İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından MİT tırlarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Enis Berberoğlu hakkında, “Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askeri ve siyasal casusluk amacıyla temin etme” ve “FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlarından 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. 

İddianame İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Daha sonra ise Berberoğlu’nun dosyası gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile birleştirdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Haziran 2017’de davayı karara bağlayarak, Berberoğlu’nu “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırdı. 

Berberoğlu’nun avukatları kararın ardından istinaf başvurusunda bulundu. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi 24 Ekim 2017’de, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Berberoğlu'na verilen 25 yıl hapis cezasına ilişkin hükmün bozulmasına karar verdi.İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 7 Kasım 2017'de, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verilen 25 yıllık hapis cezasına ilişkin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak, dosyayı iade etti. 

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 308. maddesi uyarınca, 2. Ceza Dairesi’nin önceki kararının kaldırılması ve yargılamanın istinafta yapılması için itirazda bulundu. 2. Ceza Dairesi, 13 Şubat 2018 tarihli duruşmada, Berberoğlu hakkında yerel mahkemenin verdiği hapis cezası kararını kaldırdı. Daire, Berberoğlu’na 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Dosya Yargıtay’a gitti. 

Bu arada Enis Berberoğlu, cezaevindeyken 24 Haziran 2018 milletvekilliği seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili olarak seçildi. Dosyayı esastan inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi 20 Eylül 2018'de oy çokluğuyla Berberoğlu’nun milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi. 

Yargıtay daha sonra Berberoğlu kararını onadı. Cezasının kesinleştiğine ilişkin kararın 4 Haziran 2020’de TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla milletvekilliği düşürülen CHP'li vekil Enis Berberoğlu AYM'ye başvurdu. Başvuruyu değerlendiren AYM, Enis Berberoğlu’nun siyasi ve kişilik haklarının ihlal edildiğine karar verdi. AYM, Enis Berberoğlu ile ilgili verdiği kararı görüşen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına gerek olmadığına hükmetti.

CHP MYK OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI... 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Enis Berberoğlu hakkında verdiği gerekçeli kararına karşın yeni bir mahkeme kararı verilmesine işaret etmesi, ardından da yerel mahkemenin AYM kararına karşın Berberoğlu hakkında kararını değiştirmemesi üzerine CHP'de olağanüstü MYK toplandı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup konuşmasının ardından TBMM'de tüm MYK üyeleri ve grup başkanvekillerinin katılımıyla olağanüstü MYK toplandı. Şentop'un açıklamasının ardından yerel mahkemenin de AYM kararına karşın kararda direnmesi üzerine partinin konuyla ilgili bir yeni bir değerlendirme yaparak bu konuyla ilgili izlenecek politikayı belirlemesi bekleniyor.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK YORUM

Kılıçdaroğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Yerel mahkeme sarayın mahkemesidir. Saraydan aldığı talimatın gereğini yapıyor. Bu ülkede hukukun kırıntısı kaldıysa biz de elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

CUMHURİYET

Editör: Haber Merkezi