CEREN DUMAN / TUGAY CAN / İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen yeni eğitim sistemi hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yeni sisteme kendisinin dahi inanmadığını söyledi.

17 yıllık AKP iktidarı süresince 7 Milli Eğitim Bakanı’nın değiştiğini kaydeden Kaya, ayrıca bu süreç içerisinde 14 kez sistem değişikliğine gidildiğini belirtti.

“Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı başladığında, Sakarya Meydan Muharebesi devam ederken öğretmenleri Ankara’da toplayıp Milli Eğitim Şürası düzenlemişti. Bugün Milli Eğitim Bakanı kendi kafasına göre bir program açıklıyor. Bunun olmayacağını Mustafa Kemal Atatürk’ün savaş döneminde bile öğretmenleri toparlayarak Cumhuriyet’in temellerini atmıştır. O günden bu güne eğitimimiz dünyaya model olmuştu. Ancak şimdi arkadaşlar sürekli bir model arayışı içerisinde.” şeklinde konuştu.

‘KİTAPLARIN İÇERİĞİ BİLİMDEN UZAK HALE GETİRİLİRSE HANGİ SİSTEMİ GETİRİRSEN HATA YAPMIŞ OLURSUN’

Çağın gereklerinin bilimden, laiklikten ve demokrasi bilincinden geçtiğini aktaran Kaya, “YÖK gibi bir baş belası varken, üniversiteler özgür değilken, öğrenciler ezbere dayalı bir eğitim sistemine mahkum edilmişse, kitapların içeriği bilimden uzak hale getirilirse hangi sistemi getirirsen getir hata yapılmış olur. Yapılması gerekilen şey çok açık ve nettir.” diye konuştu.

‘SIRÇA SARAYDA OTURAN BU SORUNU ANLAMAZ’

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un bir eğitim bilimci olduğunu hatırlatan Kaya, “Doğrudan eğitimin paydaşları ile hızla bir araya gelmelidir. Öğrenci, öğretmen, eğitime kafa yoranlar olmadan bu iş olmaz. Ben Eğitim-Sen Genel Başkanlığı yaptım. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısıyım. Eğer bana sormayıp, sendikalara sormayıp, öğretmene, veliye sormayıp sırça sarayda oturana sorarsan bu sorunu anlamaz.” ifadelerini kullandı.

‘ZİYA SELÇUK İNANMADIĞI ŞEYİ SAVUNMAK ZORUNDA’

Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

“Milli Eğitim Bakanı’nın anlattığı şeyden hiç kimse bir şey anlamamış. Nedeni şu: İnanmadığı bir şeyi savunmak zorunda. Ben Ziya Selçuk’un anlattığı yeni sisteme inandığını düşünmüyorum. Matematiğin zorunlu olmaktan kaldırılacağını düşünmüyorum. Kaldırılırsa bilin ki Ziya Selçuk eğitim bilimci değildir.”

Editör: Haber Merkezi