İZ GAZETE- Önceki dönem CHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, 2016 yılında CHP'nin meclis toplantısında 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili kamuoyuna yapılan açıklama nedeniyle birçok PM üyesi ve milletvekiline dava açıldığını açıkladı.

Sosyal medya hesabı üzerinden dün görülen duruşmayı detaylarıyla anlatan Altıok, "Koca bir PM, ana muhalefet partisi CHP’nin siyasi iradesi PM üyelerimizin ve milletvekillerimizin şahsında yargılanmaya devam ediyor" tepkisini gösterdi.

Altıok yaptığı paylaşımda, "Dün Ankara adliyesindeydik. Onlar oraya da saray diyor. 2016 yılında Parti Meclisi toplantımız sonrasında 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili kamuoyuna yaptığımız açıklama nedeniyle yargılanıyoruz" ifadelerini kullandı.

SAVUNMASINDAN KESİT PAYLAŞTI

"O tarihte hem İzmir milletvekili hem CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısıydım. Bu davayı kişiye özel fezlekeyle açtılar. Parti Meclisimizin 60 kişilik seçilmişlerinden birçoğuna ayrı ayrı dava açıldı. Doğrudan RTE ve AKP’nin suç duyurusuyla. Yargılanan kişiler değil CHP" açıklamasında bulunan Altıok savunmasından küçük bir kesit de paylaştı:

"Siyasi partiler güncel siyasi gelişmeleri partinin en yetkili karar organı olan Parti Meclisi’nde değerlendirirler ve siyasi tutum ve eleştirilerini kamuoyuyla paylaşırlar. Bu seçmenlerine ve kamuoyuna karşı sorumlulukları yükümlülükleridir. Bir PM bildirgesinden suç çıkarmak ifade ve düşünce özgürlüğü kadar siyasi eleştiri hakkı, temsil hakkı, örgütlenme hakkının da yok sayılması anlamına gelir. Asıl suç kişilerin bu en temel haklarının yok sayılması ve ihlalidir. Bu bildirgenin hangi kelimesinin hangi cümlesinin suç ya da hakaret içerdiği de belirtilmeksizin koca bir metin iddianameye suç delili olarak eklenmiştir. Bu da aslında az önce söylediklerimin delilidir. Amaç muhalefeti susturmak, farklı siyasi sesleri susturmak, çok partili, çok sesli, çoğulcu düzeni yok etmek, halkı sindirmek, baskılamak ve korkutmaktır"

'KARŞI TARAFIN AVUKATI ORTAMI GERDİ'

Açıklamasına devam eden Altıok, "Dün parti avukatlarımızın birleştirme talebi sonucu ayrı ayrı açılan davaların birleştirildiği celsede Mehmet Tüm ile savunmamızı yaptık. Karşı tarafın avukatı, Mehmet Tüm’e, 'Bu bildirgeden haberiniz var mıydı? Basına verileceğini biliyor muydunuz? Sizin adınıza yapılan bu açıklamaya neden itiraz etmediniz?' gibi cevabı içinde saklı mesnetsiz sorular sorarak ve net yanıtlar aldığı halde ısrarcı olarak ortamı gerdi. Biz bu açıklamanın arkasında olduğumuzu, bunun siyasi bir hak olduğunu söylediğimiz halde, avukatımız tekrar tekrar Parti Meclisi’nin ne olduğunu, çalışma şeklini ve görevlerini açıkladığı halde, içeriği kişiye mal ederek ceza çıkarma çabasıyla ısrarcı bir tavırla sorular yinelendi" dedi.

'KOCA BİR PM YARGILANMAYA DEVAM EDİYOR'

Bir sonraki duruşmanın 8 Haziran 2022'de Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde olduğunu ifade eden Altıok, "Koca bir PM, ana muhalefet partisi CHP’nin siyasi iradesi PM üyelerimizin ve milletvekillerimizin şahsında yargılanmaya devam ediyor! Demokrasi için, hak ve özgürlükler için, eşitlik için ve elbette adil ve bağımsız yargı için sözümüzü esirgemeden doğrumuzu savunmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi