TUĞÇE KAŞ / İZGAZETE - Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ceza davasında mahkeme heyeti bugün kararını açıkladı. Aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da bulunduğu toplam 14 sanığa ceza verildi. Şirketin patronu Alp Gürkan'ın da aralarında yer aldığı 37 sanık ise beraat etti.

BİLİNÇLİ TAKSİRDEN CEZALANDIRMA

Davayı takip eden İzmir Baro avukatı Dilek Baytekin verilen kararın ölenlerin ailelerinin yanı sıra toplumun ve hukukçuların vicdanını yaraladığını belirterek ‘’13 Mayıs 2014'de meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybetmesi ile Türkiye'nin en büyük maden faciası olarak tarihe geçen Soma davasının 76. Celsesinde mahkeme heyeti kararını açıklamıştır. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 5 tutuklu toplam 51 sanığın yargılandığı davada iddianame olası kasttan düzenlenmiş, duruşma savcısı ise bilinçli taksirden cezalandırılma istemiştir. Heyetin bugün açıkladığı kararda sanıklara taksirle öldürme nedeni ile ceza verilmiştir’’ dedi.

Baytekin Soma'da meydana gelen olayın kaza değil cinayet olduğunun altını çizerek; ’’Sorumlular maden ocağında alınması gereken tedbirleri almayarak, 301 işçinin ölümüne sebep olmuşlardır. Bu nedenle sanıklara kasten adam öldürme nedeni ile ceza verilmesi gerekmektedir. Verilen karar, ölenlerin ailelerinin, toplumun ve biz hukukçuların vicdanını yaralamış, kalbini yakmıştır. Soma'da yalnızca işçiler değil, vicdan ve adalette göçük altında kalmıştır’’ ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi