... Çalışan, üreten ya da muhtaç olan işçi, emekçi, ezilen kesimin, ülkenin kaynaklarından daha fazla pay almasını sağlamak. Bunu da biz yerel yönetimlerimizde başarıyoruz. İktidara geldiğimizde tüm Türkiye'ye yayacağız.”

’20 YILLIK HUKUKÇU OLARAK ŞUNU SÖYLEYEBİLİRİM…’

“Menemen'i de, Urla'yı da ilk yerel seçimde geri alacağız, ondan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuşan Yücek, “Menderes'te zaten hukuki süreç devam ediyor. Seçilmiş biriyle ilgili soruşturma açılması, dava açılması bir hukuk devletinde mümkün ama bir belediye başkanının bu tip iddialar ile görevden alınması… Karşı mahalle tarafından tutuklanması bekleniyordu ama soruşturmayı yürüten savcı bile tutuklamaya sevk etmedi, tutuklamaya gerek duymadı, adli kontrole sevk edilerek adli kontrol uygulandı ve soruşturma devam ediyor. Ben 20 yıllık bir hukukçu olarak, özellikle ağır ceza yargılaması ile ilgilenen bir hukukçu olarak şunu söyleyebilirim; Eğer sabit olan bir suç olsaydı belediye başkanımız şu an tutuklanmış olurdu. Bu da bunu söyleyen hukukçu arkadaşlara gitsin" diye konuştu.

“MASUMİYET KARNESİ VARKEN BU KARAR DEMOKRASİ İLE BAĞDAŞMIYOR”

Yücel, “Diğer taraftan Urla’da seçilmiş bir belediye başkanı o dönemde bir soruşturma ile görevden alındı ve kayyum tayin edildi. Eskiden bizim hukukumuzda böyle bir şey yoktu. Aynı Menderes ve Menemen’de olduğu gibi belediye içerisinde Başkan Vekili seçilirdi ama 15 Temmuz hain darbe süreci ve sonrasında çıkarılan kararnameler ile bunu bizim hukuk sistemimize soktular ve mecliste çoğunlukları olduğu için bu Meclis’te yasalaştı ve bir terör iddiası olduğunu ortaya koyup, bunun için dava açılması gerekmiyor, bir mahkûmiyet gerekmiyor bir soruşturma ile bile belediye başkanı görevden alınıp yerine kayyum atanabiliyor. Bunun Doğu’da ve Güneydoğu’da çok fazla örneği var. Belediye Başkanları dokunulmaz değil; dava da açılır, soruşturma da geçirir ama mahkûm olmadan bir insanı görevden almak hele hele görevden alıp da yasal mevzuatına, belediye kanununa göre meclis içerisinden başkan vekili seçilmesi gerekirken kayyum atamak demokrasi ile bağdaşmıyor. Anayasamızda masumiyet karinesi vardır, biri mahkûm olur, mahkûmiyet kararı kesinleşir ondan sonra yasal mevzuat neyi gerektiriyorsa yaparsınız ama bir taraftan Anayasa’da masumiyet karinesi varken bir taraftan soruşturma açıp birini görevden almak, ötekinin yerine kayyum atamak bu demokrasi değil, hukuk da değil. Bu hukukun birilerinin iradesine, isteğine göre bir silah olarak kullanılması, yani sandıktan alamadıkları sonucu bu tip ayak oyunları ile siyasi kararlarla, ya da yasalar da yaptıkları oynamalarla görünen tarafta yasal bir dayanak var ama demokrasi ile bağdaşan bir tarafı yok. Masumiyet karnesi varken bu tür yöntemler bizim hukuk sistemimizde olmamalı ve sonuç ne olursa olsun bu tip yöntemlere kimse tevessül etmemeli” diye konuştu.

“SANDIKTA KİM KİME HESAP VERECEKSE O ZAMAN GÖRÜRÜZ”

Yücel son olarak, “AKP’nin Menderes, Urla ve Menemen’de çıkarılan adaylar için CHP hesap vermeli, bu adayları kim belirledi diye hesap verilmeli. Sandık gelir kim kime hesap verecekse o zaman görürüz” dedi

Editör: Haber Merkezi