ALİ CAN KARAKULAK / İZGAZETE - Ege Postası Radyosu’nda yayınlanan Ümit Kartal ile Hayatın İzinde programına konuk olan İzmir Bakırçay Havzası Balkan ve Rumeli Derneği Başkanı Gürol Türkmentepe canlı yayında seçime ve Türkiye’nin geleceğine yönelik çeşitli açıklamalarda bulundu.

Konuk olduğu programda İzmir Bakırçay Havzası Balkan ve Rumeli Derneği’nin faaliyetlerine yönelik bilgiler veren Türkmentepe, kurucu başkan olarak 2012’den bu yana Eski Foça Merkez, Bergama, Aliağa ve Menemen olmak üzere 4 tane şubelerinin olduğu bilgisini verdi. Dernekteki son durumları da paylaşan Türkmentepe, “Yeni bir genel kurul yapıldı, yeni bir yönetim seçildi şuan 38 ilde örgütlü olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyerek dernek planlarından bahsetti. Türkmentepe, “Uluslararası balkan halkları dans festivalini yapıyoruz bunun ilk 2 tanesini ülkemizin kurucusu, ebedi ve tek başkomutanı Mustafa Kemal’in yaptığının devamını Aziz Kocaoğlu ile birlikte yapıyoruz. Her yıl devam eden festivalin bu yıl 13.sünü düzenliyoruz. Yine Buca Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz var bu yıl 7.sini gerçekleştiriyoruz” diyerek belediyelerle ortak çalışmalarına değindi. Ayrıca dernek üyeleri ile ilgili de konuşan Türkmentepe, “Biz ulaşılabilir bir dernek olarak kültürümüzü geleneğimizi bizden sonraki nesillere aktarma gayesiyle vatandaşlarımızı hemşerilerimizin derneklerimize üye olup, katkı sağladıklarını görüyoruz” dedi.

“KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN İSMİ TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILMALI”

Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı adaylığı hakkında da açıklamalarda bulunan Türkmentepe, “Şimdi bugün bir hemşerimiz aday gösterilmiş ve tabi ki televizyonda izlerken ağlıyordum çok duygulandım. Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok önemli bir karar aldığını düşünüyorum. Kendisine iki sefer rakip olan Muharrem İnce’yi aday olarak çıkardı, bu nedenle Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismi tarihe altın harflerle yazılmalı. Bu saatten sonra hemşerimizin yanında olmak bize yakışır, biz hemşerimizin yanındayız” diyerek Muharrem İnce’ye destek vereceklerini açıkladı. Ayrıca diğer bir balkanlı aday olan Meral Akşener hakkında da konuşan Türkmentepe, “Diğer taraftan da Meral Akşener’de hemşerimiz olarak yarışın içinde ancak tabi bizim has hemşerilerimizden bir tanesi olan kişi Muharrem İnce, dolayısıyla bir balkanlı olan hemşerimize sahip çıkacağız” diyerek Meral Akşener’e karşı Muharrem İnce’nin tarafında olduklarını belirtti.

“TAYYİP ERDOĞANA GİTMEM”

AKP ile görüşmek üzere AKP genel merkezine gidip gitmeyeceği sorusu üzerine “Tayyip Erdoğan’a gitmem” cevabını veren Türkmentepe, “Ben Tayyip Erdoğan’a gitmem, çünkü benim ülkemin kurucu önderi, hemşerim Mustafa Kemal Atatürk’e ve silah arkadaşlarına ayyaş demişti. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün annesine hakaretler eden bir vatandaşına hastanelere giderek sahip çıktı. Ben bunu bize yakın dernekler olarak söylüyorum, bu konu tartışılıyor, ayyaş kelimesinin özrü olmaz. Bu ülke için savaşmış, bu ülke için ölüm emri verilmiş bir insan ebedi ve tek başkomutan olan insana ayyaş diyemezsin. Biz Mustafa Kemal’in ilkeleriyle, inkılaplarıyla büyümüş insanlar olarak bizim gidecek başka bir vatanımız yok bu yüzden kurucu önderimize laf söyletmeyiz, hemşerimize laf söyletmeyiz bunları her zaman gündemde tutacağız, unutmayız bu yüzden AKP genel merkezine gitmeyiz. Bizim belli başlı derneklerimiz var onlarda gitmez tabi gidenler de olabilir onları da engelleyemeyiz. Ama İyi Partiye giderim MHP’ye de giderim ama AKP genel merkezine gitmem” diyerek radyo programında bu konudaki net tavrını da ortaya koydu. Türkmentepe ayrıca, “Bizim cumhurbaşkanına karşı kişilik olarak herhangi bir şeyimiz yok, ülkemizin cumhurbaşkanı ama artık tamam yani, bir insan Amerika’ya gidip Türkiye Cumhuriyetinin cumhurbaşkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyorsa bir gün sonra gelip AKP Genel merkezinde, grup toplantısında CHP’lilere İyi Partililere, Saadet Partililere, hiç kimseye laf söyleyemez, taraf olamaz. İşte duydunuz bir gün önce oy vermeyenler için münafık dedi, kimseye laf söyleyemez. Beni gidip, İran’da Arap ülkelerinde diğer ülkelerde temsil ediyorsan laf söyleyemezsin, Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanısın taraf olamazsın” ifadeleriyle cumhurbaşkanının tarafsız olması gerektiğini vurguladı.

“HALA HAYIR BLOĞUNUN YANINDAYIZ”

Türkmentepe, “Biz rozetimizden de gözüküyordur, hala hayır bloğunun yanındayız ve şöyle bir tehlike gördük ki herşeyin tek bir insana teslim edilemeyeceğinin ve çoğulcu demokrasinin daha adaletli yönetim sağlayacağını, tek adam diktasının bugün geldiğimiz noktada çektiğimiz sıkıntıları hala görüyoruz, bunları o günde görüyorduk bu yüzden hayır çalışmalarını sıkı bir şekilde yürüttük” açıklamalarıyla tek adam rejimine yönelik söylemlerde de bulundu. Türkmentepe tek adam rejiminin Türkiye’ye bir getirisinin bulunmadığını çeşitli örneklerle dile getirdi. Bugüne kadar geçen zamanda neler gerçekleşeceği sözünün verildiğini ancak gerçekleşmediğini söyleyen Türkmentepe, “Bugün geldiğimiz nokta, tek adam rejimi sabah kalktı bir kağıt aldı uykusunda ege postasını gördü ve ege postasını kapatıyorum dedi o zaman ne yapacaksınız, bir sürü arkadaş işsiz kaldığı zaman? Tek adam rejimini görüyorsunuz, terör bitecek dediler bitti mi? işsizlik bitecek dediler bitti mi? Dolar 4,5 Euro 5 lira Benzin 6 lira, çiftçi bitmiş, emekli bitmiş, işte bunlar tek adam rejiminin sonuçları ve biz bunu ülkemizin her yerinde gittiğimiz her yerde tartışıyor ve bunu gittiğimiz her platformda anlatmaya devam ediyoruz ve edeceğiz de” konuşmasıyla Türkiye halkını uyardı. Selahattin Demirtaş’a da değinen Türkmentepe,” Bugün Selahattin Demirtaş’ında çıkıp alanlarda eline mikrofonu alıp, şu gün mitinglerde dışarıda olması gerekiyor. Yüzde 11 oy almış bir insanı cezaevinde tutamazsınız. Sen daha önce Selahattin Demirtaş ile oturup kalktın. Ben şahsen Selahattin Demirtaş’ın dışarda olması gerektiğini düşünüyorum. Bizi de terörist olarak gösterdiler, Diyarbakır’a gittik diye aslında bizler ülkemizi en çok sevenleriz. Vatanımızı her koşulda savunacağımızı onlar iyi bilir. Elimizi taşın altında koyan her zaman yine ilk biz olacağız bu tarihte de böyle oldu” sözleriyle Selahattin Demirtaş’ında cezaevinde olmasını eleştirdi.

“MUHARREM İNCE TECRÜBESİZ DEĞİL AYRICA TÜM ADAYLARIN DİPLOMASI VAR”

Medyada yer alan Muharrem İnce eleştirilerine de cevap veren Türkmentepe, “Muharrem İnce tecrübesiz değil, sayın cumhurbaşkanı da 1 günlük milletvekili iken başbakan oldu. Muharrem İnce için bir Balkanlının deneyime ihtiyacı olmadığını söyleyebilirim” ayrıca Türkmentepe, “Tüm partilerin liderleri kaliteli, bir kere hepsinin bir diploması var. Deneyim konusunda kimse tartışmaya girmesin, ben başaracaklarını düşünüyorum” söylemleriyle tartışmalara kendi açısından son noktayı koydu.

“TÜRKİYE’NİN HER YERİNE GİDİP MUHARREM İNCE’Yİ TANITACAĞIZ”

24 Haziran öncesi aktif çalışmalarda bulunacaklarını da belirten Türkmentepe, “Sadece İzmir’de değil Türkiye’nin her yerine gidip Muharrem İnce’yi tanıtacağız. Bu sefer de bir balkanlı demeden, din ayrımı yapmadan, alevi sünni demeden tüm halkların birleştiği bir aday olarak Muharrem İnce’ye hep birlikte sahip çıkacağız” ifadesine ek olarak devam etti, “Bir gün önce saadet partisi genel başkanının cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için gidip imza verdim. Dolayısıyla demokrasiden yanayız. Rakibimizin elini bağlayarak güreşmeyiz, buna karşıyız. Bunun için de dernek olarak keskin ve net bir tavır alacağız. Herkese doğruları anlatacağız. Garibanın yanındayız ki zaten biz kendimiz garibanız. Bu yüzden tarafımız net” diyerek demokrasiden yana olduklarını da eklemeyi unutmadı.

“24 HAZİRAN AKŞAMI BAŞARIYA ULAŞACAĞIZ”

Seçim sonuçlarına yönelik tahminlerini de belirten Türkmentepe, “24 Haziran akşamı yorulup yorulmadığımızı ki zaten başarıya ulaşacağımız için o yorgunluk fazla önemli değil” ifadesiyle başarıya olan inancının altını çizdi. Türkmentepe, “Ülke yanıyor bugün tüm siyasi partiler bir araya geldiyse, böyle bir vatan sevdasıyla bir araya geldiyse, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum ben” diyerek vatandaşında üstüne düşeni yapması gerektiğini savundu.

Başkanlık sistemine yönelik ifadelerde de bulunan Türkmentepe, “Başkanlık sistemi ile ilgili 1993’te cumhurbaşkanımızın gazeteye vermiş olduğu, Demirel başkanlık sistemi isterken uyuz oluyorum diyerek başkanlık sisteminin Amerikan emperyalizminin bize bir tavsiyesi olduğu söylemlerine katılıyoruz, belki onlar bu tavsiyeye kanarak, defalarca kandırılmış oldukları gibi yine kandırılmışlardır ancak biz o tavsiyelere uymuyoruz. Bunun Amerikan emperyalizminin bir tavsiyesi olduğunu düşünüyoruz” diyerek başkanlık sistemini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçmişten gelen açıklamasıyla eleştirerek seçim açıklamalarına son noktayı koydu.

SAMSUN’DA 3 BİN TANE NUTUK DAĞITTIK

Samsun valiliğinin nutuk dağıtımını engellemesi üzerine Samsun’a gittiklerini de söyleyen Türkmentepe, “Samsun valiliği faşist bir karar alarak nutuk dağıtımını engellediğinde, biz de bunun üzerine valinin yasağına rağmen Buca Belediyesinden sayın Levent Piriştina Başkanımızın desteğiyle Samsun’da 3 bin adet nutuk dağıttık” ifadelerinde bulundu.

“YOKSUL AİLELERİN ÇOCUKLARINA BURS SAĞLIYORUZ”

Son olarak derneğin sosyal faaliyetlerine de değinen Türkmentepe, “Gariban yoksul ailelerin çocuklarına biz bursta sağlıyor, erzak yardımı da yapıyoruz. En son Tunceli ovacık belediyesi sporla Gerenköy futbol takımının katıldığı bir turnuva gerçekleştirdik. Diyarbakır’da bulunan, doğuda bulunan 8 tane ilin futbol takımına da formalarında logomuzu taşıyarak dizlikler gönderdik” ifadeleriyle çok yönlü bir dernek olduklarını da hatırlattı. Ayrıca Türkiye’nin her bölgesinde etkin olduklarını da yineleyen Türkmentepe, “Diyarbakır’a 75 yıl sonra ilk defa olarak göçmen kardeşlerimizi ziyarete biz gitmişiz hatta oraya gittikten sonra herkes tek tek bunu bize söyledi. Orada her şey aynı balkanlarda durum nasılsa aynı şekilde orada da devam ediyor.

Onun dışında ilk defa uluslararası işitme engelliler halk dansları festivalini Karşıyaka ve Foça Merkezde yaptık. 13 ülkeden halk dansları topluluğu geldi, 3-4 gün boyunca bu festivali gerçekleştirdik” diyerek Urla Meydanında gerçekleşecek olan etkinliklerine yönelik çağrıda bulundu. Türkmentepe, “Pazar günü urla meydanında akşam saat 7’de kortej yürüyüşü var ardından da balkan sanatçılarımız halk dansları ekiplerimiz sahne alacak. Orada herkesi balkan yemeklerini yemeğe ve sanatçılarımızı izlemeye buradan davet ediyoruz” diyerek herkesi Urla Meydana beklediklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi