TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı birinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkan yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile AKP’li Hüsnü Boztepe arasında yaşanan  gerilim ve Soyer’in Elektrik Fabrikası hakkında söyledikleri damga vurdu.

AKP’li Boztepe’nin Sayıştay tarafından hazırlanan Seferihisar 2018 raporunu hazırlamasına tepki gösteren Soyer,  Boztepe’ye “Benim bu konuda bir savunmam var. Siz bu yokmuş gibi hakimlik yapmaya çalışıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

NARLIDERE METROSU’NDA SOYER’E YETKİ

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı meclisinde Fahretttin Altay-Narlıdere metrosu yapımına ilişkin 24 Ocak 2020 tarihinde imzalanan 50 milyon euroluk dış finansmana ilişkin kredinin kullanılması, borçlanmanın yapılması, kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, kredi anlaşmaları üzerinde değişiklik yapılması ve kullanılacak olan kredi için gerekli garanti ve teminatların verilmesi ile bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanmasına dair Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi görüşülecek.

TEOS’A DESTEK ARTIRILDI

İzmir’in Seferihisar ilçesinde devam eden TEOS Antik Kenti Kazı çalışmalarının aylık 30 bin lira olan destek miktarının 45 bin liraya çıkarılması oy birliği ile kabul edildi.            

SOYER’DEN KONUŞMA SÜRESİNE KUM SAATİ İLE ÇÖZÜM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Büyükşehir Belediye meclisinin yenileneceği müjdesini verdi. Soyer’in söz alan meclis üyelerinin konuşma sürelerini aşmamaları için kum saati kullanması için Büyükşehir Meclisi’nde dikkat çekti.

‘ÇÖZÜM ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ’

AKP’li Meclis üyesi Özgür Hizal, depreme dair yaptığı değerlendirmede “Deprem ile ilgili karşımızdaki en önemli unsurlardan birisi kentsel dönüşüm. Yaklaşık 10 yıl içerisinde 35 bin konutun dönüştürülmesi planlanırken bu konuda çalışma yapılan bina sayısı sadece bin. Uzlaşma ile ilgili bir sorun varsa yöntemin değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda görev İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düşüyor” ifadelerini kullandı.

Hizal ayrıca “Özellikle 2. Çevreyolu’nun yapılması konusunda sürecin desteklenmesini, desteklenmezse bile engellenmemesini diliyorum” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir kriz anında depreme hazırlığımızı kast ettim. Çevreyoluna dair yaptırmayacağız diye bir açıklamam olmadı. Bu çevreyolunun yaratacağı tahribatı engellemek ya da güzergahla ilgili bir alternatif için çözüm üretmeye çalışıyoruz”şeklinde konuştu.

‘HAKİMLİK YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ’

AKP’li Hüsnü Boztepe’nin Seferihisar Belediyesi’nin 2018 yılı Sayıştay Raporunu okudu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise Hüsnü Boztepe’ye Sayıştay’a gerekli savunmayı yaptığını söyleyerek tepki gösterdi. Soyer, “Burada yaptığınız siyasi ahlaka yakışmayan bir şey. Benim bu konuda Sayıştay’a verdiğim bir savunmam var. Siz bu yokmuş gibi hakimlik yapmaya çalışıyorsunuz. Ben Sayıştay’a gerekli savunmayı yaptım. Sizin bunu yapmanız çok yakışıksız” diyerek tepkisini dile getirdi.

Soyer, ayrıca Boztepe’nin söylemlerinin siyasi ahlaka uymadığını belirterek sözünü kesti.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise “Suistimal edilen söz almalarda söz kesilmesi gerektiğini düşünüyorum. İfade özgürlüğü karşısında bir şey söylemedim. Seferihisar Belediyesi’nin raporu yargı ile ilgili bir süreçtir. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Seferihisar Belediyesi’nin Sayıştay raporunun konuşulmasını doğru bulmuyorum” diye konuştu.

‘HAKKANİYET BEKLEMEK HAKKIMIZ’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu ise şöyle konuştu:

“Bu meclisin gerçekten her türlü demokratik haklarını kullanarak görüş ifade etmesi konusunda bir mutabakatımız var. Elbette bu konuda her şey konuşulmalı. Gündemde olmayan her şey gündeme getirilebilir. Hakkaniyet ve etik beklemek hakkımız. Başkanımızın daha önceki yönettiği zamana ait bir alıntı, bunun cevabı verilmiş. Etik şunu gerektirir: İkisini de ortaya koyarsınız, takdir kamuoyunundur. Siz burada bir polemiğin de yaratıcısı haline geliyorsunuz. Biz burada bir irade ortaya koyduk”

‘ATTIRACAĞIM SİZİ SALONDAN’

Soyer’in,  “Burada da herkes meclis üyesi herkes haddini bilecek. Siyasi ahlaka aykırı bulduğum için size söz vermiyorum” ifadelerinin ardından AKP’li Boztepe ile Soyer arasında gerilim yaşandı.  Yaşanan gerilimin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AKP’li Boztepe’yi “Susar mısınız lütfen? Attıracağım sizi salondan” diye uyardı.

‘SİYASETEN AHLAKSIZLIKTIR’

Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“On aydır burada iki şeye özen gösterdim.  Birincisi siyasi ahlak, ikincisi siyasetin seviyesini aşağılarda tutmayalım istedik.  Zarafet ile zafiyeti kimse karıştırmasın. Zarafet istismar edilmesi gerekilen bir şey değildir. Yaptığım yapamadığım şeyler ile ilgili bir şeyi ile söz kesmem ancak ortada kişisel saldırılar söz konusu. Türkiye’de hiçbir belediye yoktur ki; Sayıştay bulgular bulmamış olsun. Sayıştay’ın işi budur. Bu bulguların cevaplanması istenir. Yargı yoluna gidilir ve karar verilir. Tüm bunlar yokken, Sayıştay’ın bulgularını Meclis gündemine taşımak siyaseten ahlaksızlıktır. Beni yaptığım ya da yapmadığım şeyler için eleştirebilirsiniz. Ancak bu mecliste siyaseten ahlaksızlığa müsaade etmeyeceğim. Bu meclisin siyasi seviyesini aşağıya çekmeye, sataşan siyaset anlayışına izin vermeyeceğim”

‘ELEKTRİK FABRİKASI İLE İLGİLİ NE GİBİ BİR SORUN OLABİLİR?’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onay bekleyen Tarihi Elektrik Fabrikası'nın devrine ilişkin de konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Elektrik Fabrikası için başvuru yapalı tam 10 ay oldu. Her meclisin gündeminin sonunda bu sorunun dile getirmeye devam edeceğim. Belediyeye 10 aydır onay verilmiyor. Biz bunu talep etmeye devam edeceğiz. Konuyla ilgili en üst düzeyde başvurularımızı yaptık. Elektrik Fabrikası ile ilgili ne gibi bir hukuki sorun olabilir? Biz haklıyız. Bunu her zaman söylemeye de devam edeceğim. Biz İzmir olarak bunu talep ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi