YAĞIZ BARUT - TUGAY CAN / İZ GAZETE TÜYAP 24. İzmir Kitap Fuarı’nda İzmirli kitapseverlerle buluşan tarihçi ve yazar Sinan Meydan “Atatürk Etkisi” isimli bir konferans verdi ve kitaplarını okurları için imzaladı. Büyük bir ilgiyle karşılanan Meydan, tüm İzmirlilere teşekkür etti.

‘MİLLİ İRADEYE SAYGI DUYMAK GEREKİYOR’

Gazetemize özel yerel seçim sonuçlarını değerlendiren Meydan, “Milli iradeye saygı duymak gerekiyor. Seçim bitti ama sayım işlemi bir türlü bitmedi. Her yıl seçim yapıyoruz ve insanlar yoruldu artık. Türk siyasi tarihinde görülmedik biçimde seçim bitmiyor. Bir an önce sayımın bitip, mazbataların kazananlara verilmesi gerekiyor. Ülkemizde daha büyük problemler de var, bunlardan bir tanesi ekonomik sorunlar. Siyasi anlamda bir kırılma yaşandı ve iktidar büyükşehirleri kaybetti. Neden sorusuna birçok farklı cevap verilebilir ama en baştaki sebep elbette ekonomik sorunlar. Tanzim çadırları var mesela ve bunlara varlık çadırları deniyor ama hiç öyle değil, bu tarz şeyler olağanüstü durumlarda kurulur. Domatesinden, patatesine, patlıcanına artık Türk insanı temel ihtiyaç maddelerini zor bulur hale geldi. Dolayısıyla tencere kaynamıyor ve bu büyükşehirlerin kaybında etkili oldu” diye konuştu.

‘DEMOKRASİ BUDUR; KAYBEDİNCE BIRAKMASINI BİLMEK LAZIM’

İstanbul seçimlerinde sayım işleminin bitmemesi hakkında konuşan Meydan, “İktidar alışık olmadığı bir tabloyla karşılaştı. İstanbul’u, Ankara’yı kaybetmeyi düşünmüyorlardı. Hep kazandık, nasıl olsa yine kazanırız düşüncesi vardı. 25 yıldır yönettikleri şehri teslim etmek kolay olmuyor demek ki. Ama dediğim gibi milli irade böyle bir şeydir. CHP kurulduktan sonra 1950 yılına kadar 27 yıl ülkeyi yönetti. Sonunda serbest seçimlerde kaybetti ve iktidarı Demokrat Parti’ye teslim etti. Ne kan aktı, ne kavga oldu, ne CHP bu seçimleri meşru görmüyorum, oyları yeniden sayacağım demedi. 27 yıl sonra tek parti bile seçim kazanan partiye ülkenin idaresini teslim etti. Dolayısıyla İsmet İnönü’den bu anlamda iktidarın ders çıkarması gerekiyor. Bir şehri 25 yıl yönetebilirsiniz ama kaybettiğiniz zaman da bırakmasını bilmeniz lazım, demokrasi biraz da budur. Her zaman kazanacak değilsiniz, milli irade böyle tecelli ederse buna saygı duymanız gerekir. Ama ben AKP’nin milli iradeye saygı duyacağını düşünüyorum, süreç uzamış olabilir ama eninde sonunda kazananlar mazbatalarını alacaktır” ifadelerini kullandı.

‘KİTAP OKUMA DA İZMİR ÖNCÜ İLLERDEN’

İzmir Kitap Fuarı hakkında da fikirlerini paylaşan Meydan, “6-7 yıldır İzmir kitap fuarlarına katılıyorum. Okurların, kitaplara ve yazarlara ilgisi her geçen yıl artıyor ancak fuarın fiziksel ortamı bu ilgiye cevap veremiyor. Benim böyle bir izlenimim var. Yazarlar söyleşilerini dışarıdaki çadırlarda yapmak zorunda kalıyor, içerideki salon da yetersiz kalıyor. Aracılığınızla fuar yetkililerine bunu duyuralım. İzmir’e ve okurlarına yakışır bir TÜYAP fuarı istiyoruz. Salonlarıyla, kitap stantlarıyla daha geniş bir fuar alanına ihtiyacımız var. Bunun yanı sıra ‘Türk insanı kitap okumuyor’ diye bir ezber var. Dünya ortalamasına göre kitap okuma oranı az olabilir ama genç okur sayısı arttı. Elbette yeterli değil ama İzmir öncü illerden biri, umarım bütün ülkemizde okuma oranları daha da artar ve İzmir seviyesine yaklaşır. Somut olarak bunun böyle olduğunu gözlemliyoruz ve mutluluk verici bir durum” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi