Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye, yeni yıla yine zamlarla uyandı. 2021 yılını ekonomik kriz ve zam furyasıyla geçiren Türkiye, yılbaşı gecesi gelen zamlarla 2022 yılının ilk gününe de daha da yoksullaşarak başladı. Resmi Gazete’deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre; elektriğe mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil olmak üzere ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zam geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin kurul kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu ile elektrik mühendisi olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, elektrik zammını değerlendirdi.

Elektriğe yapılan zamma ilişkin değerlendirmelerde bulunan EMO İzmir Şube Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, “Ekim ayında konutlara elektrik alanında yapılması beklenen zam yapılmadı, sadece sanayiciye zamlar gelmeye başladı. Dolayısıyla ekim ayından bu yana beklenen yüzde 20’lik bir zam vardı. O zamandan bu zamana dövizdeki iniş çıkışlar, enflasyondaki artışı doğrultusunda bu zam beklentisi daha da yukarılara çıkmıştı. Şu an gelen zam doğrultusunda hesaplamalarımıza göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartları için tüketeceği varsayılan 230 kWh'lık enerjinin faturası yüzde 72'lik artışla 211 TL'den 364 TL'ye yükseldi. Böylece tüketimi çok düşük olan konutlar için yüzde 45 olan zam oranı, standartta yakın tüketimi olan konutlar için yüzde 72'ye yükseldi” ifadelerini kullandı.

‘ÜÇ KURUŞUNA KONMAK İÇİN…’

“Peki neden 1 Ocak beklendi?” diyerek açıklamalarını sürdüren Uğurlu, “Çünkü memurlara yıllık enflasyona göre zam yapılacak. Yıllık enflasyonun hesaplanması 31 Aralık’ta sona eriyor. Enflasyonu düşük hesaplatmak, insanların ücretlerinin erimesine göz yummak… Bu iktidar artık halkını dolandırmakta son noktaya gelmiş durumda… Bu kademelendirmenin bu şekilde uygulanmasının ivedilikle durdurulması lazım. Daha önce TRT Payı ve Enerji Fonu'nun kaldırıldı ama asıl KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin düşürülmesi gerekiyor. Bu zam beklenen bir zamdı ancak 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece yapılması; memurun, emeklinin cebine girecek 3 kuruşun üzerine konmak için yapılmış bir iştir. Bunun geri çekilmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘ACİL KAMULAŞTIRMA’

Elektrik alanında özelleştirilen santrallerin acilen kamulaştırılması gerektiğini belirten Uğurlu, “Elektrik bir kamu hakkıdır ve bu alandaki özelleştirmelerin ivedilikle durdurulması gerektiğini hep söylüyoruz. Şu an bırakın dağıtımı iletimi dahi özelleştirmeye götürüyorlar. Bu alandaki firmaların dövizle borçlu olmaları ve Türk Lirası’nın döviz karşısında sürekli erimesi bu firmaları daha da zor durumda bırakıyor. Bunlar da bize zam ve maliyet olarak yansıyor. Elektrik-iletim-üretim-dağıtım hepsi bir bütündür, özelleştirilmemelidir. Acilen kamulaştırılmalıdır” dedi.

‘ZAMLAR ARTACAK SÜRECEK’

Önümüzdeki süreçte zamların artarak süreceğini öngördüklerini söyleyen Uğurlu, “Bunlar devam edecek. Üç ayda bir az az da olsa bu zamlar yapılacak. Çünkü ekonomik krizin içerisindeyiz. Dolayısıyla zamlar kaçınılmaz. Elektriğe yapılan her zam enflasyonun artışı demektir. Çünkü kullandığımız her ürüne ve hizmete zam getirecek bir şey. Bu sarmal döngüden çıkış, doğru bir ekonomik planlamayla olabilir. Ama bunun için halktan yana ekonomik anlayışı olan bir iktidar gerekir. Onu da bu iktidardan beklemiyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘BU KIŞ DAHA DA ZOR GEÇECEK’

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan ise, “AKP, ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ diyor ancak uyguladıkları ekonomik modellerle ülkenin daha da derin bir ekonomik buhrana gittiğini görüyoruz. Elektriğe korkunç bir zam geldi. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Geldiğimiz noktada AKP sebep zamlar sonuçtur. İnsanlar yeni yıla girmenin heyecanıyla, umuduyla büyük bir zam yağmuruyla karşılaştı. Önümüzdeki günler de bu zamlar maalesef artarak devam edecek. Bu kış geçen yıldan daha da zor geçecek” dedi.

Editör: Haber Merkezi