Cengiz Aldemir/ANKARA- Kamuoyunda "metin amca", "met”, "şeker”, "kristal", "buz” ve "ateş” olarak da anılan Metamfetamin uyuşturucu maddesinin zararlarını Meclis gündemine taşıyan TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, zararlı etkilerinin ve kullananlar üzerinde bıraktığı olumsuz etkilerinin tespit edilmesi ile bu konuda alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için meclis Araştırması açılmasını istedi.

İLAÇ AMAÇLI YAPILAN UYUŞTURUCU

İlk kez 1893 yılında Japon kimyager Nagai Nagayoshi tarafından sentezlenen Metamfetamin, dünyada en yaygın kullanılan sentetik uyuşturucu olduğunu belirten CHP'li Kılıç, bilim insanları o dönem insanların hayatlarını kurtarma amaçlı ilaç arayışları için yaptıklarını anımsattı.

TÜRKİYE UYUŞTURUCU PAZARI HALİNE GELDİ

Japonya'da çok çalışan işçi ve öğrencilere coşku, cesaret ve enerji hissi uyarmak için kullandığı maddenin zamanla ölümcül etkilerinin ortaya çıktığını belirten CHP'li Kılıç, "Maddenin suç örgütleri tarafından üretilip satılmaya başlanması sonrası, 1960 yılında ise dünya çapında yasaklanmıştır.

Afganistan'da üretilen uyuşturucu İran, Türkiye ve Balkanlar üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmaktadır. İran, Kuzey Irak ve Suriye'de de yüzlerce "kristal met” laboratuvarı bulunmaktadır. Uyuşturucu kaçakçılığının Avrupa kapısı olan Türkiye'nin "transit ülke” konumundan, metamfetaminin sokaklarda satılabildiği "pazar ülke” konumuna geldiği görülmektedir" bilgisini paylaştı.

TÜRKİYE UYUŞTURUCU ÖLÜMLERİNDE İLK ÜÇTE

Avrupa Uyuşturucu Raporu'na göre; Türkiye uyuşturucuya bağlı genç ölümlerde ilk üçte, metamfetamine bağlı ölümlerde ise ikinci sırada yer aldığına dikkat çeken Kılıç, Metamfetamin uyuşturucunun, esrardan ve kokainden çok daha tehlikeli olduğunu, Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi'nin verilerine göre; 2019'da metamfetamin kullanan oranının yüzde 7.5'den 2020'de yüzde 15.5'e yükseldiğine dikkat çekti.

UYUŞTURUCU İLE GÜNDEME GELEN AKP'Lİ

AKP Yozgat Merkez İlçe Başkanı Kürşat Kılıç'ın makamında metamfetamin kullandıktan sonra sızdığı görüntüler ve ardından "işlerinin yoğunluğu nedeniyle görevinden istifa ettiği” açıklaması ile gündeme gelen bu kristal uyuşturucunun Türkiye'de son dönemde kullanımının oldukça yaygınlaştığını anımsatan Kılıç, "Türkiye'nin 81 ili ve yüzlerce ilçesinde ele geçirilen maddenin Bursa, Isparta, Antalya, Ankara, Adana, İstanbul, İzmit ve Kayseri illerinde çok da tüketilmektedir. Metamfetamin ucuz olması ve kolay temin edilmesi nedeniyle tehlikeli şekilde yaygınlaşan bir uyuşturucu maddedir" uyarısında bulundu.

MECLİS UYUŞTURUCU SORUNUNU ARAŞTIRMALI

Meclisin gençleri, çocukları ve toplumu uyuşturucudan korumak gibi bir sorumluluğu olduğunu belirten CHP'li Kılıç, "Kuracağımız Araştırma Komisyonu ile metamfetamin uyuşturucu kullanımının ülkemizde son dönemlerde neden bu kadar çok yaygınlaştığını, ülkeye girişini engellemek ve kullanımım azaltmak için neler yapılması gerektiğini mutlaka araştırmamız gerekmektedir."

Editör: Haber Merkezi