NİLAY MADENÜS / İZ GAZETE - Konak’ta Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında “TYP, Örgütsüz , Güvencesiz, Esnek ve Kuralsız Çalışma Demektir!” pankartı açan emekçiler, AKP iktidarının liste yöntemi yoluyla yaptığı TYP alımlarının seçim çalışmalarının bir aracı olarak kullanılmasına tepki gösterdi.

AKP’NİN YENİ İSTİHDAM MODELİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfedersyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına basın açıklamasını okuyan KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal;  'AKP’nin yeni istihdam modeli' olarak tanımladıkları TYP yoluyla sadece 2019 yılı için İşkur’un 2 için 80 bin işçi alımı yapacağını ve İzmir’de de çeşitli kamu kurumlarında şimdiye kadar 1500 işçi alımı yapıldığını belirtti.

TYP alımlarının çoğu zaman belirli bölgelerde liste yöntemi ile yapıldığına dikkat çeken Vardal; yasada listenin kimler eliyle oluşturulup hangi kriterlere göre belirlendiğinin belirtilmediğine vurgu yaparak “İzmir’de listelerin AKP İl Başkanlığı tarafından İŞKUR’a iletildiği de artık herkesçe bilinen bir gerçek. Birçok emekçi belki ileride kadroya alınırım umuduyla, asgari ücretli ve geçici bir iş için torpil bulmaya çalışarak AKP İl ve İlçe örgütlerinin kapılarını aşındırıyor. Eğitimden sağlığa kadar belli başlı kamu hizmetlerinde personel açığı TYP programı ile doldurulmaya çalışılırken, aynı zamanda AKP tarafından hazırlandığı bilinen listeler seçim çalışmasının bir aracı olarak kullanılarak bir taşla iki kuş vurulmaya çalışılıyor.” dedi.

‘İŞKUR; AKP’NİN SEÇİM OFİSİ GİBİ KULLANILIYOR’

TYP yoluyla emekçilerin istihdam şeklinin hızla değiştiğine vurgu yapan Vardal, İŞKUR’un adeta AKP’nin seçim ofisi gibi işlev gösterdiğine dikkat çekti.  AKP’nin ekonomik gerilimden fırsat çıkarmaya çalıştığını söyleyen Vardal, sözlerine şöyle devam etti;  “İlçe Milli Eğitime alınan TYP personelinin hem de  mesai saatinde AKP seçim çalışmalarına çağrıldığı, afiş, pankart, bildiri dağıtımında çalıştırıldıkları haberleri her geçen gün artıyor. Özellikle de seçim dönemleri öncesinde TYP alımlarının hızlandığı ve arttırıldığı düşünülürse AKP hükümetinin krizi ve işsizliği fırsat bilerek ve kamu kaynaklarını kullanarak oy kazanmaya çalıştığı açık şekilde görülüyor.”

‘KAHİN OLMAYA GEREK YOK!’

TYP ile işe alınan birçok işçiden edinilen bilgilere göre; bu işçilerin özellikle seçim döneminde AKP için çalışmak, mitinglere ve toplantıları katılmak zorunda bırakıldığını belirten Vardal;  “AKP’nin işsizliği, yoksulluğu suistimal ederek kendi çıkarına kullanmasının yanı sıra örgütsüz, güvencesiz, esnek- kuralsız çalışma biçimlerini kamu işyerlerini kullanarak, tüm çalışma yaşamına yaymaya çalışacağını öngörmek için kahin olmaya gerek yok. Dolayısıyla İşkur, özel istihdam büroları ile yapılmak istenen kuralsız çalışma biçimleri için aracı olarak mı kullanılıyor sorusu yanıtsız kalmıyor.” şeklinde konuştu.

TAŞERON YERİNE GÜVENCESİZ, SENDİKASIZ, KISA SÜRELİ ÇALIŞMA

Uygulanan  yeni istihdam modelinin gerçekte yoksullaşmanın etkisini  erteleme amacı taşıdığının vurgulandığı açıklamada bu yolla işsizlik rakamlarının düşürüldüğü ve kesilen sosyal yardımların üzerinin örtülmeye çalışıldığı belirtildi. AKP’nin işsiz insanları seçim yatırımı olarak sömürdüğüne vurgu yapılan açıklamada TYP yoluyla 6 ila 9 ay gibi geçici sürelerle çevre, bakım onarım vb. iş gruplarında kısa süreli ihtiyaca göre işçi alınmasının akla birtakım sorular getirdiğine dikkat çekildi. Vardal, “Bu insanlar sonunda kamuda iş sahibi olamayacaksa neden uyum adı altında ve neden kamuda çalıştırılıyorlar? Kamuda sözde kaldırılan taşeron alımlarının yeri güvencesiz, sendikasız, kısa süreli çalışma biçimleri ile mi doldurulmak isteniyor?” dedi.

Örgütlü emekçilerin sloganlarla eşlik ettiği  DİSK, KESK ve TMMOB tarafından yapılan açıklamada TYP’nin uygulamadaki çelişkilerine dikkat çekildi. AKP’nin artan işsizliği suiistimal ederek esnek, kuralsız, güvencesiz çalışma biçimlerini kamudan başlayarak yaygınlaştırmasına karşı yapılan basın açıklaması, tüm emek örgütlerine mücadele çağrısı ile sonlandı.
 



 

Editör: Haber Merkezi