İlçe başkanları teklifi olumlu bularak durumu vekillere bildirme kararı aldı. Kozaklı Muhtarlar ise; “Millet, vekillerine 10 Ağustos’ta Kozak Yaylası’na randevu verdi. Sonuç alamazsak Kozak Halkı olarak Ankara’ya gideceğiz” açıklamasında bulundu.

Ovacık Altın Madenine karşı İzmir 6.İdare Mahkemesi’nin 3 Temmuz’da verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen firmanın yeniden başvuru yapması madencilik tehdidi altındaki Kozak köylüsünü harekete geçirdi. 27 Temmuz Cuma Günü Kozak Yukarıbey Mahallesinde yapılan toplantıda İzmir’in tüm milletvekillerinin 10 Ağustos’ta Kozak Yukarıbey Köyü’ne davet edilmesi kararlaştırıldı. Bu karar sonrası Kozak Bölgesi’nde bulunan 16 kırsal mahalleyi temsilen 7 muhtar önce Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’i ziyaret etti. Yapılan görüşmenin ardından muhtarlar Başkan Gönenç eşliğinde ilçe başkanlarını ziyaret ederek taleplerini dile getirdi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile birlikte harekete geçen Demircidere, Göbeller, Kıranlı, Güneşli, Karaveliler, Çamavlu ve Yukarıbey muhtarları sırasıyla MHP İlçe Başkanı Av. Hasan Hüseyin Engin, AKP İlçe Başkanı Hakan Koştu, İyi Parti İlçe Başkanı Nuri Çiftçi ve CHP ilçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz’ı ziyaret etti.

BÖYLE GİDERSE KOZAK KAYBEDİLİR

Ziyaretlerde söz alan Başkan Gönenç altın madeni ile ilgili 2009 yılında verilmiş olan ÇED olumlu kararının durdurulmasına ilişkin 3 Temmuz’da verilen yargı kararına karşı bir toplantı yapıldığını dile getirerek; “Artık Ovacık’ta ki madenin çalışması Kozak’a bağlı. Eğer Kozak’ta önleri açılırsa Ovacık’ta ki madeni çalıştırabilecekler. Çünkü Ovacık bölgesinde ilk işe başladıkları gibi verimli bir cevher kalmadı. Bu yüzden Kozak’taki birçok nokta ile ilgili açık ocak açmak istiyorlar. Zaten Kozak’ta granit taş ocakları ile ilgili olarak sıkıntılı bir durum var. Ayrıca fıstık çamları ile ilgili de çözülemeyen bir sorunumuz var. Bu iş böyle giderse Kozak Yaylasını 5-10 sene sonra maalesef kaybederiz. Bu sadece bölgenin, Bergama’nın değil, ülkenin de bir sorunu. O nedenle cuma günü yapılan toplantıda bunun partiler üstü bir mesele olduğu kararına varıldı. Yöre muhtarları ve vatandaşlarla birlikte İzmir’de ki bütün partilerin milletvekillerinin çağrılması kararlaştırıldı. Bu konuda muhtarlarımız belediye başkanı olarak benim öncülük yapmamı istedi. İlçe başkanlarımızdan ise talebimiz şu; 10 Ağustos’ta saat 14.00’te milletvekillerini Kozak Yukarıbey’de vatandaşlarımızın sorunlarını ve dertlerini dinlemeye davet ediyoruz” dedi. Yapılan ziyaretlerde konuyu dinleyen ilçe başkanları, yapılan talebi vekillerine ileteceklerini söylediler.

MUHTARLARDAN ORTAK AÇIKLAMA

Kozaklı Muhtarlar ise ziyaretlere ilişkin basına yaptıkları ortak açıklamada; “Dünyanın en nadir endemik türlerini barındıran ve çamfıstığının ana vatanı olan Kozak'ta yaşadığımız sorunları dile getirmek için vatandaş vekiline randevu verdi. 10 Ağustos’ta saat 14.00’da parti ayrımı yapmaksızın Kozak Yaylası’na bekliyoruz. Biz sorunlarımızı ve sıkıntılarımızı anlatmak için orada olacağız. Buradan sonuç alamazsak Kozak Halkı olarak Ankara’ya gideceğiz” dediler.

Editör: Haber Merkezi