TUGAY CAN / İZ GAZETE - Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un FETÖ suçlaması ile tutuklanması İzmir gündemine bomba gibi düştü.

Burak Oğuz’un tutuklanmasının ardından Urla Belediyesi’nin akıbeti ise merak konusuydu. Oğuz’un gözaltına alınmasından bir gün sonra koltuğuna Urla Kayamakam’ı Önder Can kayyum olarak atandı.

Önder Can’ın kayyum olarak atanmasının ardından ise Can’ın 2009’da Çıldır Kaymakamlığı ve 2015 yılında İpekyolu Belediyesi’nde gerçekleştirdiği uygulamalar ve tavırları özellikle basının gündeminden hiç düşmedi.

2009 yılında Ardahan’da Hanak Kaymakamı Süleyman Ovalı, Çıldır Kaymakamı Önder Can"ı kendisine ve valiye küfür ettiği gerekçesiyle hazırladığı tutanakla valiliğe şikâyet etti.

2009 yılında iddiaya göre Çıldır Kaymakamı Önder Can, telefonda hem kadın doktorla ilişkisini itiraf etti, hem de yerine vekalet eden kaymakam ve valiye küfürler yağdırdı.

‘O.Ç. VALİYE İNAT BEN O DOKTORU GÖTÜRDÜM’

Önder Can’ın, 8 Ekim 2009’da bir doktora izin verilmesi konusunda, yerine vekalet eden Hanak Kaymakamı Süleyman Ovalı"yla telefonda tartıştığı, sinirlenip Ovalı ve eski Ardahan Valisi’ne hakaret ettiği, “O.Ç. valiye inat, ben o doktoru götürdüm” dediği iddia edilmişti.

SAVAŞ AY’A KONUŞMUŞTU

İddiaların Türkiye gündemine oturmasının akabinde iddiaları yalanlayan dönemin Çıldır Kaymakam’ı Önder Can, gazeteci Savaş Ay’a konuşmuştu. Can, kendisini şu ifadeler ile savunmuştu:

“(...) Hastaneden bana haber gelince Hanak Kaymakamını aradım, "ilçe doktorsuz kalacak, 10 gün sonra senin vekâletin bitince ben muhatap olacağım halkla. 'Neden gönderdin?' diye hesap sorarlarsa haklı olurlar" dedim. Sonrasında tatsız konuşmalarımız oldu ama küfür filan değil. Sadece müfettişlere söyleyeceğim başka konuşmalar var aslında. Meğer izin vermediğim doktor hanım ve eşi de oradaymış, şahit diye güya onları gösteriyor. Diğer konu ise etik olarak da dostluk olarak da çok ayıptır. Biz neticede erkeğiz. Ama genç bir kızın bu şekilde adını geçirmek onu ne kadar zora sokar takdirinize bırakıyorum. Anne babası bir daha ilçeye dönmesini istemiyorlarmış, yazık değil mi?”

İLK KAYYUMU DEĞİL

Önder Can’ın yolu daha sonra Van’a düştü. Van Vali Yardımcılığı görevini sürdüren Can, 2015 yılında Van’ın İpekyolu Belediyesi’ne atanan kayyumun belediye başkanı oldu.

İpekyolu Belediye Başkanlığı görevini üç ay gibi bir süre yürüten Önder Can’ın sabıkası burada da bir hayli kabarık.

İŞTEN ÇIKARMALAR

İpekyolu Belediyesi’ndeki üç aylık görev süresi içerisinde kimi kaynaklara göre 94 kimi kaynaklara göre ise 103 çalışanı işten çıkaran Önder Can yönetimindeki kayyum, belediyeye ait kreşleri kapatması da basına yansımıştı.

İpekyolu Belediyesi’ne yakın kaynaklardan edinilen bir diğer bilgiye göre ise HDP’li belediye tarafından açılan Kürtçe dil kursları da yine Önder Can yönetimindeki kayyum tarafından kapatılmıştı.

Editör: Haber Merkezi