YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Yenikapı Tiyatrosu’nun uzun zamandır tutuklu olan oyuncusu Nazlı Masatçı, ziyaretine giden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko aracılığıyla, sevenlerine üç cümlelik umut dolu bir mesaj verdi. Tek başına girdiği koğuşundan 15 oyuncu adayı ile çıkacağını dile getiren Masatçı, “İyi mi oldu şimdi? Biz barışı ve sanatı bizi hapsettiğiniz yerlerde de çoğaltmayı biliriz” notunu paylaştı.

‘UTANÇ VERİCİ’

Nazlı Masatçıyla cezaevindeki görüşmelerini aktaran CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, oyuncuyla keyifli bir sohbet ettiğini ve sağlığının yerinde olduğunu söyledi. İfade özgürlüğünün, anayasal teminat altında olmasına rağmen sanatçıların, gazetecilerin sadece muhalif oldukları için hapse girmesinin utanç verici olduğunu dile getiren Beko, “Değerli tiyatrocumuz Nazlı’nın morali çok yüksek, arkadaşlarına, sokaktaki hayvanlara, dağlardaki çiçeklere, gördüğümüz herkese selam söylememi istedi. İçeride diğer mahkûm arkadaşlarıyla ülke sorunlarıyla alakalı senaryo yazıp, oynadıklarını bana anlattı. Kendisi aydın, çağdaş bir sanatçı, bu anlattıklarını keşke demir parmaklıklar ardında değil de, dışarıda özgürce sahnelerde oynasaydı” diye konuştu.

‘BÜYÜK BİR HAKSIZLIK’

Masatçı’nın sürece dair açıklamalarını anlatan Beko, “Nazlı, açık ve net biçimde demokrat bir sanatçı olduğunu, sahnelerde de özgürce konuşmak zorunda olduğunu söyledi. Bir sanatçı olarak da, hiçbir yasa dışı siyasi örgütle işinin olmayacağını ve propaganda yapmasının mümkün olmadığını, bunun kendisine yapılan büyük bir haksızlık olduğunu anlattı.  Bizi insan haklarını, barışı, kardeşliği, özgürlüğü ve adaleti savunan sanatçı olarak değerlendirmeleri doğru olurdu ama hükümetin bize karşı bakış açısından dolayı içeride olduklarını ifade ettiler” dedi.

‘BU ÜLKEYİ SEVDİKLERİ İÇİN BEDEL ÖDÜYORLAR’

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sanatçıların, gazetecilerin yanlarında olacağını ifade eden Kani Beko, “Ben bu insanları gerçekten çok önemsiyorum. Emek veriyorlar, insanları ve bu ülkeyi gerçekten seviyorlar. Bu insanlar bu ülkeyi çok sevdikleri için şiir yazıyorlar, kitap yazıyorlar, sahneye çıkıyorlar. Bu ülkeyi çok sevdikleri için bedel ödemeyi göze alıyorlar. Defalarca bedel ödedikleri halde bu sevdadan vazgeçmiyorlar. Ben bu insanları yüreğimle kutluyorum.” açıklamalarında bulundu.

Öte yandan Masatçı, Beko’nun ziyaretinden duyduğu mutluluğu ise şu sözlerle kaleme aldı: “Bugün unutamayacağım günlere eklendi. Dayanışma ve sıcaklığını, hoş sohbetini gün ışığı içinde hatırlayacağım hep. Bugün ve yarın için teşekkür ederim.”

NE OLMUŞTU?

2010 yılında Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde vicdani ret hakkının tanınması ve tutuklu vicdani retçi İnan Süer’in serbest bırakılması amacıyla yapılan eylemde sergilediği Gogol’un ‘Palto’ oyunu nedeniyle hakkında TCK’nın 318’inci maddesi uyarınca ‘Halkı askerlikten soğutmak’ suçlamasıyla dava açılmıştı. Dava sonucunda 6 ay ceza alan Masatçı, infazı için İzmir Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Editör: Haber Merkezi