DERLEYEN: AHMET MURAT SEÇİLMİŞ/ İZ GAZETE- İz Tv’de yayınlanan Gizem Taban İle Z Raporu programının bu haftaki konuğu Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay oldu. Ülke gündemi, Karşıyaka’ya yapılan yatırımlar ve belediye faaliyetleri konusunda merak edilenlerin masaya yatırıldığı programda Tugay, “Belediye başkanlığı yapmak bana manevi olarak huzur veriyor çünkü bu görevde vatandaşlarımızın sıkıntılarını çözüp onlarla kucaklaşabiliyorum. Tek isteğim insanlarımız mutlu olsun ve beraberlik içinde yaşasın” dedi.

STAT BİLMECESİNİ ANLATTI

Karşıyaka Stadı’nın yapımına dair ayrıntıları paylaşan Tugay, “Göreve geldiğimde hükümet stadı yapmak istiyor ama belediyeler engel oluyor gibi bir algı vardı. Seçim çalışmalarım sırasında ben bu stadın yapılması taraftarı olduğumu birçok kez belirttim. Stadın yapılması için Encümen Kararı gerekiyordu. Biz bu kararı aldık ve stadın yapılması lehinde bir karar çıktı. Ancak çevre halkının açtığı bireysel davalar öne sürülerek stadyum yapımına dair isteklerimiz havada bırakıldı. İlerleyen süreçte belediye olarak Gençlik ve Spor Bakanı’nın kapısını çaldık ve ekonomik nedenlerle hükümetin stadı yapamayacağı bilgisini aldık. Bunun üzerine olayı İBB Başkanı Tunç Soyer’e ilettik ve stadın büyükşehir belediyesi tarafından yapılmasını talep ettik. Tunç Soyer konunun takipçisi oldu ancak bu kez stadyumun yapılacağı arazinin belediyeye tahsisi ve inşaat ihalesi yapılması gündeme geldi. Bunun için merkezi yönetimden mevcut projenin çizimlerini talep ettik ancak daha önce hükümet kanadından stadyum projesine yönelik nitelikli bir çalışma olmadığı bilgisini aldık. Yalnızca avan proje sayılacak bir ön çalışma yapılmış ve bu çizimlerle ihaleye çıkılmaya çalışılmış. Daha önce belediyenin projeye ruhsat vermeme sebebi de bu. Proje kapsamında bir mimarlık şirketi müellif tutulmuş ve bu şirket stadyum arazisine döktüğü beton zemin sayesinde tüm inşaat projesi haklarını üstüne almış. Biz inşaat ihalesinin usulüne uygun yapılmasını istiyoruz. Sürecin devam edebilmesi için bakanlığın uygulama projelerini yaptırıp Büyükşehir Belediyesi’ne teslim etmesi lazım. İkinci bir yol olarak da mimarlık şirketinin müelliflikten bertaraf olması ve proje sorumluluğunun tamamen Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi gerekiyor. Merkezi hükümet başka yerlere 55 stadyum yaptı ancak Karşıyaka’ya yapmıyor. Bizim yapmamız için de gereken imkanları sağlamıyor” dedi. 

‘ASLA HAKKI YENMEMELİ’

AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin, ‘İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cemil Tugay’ı stat konusunda yanlış yönlendiriyor’ şeklinde ifadelerine de yanıt veren Başkan Tugay, “Kesinlikle öyle bir şey yok. Bu süreci Tunç başkan ile birlikte en başından beri takip ediyoruz. Tunç başkan her zaman yardımcı olmak için elinden geleni yapıyor. Asla hakkı yenmemeli. Ben Tunç başkana desteği ve duyarlılığı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.  

‘KARŞIYAKA’YA SAYGISIZLIK’

Özellikle CHP’li belediyelerin talep ettikleri tahsislerin kabul edilmemesi hususunda değerlendirmelerde bulunan Tugay, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis edilen Tarihi Karşıyaka Demiryolu İstasyonu konusuna ilişkin şunları söyledi: “Görev sürecimden önce Demiryolu binası özel bir işletmeye verilmiş ve kafeterya olarak hizmet vermiş. Halkımız vicdani olarak buranın bir kültür tesisi olmasını bekliyor. Biz TCDD ile iletişime geçerek bu konuyu ilettik. İster tahsis edin isterseniz de kiraya verin dedik. Biz demiryolu binasının müze, kütüphane gibi kültürel bir tesis olmasını istiyoruz. 3 yıl boyunca bize olumlu veya olumsuz bir cevap verilmedi. Akabinde konuyu milletvekillerine, kaymakamlığa ve valiliğe açtık. 2022 Nisan ayında TCDD Bölge Temsilcisi bizlere binanın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından kullanımı hususundaki görüşü Cumhurbaşkanı’na sunduklarını söyledi. Bunu duyduğum zaman inanamadım. Sayın Cumhurbaşkanı’nın koskoca Türkiye’de uğraşacağı konu Karşıyaka’daki tren istasyonu mu? Buranın neden Karşıyaka Belediyesi’ne verilmediğini ve neden Cumhurbaşkanı onayına gittiğini hala anlayabilmiş değilim. Başka ilçe belediyeler tahsis alırken Karşıyaka’ya herhangi bir tahsis verilmemesi ve bu durumun yerel yönetimlerden çıkıp Cumhurbaşkanına kadar gitmesi bizleri çok üzdü. En nihayetinde bina Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis edildi ve bizim çabalarımız karşılıksız kaldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü burayı ne yapar diye sorduğumda bazı kurslar verileceği söyleyenler oldu. Aslında bunun için fiziksel olarak uygun olmayan bir mekan. Burada İl Müdürlüğü ne kursu verecek bilmiyorum. Dilerim kamu yararına kullanırlar. Fakat şunu belirtmek isterim; bu Karşıyaka’nın tarihine yapılmış bir saygısızlıktır!”

‘DEMOKRASİ DEĞİLDİR’

Urla, Menemen ve Menderes belediye başkanlarının görevden alınması konusunda konuşan Başkan Tugay şunları söyledi: “Süreçte şöyle bir hata olduğunu düşünüyorum. Bir belediye başkanını hatalı bulabilir ve dava açabilirsiniz. Başlatılan hukuki süreç tamamlanmadan başkanı görevinden almak için gerçek anlamda kuvvetli delillere sahip olmanız gerekir. Ortada gerçekliği tam olarak ispatlanmamış ve iddia üzerine yürütülen bir süreç var. Bu sürecin doğru yürütüldüğünü düşünmüyorum. Halkın seçtiklerini zorla oradan almak demokrasi değildir. Ülkemiz hali hazırda zor günlerden geçiyor ve bugünlerde böyle meselelerle birliğimizi bozmak doğru değil. Ulus olarak daima birlik içinde olmalıyız”

‘GELİR-GİDER DENGESİNİ DÜZENLEDİK’

Karşıyaka Belediyesi’nin mali yapısına yönelik bilgiler veren Tugay, “Sorunların sebebine odaklanmayı daha doğru buluyorum. Belediye yönetiminin her ay bütçe ayırması gereken belli bölümler oluyor. Çalışan maaşları, temizlik ve bakım giderleri gibi. Bunların yanı sıra halkın istekleri doğrultusunda yeni yatırım planları için bütçe ayrılıyor. Zorunlu ihtiyaçlar ve yeni yatırımlar arasındaki dengeyi bulmak göreve geldiğim andan itibaren savunduğum konu oldu. Mali ve idari dengeyi sağlamak önemlidir. Göreve başladığımda eleştirdiğim nokta bu oldu. Karşıyaka Belediyesi’nin 190 farklı haciz davasında adı geçiyordu ve belediye borç içerisindeydi. Haciz memurları belediyeden bilgisayarları haczetmeye gelmişti. Biz mali ve idari dengeyi sağlayarak bu borçları ödemeye çalışıyoruz. Ancak hepimizin yaşadığı pandemi ve ekonomik kriz dönemi bizleri de yıpratıyor. Belediyemizin borcu rakamsal olarak azalmadı ancak biz borcunu zamanında ödeyebilen bir belediye haline geldik. Bunu da gelir-gider dengesini düzenleyerek başardık” dedi. 

NELER YAPILDI?

Son dönemde yapılan belediye yatırımlarını değerlendiren Tugay, belediye hizmetlerini şu şekilde sıraladı: “Göreve geldiğimde Karşıyaka halkına ne arzuladıklarını sorduk. Onlardan aldığımız yanıtlar doğrultusunda hareket ettik. Genel olarak yolların düzeltilmesi, çöp konteynerlerinin yer altına alınması, otopark sorunlarının çözülmesi, çarşının yenilenmesi ve yeşil alanların arttırılması yönünde çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. 40’tan fazla yeni park yaptık. Birçok uygun fiyatlı kafeterya açtık ve bunların tamamını halkımızın istekleri doğrultusunda yaptık. Karşıyaka Çarşı’nın yenilenmesi için bütün alt yapı çalışmalarımız tamamlandı ve malzemelerimiz alındı. Yaz aylarında çarşının kalabalık olması sebebiyle şu an çalışmaya başlamadık ancak en kısa sürede çarşının çehresini değiştirecek yenilikler yapacağız. Böylelikle Karşıyaka’nın merkezi çok keyifli bir hale gelecek. Bunun haricinde Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesi’ni açtık ve birçok derneği burada çalışmaya sevk ettik. Okul öncesi çocuklar için makul ücretli kreş ve ücretsiz ağız-diş sağlığı polikliniği açtık. Karşıyaka Belediyesi olarak şu ana kadar 60 bin ağaç diktik ve bu sayıyı 100 bine çıkarma hedefimiz var. Umuyorum 10 yıl sonra Karşıyaka yemyeşil bir alan olacak. 2 tane devam eden havuz inşaatımız var ve bu hizmetlerle her kesimden vatandaşımızı memnun etmeye çalışıyoruz”

YENİ DÖNEM İÇİN YEŞİL IŞIK

Son olarak ülke gündemine değinen Tugay, ikinci dönem aday olup olmayacağına ilişkin soruyu da yanıtladı. Tugay, “Merkezi yönetimin artık değişmesi gerektiğine inanıyorum. Ülkemiz yeni yapılacak genel seçimde kendi lehine karar vermelidir. Bu konuda kendi partimin öne çıktığını söyleyebilirim. Belediye başkanlığı yapmak bana manevi olarak huzur veriyor çünkü bu görevde vatandaşlarımızın sıkıntılarını çözüp onlarla kucaklaşabiliyorum. Tek isteğim insanlarımız mutlu olsun ve beraberlik içinde yaşasın. Bu beni mutlu ediyor. Karşıyaka’ya bir dönem daha hizmet etmek isterim. Bana, önümüzdeki dönem için ne yapmak istediğimi sorsalar; Karşıyaka Belediye Başkanı olarak çalışmaya, partime de belediye başkanı pozisyonuyla elimden gelen katkıyı vermek istiyorum. Benim dileğim bu. Ancak ilerleyen süreçte partimiz farklı bir görev uygun görürse ve o görevde gerçekten yararlı olabileceğime inanırsam onurla o görevi de yapmak isterim. Ama benim böyle bir talebim yok ve olmayacak. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz ve bu ülke için emek vermeli, birlik beraberliğimizi korumalıyız” açıklamalarında bulundu.  

BAKANLIK İÇİN NE DEDİ?

Önümüzdeki süreçte Sağlık Bakanı olmak istediğine dair iddialarına da açıklık getiren Tugay, şöyle konuştu: “Ben 36 yıl boyunca sağlık sektörünün içinde oldum. Köy sağlık ocağından başlayıp yurtdışındaki hastanelere kadar birçok yerde sağlık hizmeti vermiş biri olarak gerçekten bu tür görevleri de üstlenebilirim. Ama tabi ki partimizde benden daha başarılı insanlar var. Eminim onlar daha ön sıradadır. Ancak ben kendimi asla yetersiz görmem. Böyle bir görev verilirse de onur sayarım ve layıkıyla yaparım. Ama benim böyle bir talebim yok.”


 

Editör: Haber Merkezi