TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 31 Mart yere seçimlerinin ardından ilk icraatlerinden biri olan  Elektrik Fabrikası’nın kamulaştırılmasna ilişkin süreç yılan hikayesine dönmüş durumda. Geçtiğimiz Nisan ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ihalede satışa sunulan tarihi Elektrik Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Grand Plaza tarafından 35 milyon lira’ya satın alınmış, ancak Nisan ayından bu Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onay çıkmayınca tarihi Elektrik Fabrikası’nın tapusunu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilmedi.

Sürece ilişkin son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı ilk oturumunda AKP’li meclis üyeleri üzerinden iktidara çağrıda bulundu.

‘YASAL AÇIDAN BİR SIKINTI YOK’

Sürece dair gazetemize konuşan Cumhuriyet Halk Partili İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Sinan An, özelleştirme idaresine karşı kesin bir tavırları olduğunu ifade ederek “Burası İzmirlilere ait bir alan. Biz burayı İzmirlilerin hizmetine sunmak için bir gayret içerisindeyiz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu konuda gerekli açıklamayı yaptı. Biz her şeyi hukuka uygun şekilde gerçekleştirmek istiyoruz. Şirketler hukukuna göre Grand Plaza anonim bir şirket. Dolayısıyla yasal açıdan hiçbir sıkıntı yok” diye konuştu.

İktidarın ve yönetenlerin özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne karşı bir tutumunun ilk olmadığını kaydeden An, “Bizim bu konudaki tavrımız net. Tarihi Elektrik Fabrikası’nın sahibi İzmir halkıdır. Biz de bu hakkı savunacağız” şeklinde konuştu.

SOYER’DEN AKP’LİLERE ÇAĞRI

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı birinci oturumunda sürece dair konuşan Cumhuriyet Halk Partili Tunç Soyer, AKP grubuna çağrıda bulundu. Soyer, “Elektrik fabrikasını satın aldık ancak burası bize verilmedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan onay çıkmadı. Bakanlığa, Grand Plaza A.Ş. ile ihaleye girdiğimizi, isterlerse tüzel kişilik olarak kabul edebileceklerini söyledik. Bu bina çürüyor, burası İzmir'e ait bir bina. Biz orayı kamu menfaatine yönelik kullanmak istiyoruz. Buranın bize verilmesi geciktikçe tamiratı da çok zorlaşacak. Sizden rica ediyorum, lütfen destek veriniz. O binanın İzmir'e kazandırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

GRAND PLAZA İLE ÇÖZÜLDÜ

Öte yandan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın ‘İhalelerde belediyeler ve kamu yer alamaz’ maddesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Grand Plaza A.Ş. üzerinden çözülmüş, Nisan 2019’da tarihi Elektrik Fabrikası 35 milyon TL’ye İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesine dahil edilmişti.

Editör: Haber Merkezi