Cengiz Aldemir/ ANKARA - Kanal İstanbul temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun, "Hiçbir şirketin Kanal İstanbul ihalesine girmemesini belirterek 'parasını ödemeyeceğiz' ifadelerine Erdoğan, "Söke söke bu parayı uluslararası tahkim yoluyla sizden alırlar" sözlerine muhalefetten tepkiler gelmeye devam ediyor.

Tepki gösteren isimlerden biri de CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke katıldığı YouTube kanalında Erdoğan'ın tahkim mahkemeleri sözlerini ve ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu.

ERDOĞAN KİMİ TEMSİL ETTİĞİNİ ORTAYA KOYDU

Erdoğan'ın açıklamalarının siyasi bir tercihi ortaya koyduğunu, kimi temsil ettiğini çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Böke, "Bir ülkenin cumhurbaşkanı halkı ve halkın yararını gözetmediğini bundan daha net bir şekilde ifade edemez. "Sizden söke söke alırlar" diye halkı tehdit ediyor. Söke söke alacağını iddia ettiğini ve onların temsilcisi olarak konuşuyor olduğu kesimi bize yıllarca faiz lobisi diye şikayet ettiği esasında yabancı finansörler. Dolayısıyla yerlilik ve milli adı altında Türkiye'yi siyasi tam bulmuş olan AKP iktidarının kendisinin yerli ve milliyetler anlayışında kamu kamu yararı gözetmek ve sorumlu bir iftar anlayışından ne kadar uzak olduğunu bir kez daha ifade etmiş oluyor. Söke söke alırlar cümlesini halka karşı ve Türkiye'deki demokratik muhalefet güçlerine karşı söylemek, bu ülkeyi ne kadar dış borcu ve dolayısıyla yabancıların eline teslim etmiş olduğunun ve dış borca bağımlı düzenin bir itirafıdır" dedi

128 MİLYAR DOLARIN ÖNEMİ BİR DAHA ANLAŞILDI

Türkiye'nin saray zihniyeti iktidarda kaldığı her an zarar görmeye devam edeceğini vurgulayan Ekonomist Böke, bir iktidar değişikliğinde başta işsizlik ve hayat pahalılığı olmak üzere ekonomik sorunların tümünü aşacağını belirterek, "Hayat pahalılığı almış başını giderken, milyonlarca memurun ve emeklinin maaşlarına yapılacak enflasyon zammı sadece yüzde 8.45 oranında kalacak. Kamu işçilerinin alacağı zam bu oran etrafında belirlenecek.

Döviz kurlarını suni olarak baskılamak için arka kapı protokolleriyle ucuza satılan 128 milyar doların Türkiye için önemi bugün bir kez daha anlaşılıyor.

Ekonomi kur-faiz kıskacına sıkıştırıldı; halk da işsizlik, hayat pahalılığı, borçluluk ve yoksulluk kıskacına terkedildi.

ENFLASYON ARTMAYA DEVAM EDECEK

Erdoğan'ın ülkeyi bir şirket gibi yöneteceğini söylediğini ve o şekilde yönettiğini belirten Böke, CHP iktidarında bu projelere son vereceklerini vurguladı. Saray rejiminin halkın sırtına yüklediği ağır ekonomik yıkımın, TÜİK enflasyon verilerine bile yansıdığını kaydeden Böke, enflasyon artışının devam edeceğini belirterek, "Yıllık tüketici enflasyonu yüzde 17.53 ile son 2 yılın zirvesinde. Üreticinin maliyetleri ise yıllık yüzde 42.89 artışla son 32 ayın zirvesinde. Saray rejiminin kurduğu hukuksuz ve ekonomik yönden kırılgan düzen nedeniyle Türk Lirası her ay yeni rekorlar kırıyor. Dış borca ve ithal girdilere bağımlı düzen nedeniyle TL’deki büyük değer kayıpları üreticiye maliyet, tüketiciye enflasyon olarak yansıyor. Önümüzdeki dönemde enflasyonun artmaya devam edeceği açık: Üretici maliyetlerinin tüketici fiyatlarının neredeyse 2,5 katı olması;

Elektriğe, doğalgaza ve LPG'ye yapılan zamlar; Kısıtlamalar sonrası açılmanın yaratacağı talebin enflasyonist etkileri henüz verilere yansımadı" tespitini paylaştı.

Editör: Haber Merkezi