YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Güneş Gazetesi, 10 Temmuz 2019 günü birinci sayfasında, ‘İzmir’de Çöp Bombası’ başlıklı bir habere yer verdi. Haberin detaylarında, “Bornova’da CHP’li belediye, Ayakkabıcılar Sitesi’nin çöplerini 6 aydır toplamıyor. Kimyasal atıkların da olduğu çöp yığınları, sık sık yanıyor. Belediyenin çevre temizlik vergisini tahsil ettiği halde çöpleri toplamadığını söyleyen esnaf, ortalığı kaplayan atıkların büyük bir yangına sebep olmasından korkuyor” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan tek sorunun yangın tehlikesi olmadığı, çöp yığınları nedeniyle fare ve sineklerin de siteyi sardığı belirtildi.

Konuyla ilgili ise Bornova Belediyesi yetkilileri gazetemize özel açıklamada bulundu. ‘Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın bir yazısını paylaşan yetkililer, ilçe belediyelerin kimyasal sanayi atıklarını toplamasının yasak olduğunu, bu yetkinin Çevre Bakanlığı’na bağlı Çevre İl Müdürlükleri’nde olduğunu belirtti.

‘İLÇE BELEDİYELERİN SANAYİ ATIĞI TOPLAMASI YASAK’

Bornova Belediyesi’nin temizlik konusunda 24 saat esasına göre hizmet verdiğini ve her gün ilçe genelinde 500 ton evsel atığın toplandığını belirten yetkililer, “Sanayi atıkları ile ilgili yapılan yanlış ve eksik bilgiler nedeniyle çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Çevre Koruma ve Daire Başkanlığı’nın 2 Mayıs 2018 tarih ve 112694 sayılı konuyla ilgili yazısında açıkça, ‘İlçe belediyelerin toplama ve yönetme sorumluluğu, belediye atığı olarak tanımlanan, ofis, mutfak, idari bina gibi yerlerden çıkan evsel katı atıklar ile sınırlı olup, sanayi üretiminden kaynaklı atıkların ilçe belediyelerince toplanıp aktarma istasyonuna veya bertaraf sahasına taşınması yasaktır’ ifadeleri kullanılıyor. Çevre Bakanlığı Yönetmeliği’ne göre ayakkabı üretim faaliyeti sonucu oluşan atıkların yasal geri dönüşüm, kazanım ve bertaraf tesislerine gönderilerek çevresel etkileri kontrol altına alınmış Çevre İl Müdürlüğü’nce onaylanmış ve belediyece onaylanmış yeniden üretimde kullanımı ya da enerji amaçlı geri dönüşüm, kazanım ve bertarafının sağlanması gerekmektedir Yönetmelik açık bir şekilde ilçe belediyelerinin sanayi atığı toplamasını yasaklamıştır. Bornova Belediyesi yetkisi ve sorumluluğu bulunan alanlarda temizlik hizmetini etkili ve yeterli bir şekilde günün her saatinde gerçekleştirmektedir” açıklamasında bulundu.

‘YAPTIRIM YETKİSİ ÇEVRE BAKANLIĞI’NDA’

Öte yandan yetkililer, atık üreticilerinin geri dönüşüm şirketleri ile anlaşarak kimyasal atıklarını toplattırması gerektiğini ancak bu şirketlerle anlaşmanın maliyetli olması sebebiyle, atıkları belli bölgelere bırakarak, suçu da ilçe belediyeye yıkmaya çalıştıklarını söyledi. İlçe belediyenin bu durum karşısında en fazla ‘kabahatler kanunundan’ 130 lira gibi bir ceza yazabildiğini belirten yetkililer, bu konuda en büyük yaptırımı Çevre Bakanlığı’nın yapabildiğini, cezanın iş yeri kapatmaya kadar gidebileceği de vurguladı.

Editör: Haber Merkezi