19 Mayıs 2017 günü Atatürkçü gazete SÖZCÜ'ye operasyon yapıldı. Evinde gözaltına alınanlardan biri haber muhabiri Gökmen Ulu idi. Gerekçe, 15 Temmuz 2016 günü saat 16:25'te sozcu.com.tr'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tatil haberiydi. Bu, hayatın olağan akışı içinde yapılmış doğal bir habercilikti. Savcı Asım Ekren ise “FETÖ Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerini bilmiyordu, nerede olduğunu bu haberden öğrendi ve birkaç saat sonra darbeye kalkıştı” iddiasında bulundu.

Gerçekler, ciddiyetle sürdürülen dört ayrı davanın savcıları ve yargıçları tarafından ortaya çıkarıldı. Genelkurmay Çatı İddianamesi, Muhafız Alayı İddianamesi, Akıncı Üssü İddianamesi ve Muğla Marmaris Suikast Davası iddianameleri, itiraflar ve yargılama tutanaklarında hakikatler gözler önüne serildi. FETÖ üyelerinin Cumhurbaşkanı'nın yerini bir internet sitesi haberinden son anda öğrenmedikleri, günler öncesinden tespit ettikleri, hain planlar yaptıkları, belgeleri ve kanıtlarıyla birlikte ortaya konuldu.

Buna göre; FETÖ üyeleri 12 ve 13 Temmuz 2016'da F-16 uçakları ile Cumhurbaşkanı'nın kaldığı otel üzerinden uçuş yaparak fotoğraf çekip hava keşfinde bulunmuş, diğer üyeleri kara keşfi gerçekleştirmişti. Yani, 15 Temmuz'daki kalkışmadan günler önce… Ayrıca Erdoğan'ın beş yaverinden dördünün FETÖ üyesi olduğu, başyaverin Cumhurbaşkanı'nın yerini yine 15 Temmuz'dan önce örgüt üyelerine bildirdiği ortaya çıktı. Bu saptamalar, adli makamların yanısıra, TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimi'ni Araştırma Komisyonu'nun AKP'li 9 üye milletvekili tarafından hazırlanan raporda da yer aldı. Bu olguların kanıtları, savcının “FETÖ Cumhurbaşkanı'nın yerini SÖZCÜ'nün internet sitesi haberinden öğrendi” iddiasının doğru olmadığını gözler önüne serdi.

Tüm bu hakikatler iktidar yanlısı gazetelerde de yayınlanmıştı. Ayrıca, savcının tanık olarak gösterdiği Hükümet'e yakın gazeteciler de mahkemede verdikleri ifadelerde iddianameyi “deli saçması” olarak niteledi ve SÖZCÜ'nün suçsuzluğunu net sözlerle dile getirdi.

Trajikomik iddia çöktü, iftira tamamen çürüdü. Devletin güvenlik birimleri ve adli makamları tüm SÖZCÜ bireyleri gibi Gökmen Ulu'nun da telefon görüşmelerini, banka hesaplarını, ailesini, yaşamını detaylarıyla inceledi. Sonuç tertemiz çıktı. Bu arada, Gökmen Ulu'nun en önemli özelliklerinden biri, ihanet şebekesi FETÖ darbe kalkışmasına başladığında soluğu Cumhurbaşkanı'nın yanında almasıydı. Hem bir gazeteci, hem de bir yurtsever olarak tam da olması gereken yerdeydi. O kritik gecenin kırılma anı olan Erdoğan'ın ilk açıklamasını SÖZCÜ Muhabiri Gökmen Ulu herkesten önce duyurdu, saat 00:13 itibariyle ilk yayınlayan sozcu.com.tr oldu.

Gazetecilik refleksi ve ulusal bütünleşme duygusu ile hareket eden SÖZCÜ, patronundan muhabirine kadar tüm çalışanlarıyla, kalkışmanın ilk andan itibaren darbecilerin karşısında, devletin ve milletin yanında durdu, tereddüt etmeden demokrasiyi ve ülkesini savundu. Cezayı değil, ödülü hak eden gazetecilik yaptı.
Emperyalizmin maşası olan hain terör örgütü FETÖ ile yıllardan bu yana mücadele ederek gerçekleri yazan SÖZCÜ, buna rağmen haksızlıklara, çirkin iftiralara ve saldırılara uğradı. Haysiyet cellatlarının linç girişimine maruz kaldı. Adalete güven duygusunu sarsan ve toplumsal barışı zedeleyen iftira ve algı operasyonu tutmadı. Bağımsız yargıya sahip toplum vicdanı kumpası gördü ve reddetti. Bu süreçte halk olanlara kayıtsız kalmadı. Haksızlıklar protesto edildi.

SÖZCÜ, kötülüğe karşı iyilikle, haksızlık ve hukuksuzluğa karşı hak ve hukukla mücadele etti.

Söz konusu tatil haberinin yayınlanmasından ötürü sözcü.com.tr sorumlu müdürü Mediha Olgun da tutuklanmıştı. Olgun, 131 gün tutuklu kaldığı Bakırköy Cezaevi'nden tahliye edildi. SÖZCÜ Muhabiri Gökmen Ulu ise 174 gün boyunca ağır koşullar altında hapsedildiği Silivri Cezaevi'nden 8 Kasım 2017 günü tahliye oldu. Hem o, hem ailesi için acılarla geçen 174 günün sonunda, baba ile evladın yürekleri sızlatan kavuşma sahnesi, körelmemiş vicdanlara ve hafızalara mıh gibi çakıldı. O dakikalar ıstırapla dolmuş o küçük yüreğin büyük isyanıydı. Onlarla beraber herkes kalbinde biriken gözyaşlarını özgür bırakmıştı… O kavuşma anı “mutluluğun resmi” olarak tarihe geçti.

SÖZCÜ

Editör: Haber Merkezi