YELİZ AKPINAR / İZ GAZETE - İz Televizyonu, yeni stüdyosunda ilk konuk olarak CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter’i ağırladı. Buğra Kızılkara ile Meclis Kürsüsü programına katılan Serter, ekonomi gündemine dair çarpıcı mesajlar verdi. Esnafın hiç olmadığı kadar büyük bir buhran içinde olduğunu kaydeden Serter; iktidara geldiklerinde Esnaf Bakanlığı’nı kuracaklarını ve esnafın tüm borçlarının faizlerinin silineceğini ve nefes aldıracak bir ödeme planı çıkarılacağını kaydetti. Ayrıca Serter; Aile Desteği Projesi’nin de tüm ailelere nefes olacağını kaydetti.

ESNAFLA İÇ İÇEYİM

İş ve ticaret hayatının uzun zamandır sıkıntılar yaşadığını ancak bu sıkıntıların pandemiyle doruk noktasına ulaştığını, Türkiye’de de esnafın daha önce hiç yaşamadığı şekilde büyük bir buhranla karşı karşıya kaldığını ifade eden Serter; “Ben de iş hayatından geldiğim için esnafla sürekli istişarelerde bulunuyorum. İzmir’de bütün ilçelerimizin esnaflarıyla iç içeyim. Esnaf odalarını ziyaret ediyorum. CHP’nin iktidarında neler yapacağımızı anlatarak hem onlara moral veriyor hem de yanlarında olduğumuzu gösteriyorum. Bu sıkıntılar sadece İzmir’de değil diğer illerimizde de yaşanıyor” diye konuştu. Pandemi döneminde esnafa destek sunulmadığını sadece bir parmak bal çalındığını da sözlerine ekleyen Serter; esnafa sunulan hibenin gelir gibi gösterilip vergisinin istendiğini de kaydetti.

‘EDEPSİZLİK EKONOMİSİ’

Türk Lirası’ndaki değer kaybının nedenini ‘tek adam rejimi’ olarak açıklayan CHP’li vekil Serter; “Faizleri 19’dan 14’lere kadar bir inat uğruna düşürmek piyasaları allak bullak etti. Bu durumda esnafın dayanacak gücü kalmadı, fiyatlar ve enflasyon arttı, dolar 8 TL’den 18 TL’ye çıktı. Doları 12-13’lere çektiklerinde düşürdük dediler. Burada gerçekten ‘edepsizlik ekonomisini’ izliyoruz. İktidarsız bir iktidarın Türkiye’nin esnafını, işçisini, emeklisini, sokaktaki öğrencisini, sanayicisini, memurunu ve tüm iş âlemini ne hale getirdiği ortada” ifadelerini kullandı.

‘1 DEPO BENZİNİ ÇALDILAR’

Geçen yılki asgari ücretle 4 depo benzin veya mazot alınabildiğini ancak şimdiki asgari ücretle 3 depo alınabildiğini de aktaran Bedri Serter, “Bu hükümet bütün halkın cebinden 1 depo benzini çaldı” çıkışını yaptı.

“Fiyat artışları, önüne geçilebilir vaziyette değil. TÜİK’in verilerine hiç kimsenin inanmamasına rağmen enflasyon oranı yüzde 54’lerde görünüyor. Yazık; bu memleketin gencine, çocuğuna, esnafına” diyen Serter, bazı öğrencilerle sahada karşılaştığında ailesinden bir kahve parası bile alamayacak durumda olduklarını gördüğünü, gençlerin sosyal hayatlarının bile bittiğini söyledi.

84 MİLYONA DOKUNAN PROJELER

Türkiye’nin düzlüğe çıkması için erken seçim istediklerini, tüm kadroları ve projeleriyle iktidara hazır olduklarını söyleyen Serter, “Öncelikle esnafımız için Esnaf Bakanlığını kuracağız. Bütün vergi ve Bağkur borçlarını faizsiz 3-4 yıl erteleyeceğiz onlar bir nefes alsınlar. EYT’liler ve 3600 ek göstergelerle ilgili çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Hiçbirini bırakmış değiliz. 84 milyona dokunacak projelerimiz var. En önemli projemiz ‘aile desteği projesi’ olacak. Ailedeki anneye yani o ailenin esas reisine maaş gönderilecek ve minimum asgari ücret olacak ki çocuklarına ailesine baksın ve eşi de rahatlıkla çalışsın. Maalesef şu anda çok sıkıntılı günler geçirmekteyiz ama aydınlık günler yakındır.” dedi.

KAÇ TANE İNSANI İMAM YAPACAKSIN?

2015’deki seçim bildirgelerini hatırlatarak sanayi bölgelerindeki ara eleman sıkıntısına da değinen Serter, “Bildirgemizde Genel Başkanımızın talimatıyla her organize sanayi bölgesine bir meslek lisesi yapılacak ve yatılı eğitim verecek, oradaki çocuklarımız organize sanayi bölgesindeki fabrikalarda istihdam edilecek ve sigorta başlatılacak. Bu projeksiyon çok oturdu ve Ege Bölgesi’nde meslek liseleri yapılmakta. Meslek liseleri sahadaki iş alanlarını kurtarıcı bir yerdir. Meslek lisesi mezunları sanat veya zanaat icra etmektedir. İmam hatip liseleri de olabilir ama herkesi imam hatibe gitsin diye sürükleyemezsin. Kaç tane insanı imam yapacaksın? Bütün camilere 5’er 10’ ar tane mi imam tayin edeceksin? Buna ne gerek var… Onun yerine ara eleman sıkıntısı olan organize sanayi bölgelerimizde, fabrikalarımızda değerlendirmek mecburiyetindeyiz.” İfadelerini kullandı.

EĞİTİM YOKSA BİNA NE İŞE YARAR

Üniversitelerin durumuna ilişkin de konuşan Serter, “Bu iktidar, 20 yılda her şehre bir üniversite açtı. Üniversitede eğitmen olmadıktan, beyin olmadıktan sonra binanın ne kıymeti var. Bundan 3 sene önce Gümüşhane’deki bir yüksekokulda gıda mühendisliği fakültesi açıldı. Bu fakültede sadece bir doçent ve asistan vardı ilk sene 60 öğrenci alındı şimdi 3 senenin sonunda 180 öğrenci var daha mezun vermedi ama bu çocukları doçent ve asistan, eğitimde ne kadar tatmin edebilir? Buradan mezun olan gencimizle Ege Üniversitesi’nden mezun olan gencimiz bir olabilir mi? Aynı gençler 4 sene sonunda birbirlerine rakip oluyorlar. Sonra milyonlarca genç sokakta işsiz kalıyor” dedi.

KARABAĞLAR’DA AÇILAN ARGE MERKEZİ

CHP İzmir Milletvekili Serter, Karabağlar Belediyesi’nin Marangoz ve Mobilyacılar Odası’yla ortak çalışacakları ARGE merkezini hatırlatarak; “Çok güzel ve örnek bir projedir. Mobilya sektöründe ara elaman sıkıntısından dolayı çok fazla döşemeci usta, kalfa ve çırak yetişmiyor. Bu ARGE Merkezi ara elaman yetiştirecek. Bu önemli proje ya da benzerlerini diğer belediyelerimizin de hayata geçirmesini ümit ediyorum” diye konuştu

ŞEHİR HASTANESİ, ŞEHİR EFSANESİ OLDU

Bayraklı’daki şehir hastanesi projesinin şehir efsanesine dönüştüğünü kaydeden Serter, “6 yıldır açmayı beceremediler, gidecek yol bulamadılar. Depremde yaşadığı hasarı bile söylemiyorlar! Hasar yaşandı mı yaşanmadı mı onunla ilgili bir bilgimiz de yok. Soruyoruz ama hep bir duvarla karşılaşıyoruz, sorulara doğru düzgün cevap alamıyoruz, cevap verecek yetkili yok. Çünkü son başbakan Binali Yıldırım söz verdi ama bir şey yapamadan gitti; şu anda da kimse üstüne almıyor” diye konuştu.

HAMASET PROJESİ

İzmir-Ankara Hızlı Tren Projesi’ne de değinen ve hamaset yapıldığını kaydeden Serter; “2007’de çıkan hızlı tren projesi ile biz 3,5 saatte Ankara’ ya gidecektik. Hamaset projesini 2007’de bütçeye koydular ama hiçbir şey yapmadılar. 2011 seçimlerinden sonra Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanı olmuştu. Yandaş bir firmayla tokalaşarak dedi ki; ‘2015 yılında genel seçimlerden önce bu trene bineceğim ve Ankara’ya gideceğim.” O firmayla 4,3 milyon TL’ye anlaştılar. Daha sonra bu firma battı, paraları da aldı. Bu projenin Afyon’da şantiye merkezi var, gittim inceledim; daha 1 km ray döşenmemiş sadece 1 tane tünel açılmış. Milletvekili olduktan sonra da inceledim, jeoloji mühendisleriyle buluştum. Jeoloji mühendisleri Ankara’ya gelmeden önce Eskişehir’le Polatlı’dan sonra bir noktada çok büyük obrukların oluştuğunu söylüyor. Bu bölgede 21 tane obruk var ve maalesef ki bu obruklar geçmiyor ama bunlar hala daha ihale yapıp duruyorlar. Anlaştıkları firma batınca 2013’te bir ihale daha patlatıyorlar ve geliyorlar 2020 yılına, 2020 yılında plan bütçe için Bakan’a sordum. Dedim ki; ‘Arkadaş bu paralar nereye gitti? 8,5 milyon TL harcanmış ne yaptınız?’ Cevap verecek muhatap bulamadım. Hiçbir şey gözükmüyor, hiçbir şey yapmadılar. 2021 yılında Ulaştırma Bakanı’na ‘Sen bu paraları bugüne kadar harcamışsın. Sen de ulaştırma bakanlığında belirli görevleri yaptın, bakan yardımcılığı yaptın. Bu paralar nereye gitti, bu proje ne zaman bitecek?’ diye sordum. Giden paralar sorusuna cevap yok, sadece dedi ki; 110 ay sonra bu tren ancak çalışır. Şaka gibi! Böyle vasat cevaplarla kıyı köşe kaçarak cevap veriyorlar” ifadelerini kullandı.

SOYGUNUN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ

Dev projelerde uygulanan Yap İşlet Devret modeline de tepki gösteren Seter; “Hükümetler tabi ki köprü, tünel ve yol yapacak ama öz kaynaklarıyla yapacak. Bunlar Yap İşlet Devret modelini iyice Yap Soy Tekrar Devret hikâyesine çevirdiler. Öyle olmaz, bu bir soygundur. Biz bu soygunun önüne geçeceğiz, bunun için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

HÜR BİR GENÇLİK OLMALI

Z kuşağının önemine ve oy kullanacak 6,5 milyona yakın gencin sorunlarına da değinen Serter, “Bu gençlerimizin öncelikli arzuları tabi ki konforlu bir Türkiye’de yaşamak. Ayrıca gençlerimize anlayışlı davranmalıyız ve eğitim kurumlarını kaliteli eğitmenlerle doldurarak onları eğitmeliyiz. Hür bir gençlik olmalı. Şu an gençler, ‘şu mesajı atarsam acaba polis gelip beni alır mı’ diye düşünüyor. Atatürk bize böyle bir Türkiye emanet etmedi. Ama bu tek adam rejimi Türkiye’yi karpuz gibi ikiye böldü, bu bölmeyle gençlerimizi de kutuplaştırdı. Gençlerimizin tabi ki kendi sosyal düşünceleri olacak. Gençlere hiçbir şey müsaade edilmiyor. Üniversitelerde öğrencilerle buluştuğum zaman gençler sivil polisler tarafından mimleniyor, bana bir şey diyemezler ben milletvekiliyim ama gençlerimize yazık! Bunları düşünerek hareket ediyoruz; öncelikle özgür, geleceğini karanlık değil aydınlık düşünen, işsiz kalacağım diye bir sıkıntısı olmayan, evine gittiğinde mutlu giren ve mutlu çıkan bir gençlik olacak bizim iktidarımızda. Onlara bunu verme mecburiyetindeyiz. Onların oylarıyla iktidar yönlenecek, o yüzden takdir gençlerimizin ve her türlü düşünceye de saygımız var. Biz CHP olarak Atatürk ve Cumhuriyet’in gençleriyle kol kola yürümeye hazırız. Z kuşağı ne yaptığını ve yapacağını bilen çok iradeli bir kuşak, Z kuşağı olup da fikri olmayan genç yok” diye konuştu.

O MASADA TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ VAR

Yandaş medya tarafından ‘6 benzemez parti’ denilerek küçümsenmeye çalışılan 6 muhalefet liderinin aynı masa etrafında birleşmesinin çok önemli olduğuna değinen Serter; “Bu partilerin hepsi Türkiye Cumhuriyeti’nin partileridir ve hepsi de Türkiye Cumhuriyeti’nin belirli bir kesiminin desteğini alan partilerdir. En başta Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti’nin genel Başkanı Sayın Meral Akşener bu 6’lı grubun lokomotifidir. Ama diğer genel başkanlar da tam bir Türkiye mozaiğini ortaya koyuyorlar. O masada Türkiye var Türkiye’nin geleceği var. Menfaat yok, tek menfaat varsa da bu tek adam iktidarından Türkiye’yi kurtarmaktır. Çünkü bu iktidar MHP’yle beraber sadece menfaat iktidarının peşindeler ve artık halk bunun çok farkında. Türkiye’nin geleceği için gerçekleri için birleşmek mecburiyetindeyiz ve bu ittifak inşallah iktidarı alacak bir ittifak olacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi