Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Adayı Avukat Sevda Erdan Kılıç, saha çalışmalarına kentin en uzak ilçesi Kiraz’dan başladı. Vatandaşlarla buluşan Kılıç, “Köylü milletin efendisidir anlayışıyla üreten herkes hak ettiğini alacak” dedi. Kılıç, millet ittifakının milleti gerçekten düşünen yapı olduğunu söyledi.

CHP İlçe Başkanı İsmet Korkmaz ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Av. Kılıç daha sonra tarım ve hayvancılığın merkezi ilçede önemli mesajlar verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin kırsal kesimlere ve köylülere yönelik önemli mesajlar verdiğini belirten Kılıç, partinin açıkladığı seçim beyannamesinin ülkenin sorunlarını yakından ilgilendiren çok önemli konulara yanıt verdiğini söyledi.

Kılıç, “Türkiye’yi tarımda ithalatçı olmaktan çıkarıp, ihracatçı haline getireceğiz. Çünkü artık ne yazık ki bırakın tarım makinalarını ve teknolojisini samanı bile ithal eder hale geldik. Hayvanlarımız, yediğimiz etler bu hükümetin politikaları yüzünden dışarıdan geliyor. Yerli üreticileri yok sayan, üreteni, emeği sermayeye peşkeş çeken anlayışa 24 Haziran’da son vereceğiz. Bizim tarım ve hayvancılık ile geçimlerini sağlayan vatandaşlarımıza söyleyeceklerimiz çok. Ama onların halkın karşısına çıkacak yüzleri yok. Biz, ‘tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre ve tarım ilacı gibi girdilerin vergilerini düşürerek maliyetleri aşağıya çekeceğiz’ diyoruz. Yine, parçalı tarım arazilerinin tarım sigortası sorununu çözeceğimizin de sözünü veriyoruz. Çiftçilerimizin tarımsal kredi borçlarının faizlerinin tamamını sileceğiz. Çünkü insanlarımız atık borçlar nedeniyle arabalarını bankaların önlerinde yakar hale geldiler. Kimsenin evinde kendisine ait eşyası kalmadı. Hepsi bankalar tarafından ipotek alınmış durumda. Biz, Türkiye’deki tüm tarımsal ve hayvansal üretimi kayıt altına alan, Üretici Kayıt Sistemi’ni oluşturacağız. Sisteme kayıtlı üreticilerin SGK primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız. Tüm ürünleri, üretim araçlarını ve hayvanları, sisteme kayıt edildikleri anda primleri devlet tarafından karşılanacak şekilde, tarım sigortası kapsamına dahil edeceğiz” dedi.

TARIMSAL SULAMAYA DESTEK

Tarım ve hayvancılık ile ilgilenen ülkenin yapı taşları olan kurumların özelleştirilmesini durduracaklarını belirten Kılıç, “Hepiniz görüyorsunuz. Şeker fabrikaları tek tek satılıyor. Biz, şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerini iptal edeceğiz. Her köylüye evinin, ahırının, garajının çatısına ya da bahçesine en az 10 kW gücünde güneş paneli kurabileceği ekipman ve teknik yardımı 10 yıl vadeli ve sıfır faizli kredi ile sağlayacağız. Sulama birliklerine ve su şebekesi pompalama gereksinimi olan köylere sıfır faizli 10 yıl vadeli kredi temin ederek, enerji ihtiyaçlarını güneşten karşılamalarını sağlayacağız. Köylerde ve tarımsal sulamada su kullanımına destek sağlayacak şebeke, sondaj ve boru maliyetlerini merkezi bütçeden karşılayacağız” diye konuştu.

KOOPERATİFLERİ BÜYÜTECEĞİZ

Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için en önemli konunun kooperatifleşme olduğunu anlatan Kılıç, “Tarım ve hayvancılığa yönelik her türlü teknik ve danışmanlık desteğini, kooperatifler aracılığıyla ve bölge üniversiteleri ile eşgüdüm halinde vereceğiz. Bu kapsamda en az 40 bin ziraat mühendisi, veteriner ve tekniker istihdamı sağlayacağız. Mera Yönetim Birlikleri’ni etkinleştirecek, ıslah edeceğimiz meraların amaç dışı kullanımına izin vermeyeceğiz. Merala rın köyün ortak malı olarak kalmasını sağlayacağız. Ne yazık ki ülkemizde meraların özel şirketlere uzun vadeli kiralanması suretiyle peşkeş çekildiğini görüyoruz. Bunların tamamına müdahale edeceğiz. Köylü kırsalda özel şirketler tarafından çevrilen alanlara hapis kalmayacak. Zeytinyağına litre başına 1,5 TL ve sofralık zeytine kilo başına 1 TL destekleme primi vereceğiz. Destekleme primlerini, enflasyon oranında her yıl artıracağız. Bütün kırsalda hayvan varlığını artırmak için küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaygınlaşmasını sağlayacak, kooperatifleşmeyi desteklerle özendireceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyemizin ilk kez uygulamaya koyduğu ve daha sonra geliştirilen okul sütü programını yeniden tasarlayarak, kamu alımlarını sektörü desteklemek üzere kullanacağız” dedi.

Kiraz’dan sonra Menemen’e geçen CHP İzmir Milletvekili adayı Kılıç, burada Menemen Belediyesi’nin 10 yıldır geleneksel olarak verdiği iftar yemeğine katıldı.

Editör: Haber Merkezi